GOSB örnek oluyor

GOSB örnek oluyor

Bölgemizde kurulu bulunan GOSB  bir çok  önemli farklılığıyla öteki OSB’lere örnek oluyor.

Gebze Organize  Sanayi Bölgesi (GOSB)  1985 yılında  Gebze bölgesinde sanayiyi disipline edebilmek amacıyla kuruldu.  Kuruluşunda Türkiye’de hiç uygulanmamış olan “sat-yap” modeli oluşturuldu. GOSB, “Her şeyin Devletten Beklenmemesi" ilkesiyle, kredi kullanılmadan tamamen katılımcıların finansmanı ile gerçekleştirilmişti.

Mart 1986’da ilk müteşebbis heyet toplantısını yapan GOSB,230 hektarlık I. etap arazisinin tapularını Ekim 1986’da aldı.

1990’DA İLK FABRİKA ÜRETİME GEÇTİ

1988 yılında başladığı alt yapı inşaatlarını da 1989 yılında tamamlayarak, bugüne kadar en kısa sürede gerçekleşen OSB olmuştur. 1990 yılında ise ilk fabrika üretime geçmişti.

2000 yılında 4562 sayılı OSB Kanunu’na ilk uyum sağlayan OSB olarak “1” numara ile tescil edilen GOSB, kurulduğu yıllarda OSB ile ilgili bir düzenlemenin bulunmaması nedeniyle, yaşadığı sıkıntılar sonucunda elde ettiği bilgi birikimini, yeni kurulacak OSB'lerin yaşamaması için, gerek 2000 yılında yayımlanan 4562 sayılı OSB Kanunu’nun düzenlenmesi aşamasında, gerekse de daha sonraki aşamalarda önemli bir rol oynadı.

TEMBELOVA

Takip eden yıllarda, GOSB’un genişletilmesine karar verilmiş, Bakanlık tarafından yerinde yapılan tespitler sonucunda, yaklaşık 160Ha. büyüklüğündeki “Tembelova Alanı” ve mevcut bölgenin batısındaki yaklaşık 130 Ha. büyüklüğündeki alanın “Genişleme Alanı” olarak belirlenmesi uygun bulunmuştur. 2006 yılında Genişleme Bölgesinin, 2015 yılında ise Tembelova Alanı’nın altyapısı tamamlandı.

BÜNYESİNDE TEKNOPARK OLAN İLK OSB

GOSB, 2005 yılında faaliyete geçirdiği teknoparkla, bünyesinde teknopark kurmuş olan ilk OSB unvanına da sahip oldu.

Aynı sene içinde GOSB Katılımcıları müteşebbis heyete dahil olmuş, müteşebbis heyette 7 sanayici temsil hakkına sahip oldu.

Toplam işletme sayısının 2/3’ünün yapı kullanma izni alması ve bunların da en az yarısının üretime geçmesi sonucunda ise Genel Kurula geçiş süreci başlatılmış, 2012 yılında Genel Kurula geçilmiştir.

MODERN ALT YAPI

GOSB, sunduğu hizmetler ve modern alt yapısı ile gelişmiş ülkelerdeki endüstri parkları ile eş düzeydedir. Yabancı sermayenin tercih ettiği GOSB, bünyesinde teknopark kurmuş olan ilk OSB'dir. GOSB, 5.160.000 m2’lik bir alanda yer almakta.

GOSB, yetişmiş insan gücüne ve pazara yakınlığı nedeniyle, kurulduğu günden bugüne her zaman cazibe merkezi olmuştur. GOSB, TEM otoyolunun kuzeyinde, Gebze şehir merkezine 7 km, İstanbul'a 55 km, Sabiha Gökçen Havalimanı'na 15 km, Derince Limanı'na ise 34 km uzaklıktadır. GOSB, Türkiye pazarının 2/3’ünü oluşturan Marmara Bölgesi'nin merkezinde. Cengiz Akgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.