BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Eskilerin savunması

Eskilerin savunması

İlimizde internet üzerinden yayın yapan Bugün Kocaeli haber sitesi, bazı ilçelerin önceki dönem AKP’li belediye başkanlarının, bıraktığı söylenilen borçlarla ilgili açıklamalarını özel haberler olarak yayımladı.
Bir nevi ‘savunma’ ve de ‘yalanlama’ içerikli özel haberlerde, sözü geçen borçların ‘önceki dönemlerden kalan!’’ borçlar olduğunu savunan o başkanlar, yaratılmak istenenin ‘negatif algı’ olduğuna vurgu yapıyor.
İyi de, o borçlar gerçekten var mı, yok mu ?
Bu soruya verilen yanıtlara, önceki dönemin Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’den başlayarak değerlendirme yapalım. 
Köşker, “Böyle bir borç yok, hayali söylemleri boş verin” ifadesi sonrasında “Elimde evraklarım var, 40 milyon lira bir borcum var. SSK’ya ise yapılandırılmış 140 milyon borcum var. Oda benden önceki dört döneme ait” diyor.
Evet, ‘borç yok’ ya da ‘borçsuz bıraktım’ diyemiyor. 
Dilovası Belediyesi’nin önceki dönem Başkanı Ali Toltar da, 185 milyon TL borç için benzer şeyler söylüyor. “O rakamlar şişirilmiş rakamlardır. Bahsedilen borçlar belediyenin kurulduğu günden itibaren gelen SSK borçları ve vergi borçlarıdır” diyen Toltar da, neticede ‘borç yok, borçsuz devrettik’ cümlesini kuramıyor. 
Çayırova Belediyesi’nin önceki dönem başkanı Şevki Demirci, ‘’147 milyon TL borçla devretti’’ iddiasına karşılık, “Belediyenin 25 kuruş bir borcu yok, kasasında para dolu. Kocaeli’nin tek borçsuz belediyesi Çayırova Belediyesi’dir. Belediyenin müteahhitler, esnafa şuna buna borcu yoktur. Böyle bir borç varsa getirsinler ödeyeceğim, ödemezsem namerdim’’ diye açıklama yapıyor ama bu borcu ortadan kaldırmaya yetmiyor.
Yıllarca Darıca Belediye Başkanlığı yapan Şükrü Karabacak, iddia edilen 128 milyon TL borç hakkında konuşurken, pişkince biçimde “Devlete karşı vergi ve sigorta borçlarını borç olarak değerlendirmemek lazım. Bu borçlarda zaten geçmişten gelen borç, bizim piyasaya yaptığımız borç o kadar değil” açıklama yapıyor. Fakat, borçları orta yerde duruyor.
Belediyeyi borçlarla birlikte idare etmeye çalıştığı, bu yüzden kent esnafıyla sürekli çelişkili ilişkiler geliştirdiği bilinen İzmit Belediyesi’nin önceki dönem başkanı Nevzat Doğan, 207 milyon TL borç bıraktığı iddiası için “İzmit Belediyesi’nin vergi borcu dışında başka borcu yoktur. Varsa da 6 ay içinde beceremeyen insanlar borç biriktirir. Bizim yaklaşık 80 milyonluk alacağınız var” ifadesiyle ne dediği pek anlaşılamayan açıklama yapıyor.
2 dönem görevdeyken de ne dediği pek anlaşılamayan Doğan’ın bıraktığı borç ise can yakmaya devam ediyor.
AKP’nin bir dönem dinlendirdikten sonra geçen dönem yeniden aday gösterip Derince Belediyesi Başkanlığı koltuğuna oturttuğu Ali Haydar Bulut, borçların faturasını önceki dönemlere kesiyor. Bulut, 68 milyon TL’lik borcun ağırlıklı olarak 20-25 yıllık dönemden gelen SSK borçları olduğuna vurgu yapıp, ‘’ben neden geçmiş dönem borcunu yatırayım’’ diyerek, başkanlık görevine getirilenlerin genelde bu tür bir sakat bakışa sahip olduğunu doğruluyor.
Körfez Belediyesi’nin geçen dönemki başkanı İsmail Baran da, ‘sütten çıkmış ak kaşık’ olduğunu savunuyor ama yeni Başkan Şener Söğüt ‘’elim kolum bağlı, çok borçla devraldık’’ diyerek onu yalanlıyor. Baran, kendini savunurken, ‘’117 milyon TL bizim dönemimizde olan borç değil. Geriye dönük 120 milyon TL borç ödedik. Bizim dönemimiz olan 5 yılda tüm cari borçları ödedik. Cari borç yok dönecek kadar azdır. Neredeyse tamamı geçmişten kalan vergi, SSK borcudur” diyerek, dönemine ilişkin gerçekleri kamuoyundan bir kez daha gizleme gereği hissediyor.
Kandıra, Kartepe ve Başiskele belediyelerinin görünen borçları için de benzer değerlendirmeler yapıldığını biliyoruz. 
Karamürsel Belediyesi’nin borcu ne kadar birikti, kimin döneminde birikti ve gelinen noktada ne kadar oldu gibi sorular şimdilik yanıt bulamıyorum. Çünkü, başkanlık koltuğunda çok uzun süredir aynı isim oturuyor ve ilçe belediyesinin borçları hakkında bugüne kadar ciddi bir eleştiriye tanık olmadım. 
Gölcük Belediyesi’ne gelince. Şimdinin AKP İl Başkanı olan Mehmet Ellibeş, 3 dönem başkanlık yaptı ve bu döneme devrettiği borç ‘devede kulak’ denilecek cinsten. Toplam 3 milyon TL’lik borç için ‘’eh, bu kadar da olur’’ demekten başka bir diyeceğim yok, olamaz da.
Büyükşehir Belediyesi’ne gelince, o borcu dünya alem biliyor... 
Ülkenin şampiyonu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 15 yıl başkanı olan isim bu konuda herhangi bir savunmaya ihtiyaç duymayıp ‘pervasız bir siyasetçi’ kimliğinde ısrarcı davranıyor. Şimdiki başkanın ise yanında staj yaptığı ağabeyi için söyleyecek bir sözü olmaz herhalde.
Olmadı da zaten, tercihi idare-i maslahat oluyor…
 

Bu yazı toplam 1926 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi