Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May ile görüştü

Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere'nin başkenti Londra'daki temasları kapsamında Salı günü İngiltere Başbakanı Theresa May ile Downing Street'teki Başbakanlık Konutu'nda görüştü.

İki liderin görüşmesi sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında May, "gerçek dost” olarak nitelendirdiği Türkiye'ye demokrasi ve insan hakları ilkelerine uyma çağrısı yaptı.

May, İngiltere'nin NATO'da müttefiki olan Türkiye'nin "kendini savunmaya çalışırken, değerleri kaybetmemesi” gerektiğini belirtti. May, "Bu nedenle bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmemde, demokratik değerlere ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerine uyulduğunu görmek istediğimizin altını çizdim” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

Müttefikimiz ve dostumuz Birleşik Krallığı ziyaret etmekten memnuniyet duyuyorum. Türkiye erken seçim sürecinin içerisinde bulunuyor. Bu ziyareti gerçekleştirdik. Birleşik Krallığın 15 Temmuz'dan sadece 5 gün sanra bakan düzeyinde ülkemize gerçekleştirdikleri ziyaret bizim için önemli.

Birleşik Krallık, ülkemizin Avrupa’daki en büyük ikinci ihraç pazarıdır.

Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişimini asla kabul etmiyoruz. ABD bir arabulucu olduğunu değil taraf olduğunu ilan etmiştir.

Amerika, ben güçlüyüm o halde haklıyım diyor. Hayır, sen haklı değilsin, tarih seni affetmeyecek.

Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletleri zaman kaybetmeksizin harekete geçmeye, (Filistin'deki) bu zulme son vermeye davet ediyorum.

ABD, Tarih seni affetmeyecek, bu gerçeği göreceğiz. İsrail'i hiç affetmeyecek, bunu da göreceğiz.

(İİT Olağanüstü Zirvesi) Dünyaya çok güçlü mesajı İstanbul'dan vereceğiz.

(Soru-Cevap)

Bir gazeteci Erdoğan’a, “Seçimler yaklaştı, seçimlerin adil ve özgür olmasını nasıl sağlayacaksınız? Gazeteciler, hakimler, askerler cezaevindeyken bunu nasıl sağlayacaksınız?” şeklinde soru yöneltti.

Erdoğan, “Her şeyden önce size aktarılan bilgiler yanlış. Teröristlerle gazetecileri ayırın. Bankamatiklerde paralarla yakalananlara, insan öldürenlere elinde bir kart var diye gazeteci diyemeyiz. Yargımız teröre karışmış olanlarla ilgili bu kararı vermiştir. Dün de buna benzer bu soruyu sordular. Gereken cevabı vermiştim ama size ulaşmamış. Teröristle gazeteciyi karıştırmayın” yanıtını verdi.

Erdoğan: FETÖ için listemizi verdik

Erdoğan, ‘FETÖ’ ile mücadeleye ilişkin soruya ''Biz şimdi listemizi verdik. Terörle mücadele konusunda işbirliği olduğunda mücadele daha kolay yapılır'' dedi. Erdoğan ''İsim listelerini sayın başbakana verdim. Bunların tarafımıza gönderilmesini istiyorum. Bunlar olacak ki teröre karşı ortak mücadeleyi sürdürelim . Bu konu ile ilgili hassasiyetimiz çok yüksek'' şeklinde konuştu.

May ise ''Terör ile ilgili kanıt olduğu sürece adım atarız. İngiltere'de atılan adımları da biliyorsunuz.'' cevabını verdi.

IŞİD’e katılan yabancı savaşçılar

Erdoğan ''Toplamda 6 bine aşkın yabancı savaşçıyı ülkelerine gönderdik. Yakalananlardan ülkemizde yargılananlar da var, bu konuda affımız yok'' açıklamasında bulundu.

Gazze'deki katliam

Erdoğan ''İsrail yaralıların oradan çıkarılmasına müsaade etmiyor. Biz İsrail Büyükelçisi'ni zaten gönderdik. Bunun yanında İsrail'deki elçimizi de değerlendirmede bulunarak ülkemize çağırdık. Bu akşam bir gelişme daha duydum, onlar (İsrail) Kudüs’teki büyükelçimizle ilgili bir karar alma noktasına gelmişler. O karar eğer arzu etmediğimiz şekilde gerçekleşecek olursa, bizim de farklı yaptırımlarımız olacaktır'' dedi.

May ise ''Can kaybı trajik. Böyle bir şiddet barış çabalarını yıkıyor. İki devlet de çözüm için tehdit oluşturuyor. Gördüğümüz şiddet barış sürecini yıkabilir'' şeklinde konuştu.

''İslam İşbirliği Zirvesi'nde dünyaya çok güçlü mesaj vereceğiz” diyen Erdoğan, ''Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletleri zaman kaybetmeksizin harekete geçmeye, Filistin'deki bu zulme son vermeye davet ediyorum. Kudüs'ün gerek Birleşmiş Milletler kararlarıyla gerekse uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan kaçınılması şarttır. Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletleri zaman kaybetmeksizin harekete geçmeye, (Filistin'deki) bu zulme son vermeye davet ediyorum'' şeklinde seslendi.

Theresa May: İsrail'den şiddeti durdurmasını istiyoruz

İngiltere Başbakanı May'in konuşmalarından öne çıkanlar:

İsrail'den şiddeti durdurmasını istiyoruz.

Duma'da yapılan kimyasal saldırıları kınadık. Kimyasal silahların kullanılamayacağı konusunda mutabakata vardık. Suriye ve ötesinde bir sürü insanın canı tehlikededir. Türkiye'ye 3 buçuk milyon Suriyeliye kapılarını açtığı için teşekkür ediyoruz.

İngiltere olarak Filistin'de iki devletli çözüm için çalışmaya devam edecek. İnsan hayatı kaybı trajik. Bu bir şiddet ve barış çabalarına da zarar veriyor.

‘MAY, ERDOĞAN’A SEÇİMLER İÇİN BÜYÜK YARDIMDA BULUNUYOR’

BBC Türkçe’den Özge Özdemir’in haberine göre ise BlueBay portföy yönetimi şirketinin gelişmekte olan piyasalar masasından stratejist Timothy Ash, Erdoğan’ın ziyaretinin iç politikada ve dış politikada iki farklı amacının olduğu yorumunda bulundu.

- Ash’e göre birinci amacı yabancı yatırımcıyı Türkiye’nin hala yatırıma açık olduğu ve AKP’nin piyasa yanlısı bir ajanda izleyeceğine ikna etmek.

- İkinci amaç ve daha önemlisi ise Türkiye’ye AKP yönetimi altında hala Batı ile dost olunduğu ve Türkiye’nin izole olmadığı mesajını vermek.

Ash, “Bence May (İngiltere Başbakanı Theresa May) hükümeti burada Erdoğan’a seçimler için büyük bir yardımda bulunuyor” yorumunda bulunuyor.

Erdoğan’ın İngiltere ziyaretini gerçekleştirmeden önce düşük faiz konusunda ısrar etmiş olmasını, yabancı yatırımcıyı ikna etmek niyetinde olmadığı şeklinde yorumluyor.

Bu yüzden bu toplantıların yabancı yatırımcıları yeniden Türkiye’ye çekmek konusunda başarılı olmayacağını düşünüyor.

GÖRÜŞME ÖNCESİ PROTESTO

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İngiltere Başbakanı Theresa May'i ziyareti öncesi, görüşmenin yapılacağı Başbakanlık konutu ve çalışma ofisi yakınında Erdoğan protesto edildi. Erdoğan taraftarları ile protestocular arasında gerilim yaşandı.

Polis Erdoğan'ı protesto edenler ile Erdoğan destekçileri arasında barikat kurdu, bazı göstericiler gözaltına alındı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kayna Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.