Farabi’de halk semineri

Farabi’de halk semineri

                   Darıca Farabi Devlet Hastanesi ‘nde ‘’Çocuk Eğitimi ve İlkeleri’’ konulu halk...

                   

Darıca Farabi Devlet Hastanesi ‘nde ‘’Çocuk Eğitimi ve İlkeleri’’ konulu halk semineri düzenlendi. Psikoloğ Tuğba Korkmaz tarafından hazırlanan, hastane konferans salonunda gerçekleşen seminere çok sayıda anne baba ve hastane personeli katıldı. 

 

 

Çocukların anne ve babasından alacağı iki önemli değerin  “Sevgi ve Eğitim” olduğunu vurgulayan Korkmaz, çocuk eğitiminde uygulanması gereken ilkeleri şu başlıklar altında topladı; “Çocuğun birey olma sürecinde anne babaya düşen en önemli görev  “örnek/model olmaktan geçmektedir. Çocuk her yerde güzel davranışlar görmelidir. Çünkü çocukta öğrenmenin ilk ve basit şekli, çevresinde gördüğü davranışları taklit etmesidir. Çünkü çocuklar sözlü telkinleri fiil hâline dönüştürmekten çok, gördüklerini taklit etme özelliğine sahiptir. Çocuğa öğretilenlerin kalıcı olması için, aile bireylerinin, her zaman benzer tutum ve davranışlarını “tutarlı” bir biçimde sergilemeleri gereklidir. Anne ve baba ortak kararlar almalıdır” dedi. 

 

AİLE İÇİNDE İLETİŞİM

Aile eğitimindeki ikinci önemli ilkenin ailede iyi bir iletişim ortamının oluşturulması olduğunu ifade eden Korkmaz, “İletişim; ne söyleyeceğini bilmek, bunu ne zaman söylemenin daha uygun olacağına, nerede söylemenin doğru olduğuna karar vermek, en iyi nasıl söyleyeceği hususunda fikir yürütmek, olayları basite indirgeyerek sunabilmek, akılcı bir dille, karşıdaki kişiyle göz teması kurarak konuşabilmek, dikkati yoğunlaştırabilmek, karşıdaki kişinin verilen mesajı anlayıp anlamadığını kontrol edebilmektir. Aile eğitiminde üçüncü ilke, çocukların gelişim özelliklerine göre eğitilmesidir. Her dönemin ihtiyaçları, ilgi ve arzuları anne baba tarafından karşılanmalıdır. Gelişim çağlarını ve gelişim özelliklerini bilmek, çocuk eğitiminde çok önemlidir. Aile eğitiminde dördüncü ilke, dengeli bir disiplin sahibi olunmasıdır” diye belirtti. 

 

 

DAVRANIŞLAR ALIŞKANLIK HALİNE GELİR

Ceza ve disiplin birbirine karıştırılmaması gerektiğini açıklayan Korkmaz, “Disiplin, kabul edilebilir nitelikteki davranışları belirleyen kuralların ve kontrollerin tümüdür. Ceza ise çocuğun uymadığı kuralların karşılığında ödediği bir bedeldir Aile eğitiminde beşinci ilke, ödül ve cezanın yerinde kullanılmasıdır. Eğitimde ödül ve cezanın önemli bir yeri vardır. Ödül, bir teşvik aracıdır. Çocuk eğitiminin bu temel üzerine oturtulması güzeldir. Çocukta görülen iyi davranışların karşılığı olarak, o davranışın aynısı veya daha fazlasıyla karşılık vermek; böylece çocuğu sevindirmek ve davranışların alışkanlık hâline gelmesini temin etmekte ödül vazgeçilemez bir güdüleme aracıdır. Ceza, suç, kusur veya yanlış yapan kişiye uygulanan yaptırım demektir. Cezanın kaynağı, insandaki korku psikolojisidir” şeklinde görüş belirtti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.