‘Evrim’leşme

‘Evrim’leşme

 

Evrim, canlı türlerinin popülasyonlarının nesiller içerisindeki değişimi sürecidir. En kısa tanımı bu.

Genellikle kısa vadede genlerdeki,  uzun vadede ise bu gen değişimlerine bağlı olarak fiziksel özelliklerdeki değişimdir.

Ancak bu sürecin tanımlanabilmesi için dikkat edilmesi gereken çok önemli iki nokta bulunmaktadır:
Evrim, tekil bireylerin değişimi demek değildir! Evrimsel süreçlerde değişen, popülasyon içerisindeki özelliklerin genel dağılımıdır.
Ve,

Evrim, bireyin ömrü içerisinde geçirdiği değişimler değildir! Evrimsel süreçlerde, nesiller içerisinde olan değişimden bahsedilir.

Bu süreçleri konuşmak, reddini gündeme getiren yeni eğitim modelinin yaratacağı etkiyi tartışmak isteyen üniversite öğrencileri, bugüne bir konferans düzenledi. Kocaeli Üniversitesi bünyesindeki Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) üyesi öğrenciler, ‘’Neden evrim’’ başlığıyla hareket ederek,sürecin daha iyi anlaşılması adına bir konferans düzenliyor.

Neden evrim sorusuna verilen yanıt şöyle:

‘’Ülkemizde, gençliğin gerici safsatalarla ve bilimsel olmayan bir takım unsurlarla doldurulmuş bir sistem içinde eğitim görüp var olma çabası içinde olmak, tabi ki ilk sebebimiz. Evrim, aydınlanmacı, ilerici, laik ve bilimsel bir eğitim sisteminin mihenk taşlarından biridir. İnsanlık tarihinin aydınlatılabilmesindeki en önemli etmendir.

Evrim, bazılarının düşündüğü gibi sadece ‘maymundan insana’ gelinen süreci değil, çok daha geniş ve bütünlüklü olarak dünyanın ve dünyadaki canlıların toplumsal ve bilimsel süreçlerini izler, anlamlaştırır ve kapsar.’’

Konferansın konuşmacıları Bilim ve Gelecek Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ender Helvacıoğlu, diğeri akademisyen Ergi Deniz Özsoy, bir diğeri ise yazar Alaeddin Şenel olacak. Her üç isim de, konu hakkında bilimsel etkiye sahiptir.

Kolay olmadı bu konferansın düzenlenmesi,

FKF üyeleri salon bulmakta zorlandı, konuşmacıların konferans tarihine ilişkin takviminin netleştirilmesi de zorlu bir süreçti. Ama, en ilginci, Recep Tayip Erdoğan’ın TÜPRAŞ’taki törene katılacağı tarih olan bugüne denk gelmesidir.

Bilinir ki, Erdoğan evrim meselesine kökünden karşıdır. Bu konferans ‘yapılmaya’ diye talimat verebilir(di).

Buna gerek duymazsa, doktoru olan Prof. Sadettin Hülagü’yü Rektörlük makamında ziyaret edip kutlamak isteyebilir(di). Bu durum da, üniversitenin Umuttepe Yerleşkesi’nden gereksiz ve büyük ölçekli bir gerginliğe neden olabilir(di).

Hatta, Evrim Konferansı’nın fiilen sabote edilmesi sonucunu bile yaratabilir(di).

Bugün, bakıp göreceğiz…

‘Evrim’leşme sürecini tamamlayan insanoğlunun, farklı düşünceler konusundaki yaklaşımı, toplumların gelişmesi açısından çok önemlidir. Bu önemli gelişmenin canlı tanıkları arasına Kocaeli Üniversitesi’nin öğrencileri de girecek.

Yararlı olacağına inandığım bu konferansın, Kocaeli Üniversitesi öğrencilerine yeni ufuklar açmasını dilerken, yine bu konferansın gerilim başlığı haline dönüştürülmesi yaklaşımlarından uzak durulacağını umuyorum.

Bu hem konferansı düzenleyen öğrencilerin, Prof. Hülagü’nün, hem de Recep Tayip Erdoğan’ın ciddi bir sınavı olacaktır. Bu kadar önemli kimliklerin, hem de bir bilim yuvasındaki sınavdan geçememe ihtimalini düşünmek bile istemiyorum.

 

Ne dersiniz ?

Bu yazı toplam 95 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi