Fransa’da ”ıslık çalmak” ve ”laf atmak” artık suç

Fransa’da ”ıslık çalmak” ve ”laf atmak” artık suç

Fransız Parlementosu'nun onayladığı yeni kanunla kadınlar Paris sokaklarında rahat bir nefes aldı. Fransa'da artık kadınlara sokakta laf atmak veya ıslık...

Fransız Parlementosu'nun onayladığı yeni kanunla kadınlar Paris sokaklarında rahat bir nefes aldı. Fransa'da artık kadınlara sokakta laf atmak veya ıslık çalmak suç

Fransa’nın başkenti Paris’te, sokakta laf atarak veya ıslık çalarak sarkıntılık yapmak artık suç olarak sayılıyor.

Fransa Parlementosu’nun onayladığı yeni kanunla, istenmeyen fiziksel temas, bir kişiyi takip etme, kamusal alanda mastürbasyon, ıslık çalma gibi hareketler suç kapsamına girdi.

Kimsenin vücudu hakkında doğrudan veya dolaylı yorum yapmak da  suç kapsamına girebilecek.  Bu yeni kanun ayrıca kadınlara yönelik bu gibi davranışları değiştirebilmek amacıyla kamusal eğitim kampanyaları yapılmasını da ön görüyor.

Fransa’da kadın örgütleri kadına yönelik cinsel istismara karşı yoğun mücadele veriyor.

Marlène Schiappa

Marlène Schiappa

Kanunun çıkartılmasına ön ayak olan, Kadınlar ve Erkekler Arasında Eşitlikten Sorumlu Devlet Sekreteri Marlène Schiappa, ”  Cinsel tacizin bazı formları toplumda kültürün bir parçası olarak görülüyor. Erkekler yalnız gördüğü kadına saldırıyor. Kadınlar belli kalıplara sokulmaya çalışılıyor. Bunu engellemek için, sokakta kadına laf atıp, ıslık çalmaya Fransız Hükümeti olarak ceza getirmeye karar verdik. Bizim ülkemizde erkekler olduğu kadar, kadınlar da istediği saatte dışarıda olmakta ve istediği kıyafeti giymekte özgürdür. ” dedi.

Schiappa ayrıca, sokakta yaşanan cinsel tacizlerin Fransa’da ‘büyük bir fenomen’ olduğunu dile getirdi.

Schiappa, “Bir erkek bir kadının arkasından yürüyüp konuştuğunda kadın bir şey yapamıyor çünkü yalnız. Yardım istemek için de bağırmıyor çünkü ‘O kadar da kötü değil, yürüyüp kaçacağım’ diye düşünüyor” dedi.

Öte yandan Schiappa, “Erkekler bunun kabul edilebilir olduğunu düşünüyor.” dedi.

‘Onlar ‘eğlencemize bakıyoruz’ diyor, biz ise ‘hayır’ diyoruz’

Kadınların çok sık ‘sarkıntılığa’ maruz kaldığını belirten Schiappa, toplu taşıma araçlarına binecekleri zaman da kıyafetlerini buna göre seçmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Schiappa sözlerini şöyle noktaladı: “Şu an birçok erkek şunu söylüyor: O kadar büyütülecek bir şey değil, sadece eğlencemize bakıyoruz. Biz de diyoruz ki: Hayır.”.

Bunların önüne geçmek için; Fransa’da cinsel taciz kapsamına alınan bu hareketleri yapanlara, 5 Euro’ya kadar para cezası verilebilecek.

Islık çalmak İngiltere ve Arjantin’de de suç kapsamına alınmıştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.