Gıda konseyinden çıkarılmamız kabul edilemez

Gıda konseyinden çıkarılmamız kabul edilemez

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi, TMMOB ve TTB’nin Ulusal Beslenme Konseyi’nden çıkarılması kabul edilemez” dedi

Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerek kurumsal gerekse kişi bazlı defalarca hedef tahtasına konan TMMOB ve TTB, Ulusal Beslenme Konseyi’nden de çıkartıldı. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Kopal, kararın kabul edilemez olduğunu belirtti. Kopal yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 

Ulusal Beslenme Konseyi Yönetmeliği 09 Şubat 2019 tarihinde Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Konuyla ilgili Odamızın da bağlı olduğu Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) de ortak bir basın açıklaması yaparak durumu değerlendirmiş ve konuya bilimsel açıdan yaklaşılması gerektiği uyarısını yapmışlardır. Halk sağlığını ilgilendiren bu önemli konu hakkında Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilciliği olarak, bu ortak değerlendirme temelinde bir açıklama yapmak ve kamuoyunu bilgilendirmek ihtiyacı doğmuştur.

ULUSAL BESLENME KONSEYİ YÖNETMELİĞİ

Ulusal Beslenme Konseyi Yönetmeliğinde Konseyin kuruluş amacı; sağlıklı beslenme, beslenme ile ilişkili hastalıkların önlenmesi ve kontrolü ile ilgili mevcut şartların iyileştirilmesi, sağlıklı beslenme kültürünün ülke genelinde yaygınlaştırılması, ülke genelinde doğrudan veya dolaylı olarak beslenme ve yiyecek içeceklerden kaynaklı sağlık durumu ve hastalıklarla ilgili politika ve stratejilerin belirlenmesi için tavsiyelerde bulunmak olarak tanımlanıyor.

Konseyin çalışmalarında ulusal ve uluslararası gelişmeleri ve ülke koşullarını göz önünde bulunduracağı belirtiliyor. Toplum ve bireylerin sağlıklı beslenme ile ilgili mevcut şartlarının iyileştirilmesi, ülke genelinde yaygınlaştırılması amacıyla Konsey üyelerinin işbirliği içinde çalışması esastır, deniyor Yönetmelikte.

Bu kadar önemli görevler yüklenen Konseyin üyeleri arasında, gıda güvenliği alanında bilimsel çalışmalar yapan ve halk sağlığını ön planda tutan Gıda Mühendisleri Odamızın bağlı olduğu Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’nin ve halk sağlığının korunmasında taraflardan biri olan doktorların meslek örgütü olan Türk Tabipleri Birliği (TTB)’nin de olmasını haklı olarak bekliyoruz.

MESLEKİ ÖRGÜTÜMÜZ YER ALMADI

Ülkemizin beslenme politikasını belirlemesi, halkımızı sağlıklı beslenme konusunda teşvik etmesi beklenen Konseyin üyeleri arasında meslek örgütümüzün, dolayısıyla onun bağlı olduğu TMMOB’nin ve TTB’nin yer almadığını, Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla öğrenmiş oluyoruz.

Halbuki, 3 Kasım 2018 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından Birliğimize gönderilen “Ulusal Beslenme Konseyi Yönetmeliği Taslağında”, Konseyin Oluşumu başlıklı 5. Maddede Odamızın da bağlı olduğu TMMOB üye olarak yer almıştır. Ancak 9 Şubat 2019 tarih ve 30681 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ulusal Beslenme Konseyi Yönetmeliği’nden Birliğimizin ismi çıkarılmıştır.

Sağlıklı beslenme politikalarını oluşturması beklenen Konseyde gıda mühendisliği ve gıda güvenliği ile ilişkili diğer mühendislik meslek örgütlerinin yer almaması kabul edilemez.

Halk sağlığını ilgilendiren bir konu ile ilgili oluşturulan Ulusal Konseyde konunun muhatabı olan Odamızın bağlı olduğu üst birliğimiz TMMOB ve halk sağlığındaki bir diğer önemli taraf olan TTB’nin temsiliyetinin sağlanması ile ilgili yapılan bu hatadan bir an önce dönülmelidir.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.