Faşizmin siber alanla mücadelesi

Faşizmin siber alanla mücadelesi

 

Önce, son yasaklara ilişkin kısa değerlendirmemi paylaşacağım…

Ülkeyi 11 yıldır yöneten faşist ve gerici zihniyetin ‘’Twitter'ın miwitter’in kökünü kazıyacağız’’ cümlesi, toplumda Gezi Parkı eylemleri öncesi yaşanan infiale benzer bir tepki oluşturdu.

Faşist zihniyet, neyi yasaklamak isterse karşısında bir toplam gördüğü için olmayacak sertlikteki müdahaleleri de hak sayıyor ve halkına zulmediyor. Kaldı ki, kendi yolsuzluklarını örtecek bir ortamın yaratılması ve bu ortamdan seçim için pozitif çıktı sağlanması söz konusuysa, sertlikte sınır tanımıyorlar.

Ama, yağma yok. Halkımız da aynı sertlikte yanıt veriyor ve vermeye devamda da kararlı. Yani, rüzgar eken artık fırtına biçecek, öyle görünüyor.

Gelelim faşizmin siber alanla olan mücadelesine…

AKP zihniyetinin, aslında kökünü kazımak istediği çağdaşlaşma ve bilimsel gelişmedir. Her yolu deniyorlar. Önce Twitter’i yasakladılar. Bu yasağı aşmak isteyenler DNS ayarlarında değişiklik yoluna başvurdu. Ama, bu da kısa sürede sonuçsuz kaldı. Çünkü, TİB’i de elinde tutan AKP zihniyeti, Twitter’e ait IP'lerin de engellenmesiyle, DNS ayarlarında yapılan değişiklikleri artık işlevsiz kıldı.

Bunun sonucunda, internet hiç olmadığı kadar yavaşlamış durumda.

Anımsayın, Twitter yasakları başlar başlamaz, en çok tercih edilen yol DNS ayarlarını değiştirmek olmuştu. Ama, yasağı koyanlar, Twitter'a ait IP'lerin engellenmesini de unutmamıştı.

Bu nedenle, Twitter'a yönelik sansürü aşmanın diğer yolları DNS ayarlarını değiştirmekten daha kalıcı bir çözüm olmalı.

Bu alanla ilgilenenler elbette ki bir çözüm bulacaktı ve kısa sürede de bulundu. Şimdi, herkes bu çözümü birbiriyle paylaşıyor.

Nedir o çözüm ?

Çözümlerin başında TOR sistemini kurmak geliyor. Bilgisayarda kullanmanın oldukça basit kılındı TOR sistemi, web sitesi torproject.org adresinden TOR Browser Bundle adlı tarayıcıyı indirmekle başlıyor.

Chrome ya da Firefox kurarmış gibi kurulan bu paket, tüm ayarları yapılmış halde geliyor. Ancak flash ya da video gibi bazı içeriklere erişmekte güçlük yaratabiliyor.

Varsın olsun, bazı içeriklere ulaşmakta da sıkıntı yaşansın. Önemli olan, baskıcı, gerici ve faşist zihniyetin yasaklamasını etkisiz kılmak ve aşmak her şeyden önemli. Böylece, toplumsal yaşamı tahakküm altına almak istemelerine de sessiz kalınmamış olur.

Bu TOR sistemini, mobil cihazlarda da rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Android sistemlerde Orbot, Apple cihazlarında ise Onion Browser kullanmak mümkün.

Bu arada, Google Chrome tarayıcılarında kullanılan ZenMate programı da, yasakları aşmak için sıkça kullanılıyormuş. Toplumu, bu yasakları aşmak konusunda bilgilendiren kaynaklara teşekkür etmek gerek. Tarihsel görevlerini yerine getiriyorlar.

Bu yazıyı bitirmeden önce aklıma gelen bir konuyu daha paylaşayım…

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ve AKP’nin bir dönem daha adayı olan İbrahim Karaosmanoğlu, CHP’nin İzmit adayı Sefa Sirmen ile ‘’araları çok iyi’’ dedikodusunu yanıtlarken, ‘’Sefa Sirmen ile uzlaşmak şeytanla aynı yatağa girmek demektir’’ demiş.

Ehhh, haksız da sayılmaz…

Sanal alemi yasaklamak da, şeytanla aynı yatağa girmeye benzer. Şeytanın tekmeleri, sizi yataktan anında gönderir.

 

Siz yaşıyorsunuz, daha iyi bilirsiniz…

Bu yazı toplam 74 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi