Emekliler sorunlarına çözüm istedi

Emekliler sorunlarına çözüm istedi

  Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu geçtiğimiz gün toplanarak ülkenin ve emeklilerin sorunları üzerine değerlendirmelerde bulunuldu....

 

 

Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu geçtiğimiz gün toplanarak ülkenin ve emeklilerin sorunları üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Kurulla ilgili olarak değerlendirme yapan Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Ali Tunç, kurulun verimli geçtiğini söyledi.

AYRIMA SON VERİLSİN

Çağdaş bir ülke olan Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve hukuksal olarak AB standartlarına erişmesini, iktidarın ve muhalefetin toplumu kutuplaşmaya götürmeyecek bir yaklaşım sergilemelerini gerektiğini ifade eden Ali Tunç, “Başkanlar Kurulumuz, iktidarın demokratik taleplerini karşılamada geç kalmamasını önermektedir. Sosyal güvenliğin tek çatı ve eşitlik ilkesinin bir hedef olarak benimsenmesi, emekliler ve sigortalılar arasında ayrıma neden olan uygulamalara son verilmelidir” dedi.

EŞİTSİZLİKLERE ÇÖZÜM BULUNULMALIDIR

Emeklilerin taleplerini ve çözüme ilişkin önerilerini değerlendirildiği ifade eden Tunç, “10. Kalkınma Planında emeklilerin sorunları ve çözüm önerilerinin bir hedef olarak yer alması, sosyal güvenlik haklarına verilen bir değer olarak görülmüş. Emeklilere sendika hakkı tanınmalı, toplu sözleşme hakkı getirilmelidir. Sağlık hakkı geliştirilmeli ve yaşlılık hukuku ile ilgili değişiklikler giderilmelidir. 2008 sonrasında emekli olanlar arasında önemli bir sorun olan aylıkların hesaplanmasında eşitsizliklere çözüm bulunulmalıdır” diye belirtti.

HESAPLAMA YENİDEN BELİRLENMELİ

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, sigortalı çalıştırmaya özendirmediğinden emekli aylığı hesaplama sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Tunç, “Aynı kazanç ve prim ödeme gün sayısına sahip olan sigortalılar, farklı yıllarda emekli olmaları durumunda, geç emekli olanların aleyhine emekli aylıkları düşmektedir. Bu uygulama eşitlik ilkesine ve sosyal güvenliğin evrenle normlarına aykırıdır. 5510 sayılı kanunun emekli aylıklarını hesaplama parametreleri yeniden belirlenmelidir” dedi.

EMEKLİLERDEN KATKI PAYI ALINILMAMALI

İşyeri açan emeklilerden kesilmekte olan Sosyal Güvenlik Destek Priminin kaldırılması gerektiğini açıklayan Tunç, “Emeklilerden katkı payının alınması emeklilere bir haksızlıktır. Aldıkları aylıklarla güç yaşam koşullarında ayakta durmaya çalışan emeklilerden, muayene, ilaç katkı payı ve fark adı altında bir ücret alınılmamalıdır. Sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar arasında taban aylıklar bir denge belirlenirken, Emekli Sandığı temel alınarak yeniden belirlenmelidir. Kamu çalışanlarına ödendiği gibi emeklilerimize de bankalardan aynı ölçülerde promosyon ödenmelidir” şeklinde görüş belirtti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.