İsmail Kadı

İsmail Kadı

Eylül Hangi Dünyanın Barış Günü

Eylül Hangi Dünyanın Barış Günü

                                       

 

 

Bazı geleneklerimizi yavaş yavaş terk ediyoruz. Bunlardan biri de her yıl kutlanan 1 Eylül Dünya Barış Günü’dür. Peki nereden çıktı bu 1 Eylül Dünya Barış Günü denebilir. Oysa geçmiş yıllarda devletin bazı kurumları bile Dünya Barış Gününde önemli mesajlar verirdi. Bir de Dünya Barış Gününün tarihçesine bakalım. 1 Eylül tarihinde sadece Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kutlanmaktadır. Oysa ‘’Dünya Barış Günü’’ 160 ülkede binlerce kurumun katılımıyla 21 Eylül’de kutlanmaktadır. Esasen her iki günde Birleşmiş Milletlerin aldığı kararlar doğrultusunda gelişmiştir. Türkiye’de ise 1 Eylül tarihinde kutlanan ‘’Dünya Barış Günü’’ 2. Dünya savaşının başlama tarihi ve Birleşmiş Milletlerin buna yönelik olarak aldığı bir kararla ilişkilidir. Takvimler 1 Eylül 1939’u gösterirken Naziler Polonya’yı işgal etmişler ve bu işgal 2. Dünya savaşının başlangıcı olmuştur.

İnsanlık tarihinin en kanlı savaşlarından biri olan bu savaşın unutulmaması amacıyla dünyanın dört bir yanında 1 Eylül’ün ‘’Dünya Barış Günü’’ olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.

Anlayacağınız Türkiye’de ki ‘’Dünya Barış Günü’’ nün geçerliliği bu nedenle Birleşmiş Milletlerin almış olduğu kararda yatmaktadır. Ancak 1 Eylül Dünya Barış Günü için Gebze Kaymakamlığı tarafından gönderilen açıklama beni hayrete düşürdü. Askeri darbe dönemlerinde bile Barış günlerinde yasak gelmedi. Gerekçe olarak yasadışı örgütler gösterildi. Herkes iyi bilir ki yasadışı terör örgütünün barış diye bir derdi yoktur. Barış, demokrasiyi savunan kurumlar için önemlidir. Gönderilen açıklamada 1 Eylül Dünya Barış günü adı altında düzenlenmek istenen her türlü ‘’toplantı, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, eylem ve etkinliklere’’ izin verilmeyeceği ve izinsiz yapılacak bu tarz eylemlerde bulunanlara yasal işlem yapılacağı belirtilmiş. Bu ülkede bu topraklarda Barışı yasaklamak hiç kimseye yarar sağlamaz.

 

Bulunduğumuz coğrafya her zaman olduğundan daha fazla Barışa ihtiyacı vardır. Dünyanın ve bulunduğumuz coğrafyanın tek kurtuluş yolu barışı savunmaktır. Hiç kimse Dünya Barış Gününü terör örgütlerini bahane ederek özgürlükleri kısıtlama peşine düşmesin. İnanıda Barış söylemeye devam edeceğiz. Akla gelebilecek en son uygulama Barış Günü kutlamalarını yasaklamaktır.

Bu yazı toplam 1044 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Kadı Arşivi