Gebze’de öğrenciler seçeneksiz kaldı

Gebze’de öğrenciler seçeneksiz kaldı

MEB’in planladığı lise kontenjanları, Gebze’de de çok sayıda öğrenciyi seçeneksiz bıraktı. Komisyonlar, akademik eğitim veren liselerin kontenjanlarının dolması nedeniyle öğrencileri imam hatip ya da meslek liselerine yönlendiriyor.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında boş kalan kontenjanlar için üçüncü nakil dönemi 17 Ağustos’ta başladı, 23 Ağustos’ta sona erdi. Akademik eğitim veren okulların kontenjanları dolarken hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için imam hatip ve meslek liseleri tek seçenek oldu.

MECBUR KALIYORLAR 

Ortaöğretime Geçiş Sistemi ile ilgili tartışmalar son bulmuyor. Bakanlığın liseleri, “Sınavla öğrenci alan-sınavsız öğrenci alan” şeklinde ayırması ve sınavla öğrenci alan akademik liselerin kontenjanlarını sınırlı tutması, öğrencileri istemedikleri okula gitmeye mecbur bıraktı. Anadolu liselerinin kontenjanlarının dolduğu birçok ilde öğrenciler seçeneksiz kalırken hiçbir okula kayıt yaptıramayan öğrencileri yerleştirmekle görevli komisyonlar ya imam hatipleri ya da meslek liselerini seçenek olarak sunuyor.
GEBZE’DE ÇARPICI ÖRNEK 
Sınav dönemindeki sorunların en çarpıcı örneklerinden biri Gebze’de yaşandı. Gebze’de yüzlerce öğrenci, nakil döneminin sonunda istediği okula yerleşemeyerek açıkta kaldı. İlçede sınavla öğrenci alan üç akademik lisenin 480 olan toplam kontenjanı tamamen doldu. Sınavla öğrenci alan ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan iki okulda da boş yer kalmadı. Gebze’de, yalnızca yedi meslek lisesinde, üçüncü nakil dönemi öncesi 20 boş kontenjan kalmıştı.
KONTENJANLARI DOLDU 
Birgün Gazetesi’nden Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre, sınavsız öğrenci alan liselerin kontenjanlarının tamamına yakını doldu. Sınavsız öğrenci alan altı Anadolu lisesinde boş yer kalmazken bir Anadolu imam hatip lisesinde beş boş kontenjan kalmıştı. Gebze’de bulunan sekiz mesleki ve teknik Anadolu lisesi ise talep görmedi. MEB’in verilerine göre, hiçbir öğrencinin başvurmadığı meslek liselerindeki boş kontenjan sayısı 641 oldu. Açık kontenjanların 494’ü ise üç okulda toplandı.

AÇIK LİSELER SEÇENEK OLAMAZ

Okulların öğrencilerin kişisel gelişimi üzerinde son derece etkili olduğunu söyleyen Eğitim Sen Genel Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Özgür Bozdoğan, istemediği okula gitmek zorunda kalan öğrencinin yaşayacağı sorunlara dikkati çekti, “Açık öğretim sahici bir seçenek olamaz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.