Endüstri 4.0 eğitimi ana  okulundan başlamalı

Endüstri 4.0 eğitimi ana okulundan başlamalı

Dicle Üniversitesi akademisyenlerinden Doç.Dr. Dilek Kurt, MMO Gebze’nin endüstri 4.0 sempozyumunda konuyu istihdam açısından değerlendirdi. Eğitimin ana okulu düzeyinden itibaren başlaması gerektiğini savundu

onurluk.jpg

“Dördüncü sanayi devrimi” diye de tanımlanan Endüstri 4.0’a dair, 2 ve 3 Mart günlerinde MMO Gebze Temsilciliği tarafından düzenlenen sempozyumun katılımcılarından Dicle Üniversitesi akademisyenlerinden Doç.Dr. Dilek Kurt, sunumunun ardından gazetemizin sorularını yanıtladı. Endüstri 4.0 döneminde düşük eğitim ve niteliklerin olumsuzluklardan daha çok etkileneceğini öne süren Kurt, eğitimin ise çağın gereklerine paralel şekilde, çok küçük yaşlardan itibaren verilmesi gerektiğini savundu:

 

15-24 YAŞ GRUBUNA ACİL ÖNCELİK

 

“15-24 yaş kuşağındaki 13 milyon gencimizin daha önceden başlaması gerekiyor, onların niteliklerini arttırmamız gerekiyor. Önemli olan genç nüfusa sahip olmak ve eğitimde bunu da değerlendirebilmek.

 

EĞİTİMİN BU KONUDA YAŞI VAR!

 

Gelişmiş ülkelerde dijital çağa uyumun sağlanabilmesi için çocukların çok küçük yaşta o eğitimi alması gerektiği bilinci var. Kendi ülkemizde de yapmamız lazım. Kodlama eğitimi veren kurumlarımız var. Eğitimin yaşı yok ama bu konuda yaşı var. Çok erken başlanması lazım. Ana okullarında başlanması gereken bir eğitim modeli mutlaka olmalı.”

UZUN VADEDE TEKNOLOJİK İŞSİZLİK RİSKİ

 

Dijital dönüşüm dönemi, endüstri 4.0 ile birlikte istihdama dair iyimser ve kötümser görüşler olduğunu kaydeden Kurt, “İyimser görüşe göre yeni işler de ortaya çıkacak. Dolayısıyla işsizlik öyle korkulur şekilde artmayacak. Ama bu görüşte şöyle bir farklılık var. Kısa sürede işsizlik olmasa da uzun vadede işsizlik olacağına dair görüşler var. Kötümser görüşe göre de tamamen teknolojik işsizlik olacak. Dolayısıyla istihdama farklı açılardan bakmak lazım” dedi.

ÜNİVERSİTEYLE GENÇLER BULUŞTURULMALI

Kurt ülkemize dair değerlendirmede şu görüşlere yer verdi: “Ülkemizdeki duruma baktığımızda, dijital dönüşümde çok güzel ilerlemeler var. Özellikle kurumsal şirketler bu konuda çok önemli yatırımlar da yapıyorlar. Ama önemli olan üniversiteyle gençleri bir araya getirebilmek.

SOFT YETENEKLER EDİNMELİLER

Gençler özellikle bu dönemde onların dijital etkinlikler ve soft yetenekler (hassas, zor beceriler) dediğimiz yetenekleri edinmeli. İki tarafı birleştirmemiz gerekiyor. Üniversitenin, sanayinin ihtiyacı geleceğin ihtiyacı demektir. Dolayısıyla üniversite, öğrenci buluşmasını yaptığımızda ülkemizin daha ileriye gideceğine inanıyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.