“Engeliler toplumun ayrılmaz parçasıdır”

“Engeliler toplumun ayrılmaz parçasıdır”

Kocaeli  Valisi Hüseyin Aksoy, Engeliler Haftası nedeniyle  bir açıklama yaptı.

Kocaeli  Valisi Hüseyin Aksoy, Engeliler Haftası nedeniyle  yaptığı açıklamada, “Engelli vatandaşlarımızın bakımından asıl önemli olan engellilerin eğitim imkânlarının hazırlanması suretiyle toplumla kaynaştırılması, toplumun ayrılmaz bir parçası haline getirilmesi ve nihayetinde istihdam şartlarını yaratarak, ekonomiye etkin bir şekilde katılımlarının sağlanmasıdır.”dedi.

Kocaeli  Valisi Hüseyin Aksoy, Engeliler Haftası nedeniyle  bir açıklama yaptı.

Vali Aksoy açıklamasında şunları ifade etti, “Engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak, toplumla bütünleşmelerini ve geleceğe umutla bakabilmelerini sağlamak, onları toplumsal hayatta etkin ve verimli kılmak adına dayanışma duygularımızın güçlenmesine vesile olan Engelliler Haftası her yıl 10-16 Mayıs tarihlerinde kutlanmaktadır.

Engellilik sadece bireyin ya da mensubu olduğu toplumun değil, tüm insanlığın ortak sorunudur. Bundan dolayıdır ki, Engelliler Haftası yalnız ülkemizde değil, Birleşmiş Milletlere üye tüm ülkelerde değerlendirilmekte ve engellilerin sorunlarına çözüm aranmaktadır.

BİR ÇOK ALANDA BAŞARILI OLUYORLAR

Bir insanın engelli olmasının, onun diğer insanlar gibi yaşaması, çalışması ve de başarılı olması için hiçbir engel teşkil etmemektedir. Sıkıntı ve zorlukları elbette olacaktır ancak, her şeye rağmen yaşama sevincinin hiçbir şekilde kaybedilmemesi gerekmektedir. Bugün birçok engelli vatandaşımız zorlukların ardına saklanmayarak, yaşama sarılmış, bu gayretleri sonucunda pek çok alanda başarılarıyla kendilerini kabul ettirerek, örnek insanlar olmuşlardır.

Engelli vatandaşlarımızın bakımından asıl önemli olan engellilerin eğitim imkânlarının hazırlanması suretiyle toplumla kaynaştırılması, toplumun ayrılmaz bir parçası haline getirilmesi ve nihayetinde istihdam şartlarını yaratarak, ekonomiye etkin bir şekilde katılımlarının sağlanmasıdır. Bunun yerine getirilmesi de sosyal devletin asli görevidir.

TOPLUMLA BÜTÜNLEŞMELİLER

 

Devletimiz de sosyal devlet ilkesinin gereği olarak, engelli vatandaşlarımızın toplumla bütünleşmelerini, iş gücüne katılmalarını, huzur ve refah içinde yaşamlarını sürdürebilmeleri için yapmış olduğu yasal düzenlemelerle; evde bakım ücreti, çalışamayacak durumda olan ve iş bulamayan engellilere aylık bağlanması, özel eğitim ihtiyacı olan tüm engelli vatandaşlarımızın özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanması, kendi namına çalışan engellilere ve bakıma muhtaç engeli çocuğu olan annelere erken emeklilik imkanı, kamuda ve özel sektörde iş imkanı ile engelli gençlere yönelik sınavlar gerçekleştirerek,  pozitif ayrımcılık sağlanmıştır.

Bu kapsamda; ilimizde de 9460 engelli vatandaşımıza evde bakım hizmeti, kimsesi bulunmayan veya yakınları tarafından sahip çıkılmayan 420 engelli vatandaşımıza Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde yatılı bakım ve rehabilitasyon hizmeti verilmektedir.

ENGELLİ VERİ TABANI PROJESİ

Valiliğimizin koordinasyonunda ilimizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın tümünü kapsayacak şekilde Engelli Veri Tabanı Projesi çalışmalarımız İl Sağlık Müdürlüğü ve ilgili kurum müdürlüklerinin işbirliğinde başlatılmıştır.

Engelli vatandaşların, toplumla daha fazla entegrasyonunu sağlamak, fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden destek olmaya yönelik çalışmalarımız ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde önümüzdeki süreçte de kapsamlı bir şekilde devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle; engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümlendiği, geleceğe daha umutla bakabildiği bir ortam ve huzurlu bir yaşam diliyor, yürekleri sevgi ile dolu tüm engelli vatandaşlarımızın Engelliler Haftasını kutluyor, sevgi ve selamlarımı sunuyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.