Emekliler, ayaklanıyor

Emekliler, ayaklanıyor

 

Onlar, yıllardır isyan ediyor, ama seslerini duyan yok.

Sesleri duyulsa da, onları dikkate alan düzenlemeler bir türlü yapılmıyor.

Onların sorununa bugün duyarsız kalan yasa koyucu ya da uygulayıcılar, aslında gelecek için kendi kuyularını da kazıyor.

Kim mi onlar ?

Tabi ki emekliler…

Başta doğalgaz ve elektrik olmak üzere son zamanlarda mal ve hizmetlere peş peşe yapılan zamlar, sağlıkta yaşanan hak gaspları, banka promosyonu, 2015 yılı bütçesinden daha fazla pay ayrılması talepleri olan emekliler, Kasım ve Aralık aylarını hareketli geçirecek.

Taleplerini sokaklarda dillendirmeye kararlı olan DİSK’e bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) üyeleri zamları protesto için 31 Ekim ile 7 Kasım arasında sokağa inip kent merkezlerinde yürüyüş, basın açıklaması ve oturma eylemi yapacak.

İzmit’teki eylem, 4 Kasım Salı günü Aydın, Eskişehir, Samsun, Düzce, İskenderun, Malatya, Konya, Balıkesir, Şanlıurfa, Afyon, Kartal, Balçova ve Urla’daki emeklilerle birlikte aynı saatlerde gerçekleşecek.

Emekliler, sağlıkta yaşanan kayıpları protesto etmek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla da 27 Kasım Perşembe günü eylem yapılacak. Kent merkezleri ya da bir hastane önünde basın açıklaması yapacak.

2015 yılı bütçesinden daha çok pay ayrılması, gerçek bir “İntibak Yasası” çıkarılarak emekli aylıklarının gerçekçi rakamlarla artırılması için de eylem yapacak olan emekliler, 2 Aralık Salı günü öğlen saatlerinde Balıkesir ve Bursa illerindeki emeklilerle aynı anda alana çıkacak.

Emeklilerin, yıllardır maaşlarının yatırıldığı bankalardan bir de promosyon talebi var. Hep sürüncemede kalmış, top hükümet ile bankalar arasında gidip gelmiştir.

Uzun süredir tartışılmasına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın ‘’emeklilere promosyon verilmesi için banklarla görüşmeler yapıyoruz’’ açıklamalarına rağmen buna yanaşmayan bankalara yaptırım uygulamayan SGK’yı da protesto eden emekliler, hukuki yollara başvurulacağını bildirmek üzere toplu dilekçe eylemi de gerçekleştirecek. Buna göre, 14 Kasım Cuma günü Tüm Emekli-Sen Şube ve temsilcilikleri tarafından postane önlerinde basın açıklaması yapılıp, imzalı dilekçeler postaya verilecek.

Emekliler, bu dizi eylemlerini, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde, Ankara’da TBMM önüne yürüyüş, basın açıklaması ve oturma eylemi ile sonlandıracak.

Eh, bu kadar eylem yorar emeklileri…

Ama, asıl mesele, emeklileri bu yoğunlukta bir eylem takvimi oluşturmaya mahkum bırakanların dar zihniyetinde.

Şimdilerde, emeklilerin ağzına bir parmak bal çalmak için sözde yeni düzenlemeler yapılmaya çalışılıyor.

Kamuoyuna sızan bilgilere göre, 2000’den sonra emekli olanların aylıkları için yeni bir intibak yasası çıkartılıp, dini bayramlarda birer maaş ikramiye, yılda bir kez de yakacak yardımı yapılması öngörülüyor.

‘’Bu düzenlemeler bir parmak balı geçer’’ diyenleriniz olduğunu seziyorum. Ama, kazın ayağı öyle değil. Maaşlarda reel bir yükselme olmayacağı için, söz konusu eklemeler, enflasyona karşı kendini bile koruyamaz hale gelecektir.

Ek ücret ya da eklemlenmiş ücret değil, reel ücret artışı hedeflenmelidir. Yoksa, haberiniz ola, emekliler ayaklanıyor.

 

Bir ülkede emeklilerin ayağa kalkması, herkesi rahatsız eder. Demedi demeyin…

Bu yazı toplam 111 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi