Elektrikli arabaların sayısında büyük artış

Elektrikli arabaların sayısında büyük artış

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, elektrikli arabalarla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bugün dünyadaki elektrikli araba sayısının...

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, elektrikli arabalarla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bugün dünyadaki elektrikli araba sayısının 2 milyon olduğunu söyleyen Birol, bu sayının 2040’lara kadar 300 milyona çıkmasını beklediklerini söyledi.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Enerji Görünümü 2017 (World Energy Outlook

2017) Raporu’nun Türkiye sunumu toplantısında konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, elektrikli arabaların bugün büyük petrol şirketlerinin en fazla kafasını meşgul eden konulardan biri olduğunu vurguladı.

CİDDİ ARTIŞ OLACAK

Şu an dünyada 2 milyon elektrikli araba olduğunu söyleyen Birol, “Bunun 1 milyonu Çin’de, 1 milyonu başka ülkelerde. Fiyatların düşmesiyle ve hükümetlerin güçlü politikaları ile elektrikli arabaların sayısında ciddi artış olacak. Fransa, İngiltere, Hollanda, kuzey ülkeleri elektrikli arabalarla ilgili müthiş teşvikler veriyor. Maliyet ve fiyatlardaki düşüşle, 2040’larda 300 milyon elektrikli arabaya ulaşacağımızı düşünüyoruz” dedi.

2 MİLYAR ARABA OLACAK

Ancak Birol, bugün 2 milyon elektrikli arabaya karşılık dünyada toplam 1 milyar araba olduğunu söylerken, 300 milyon elektrikli araba olduğunda ise toplamda 2 milyar araba olacağını ekledi. Peki, tüm bunların iklim değişikliği üzerindeki etkisi nasıl olacak?

Birol, burada çok romantik düşünmemek gerektiğini dile getiriyor. 300 milyon arabaya ulaşılsa bile dünya karbondioksit emisyonlarını azaltmadaki etkisinin yüzde 1’den az olacağını ifade eden Birol, “Bunun nedeni şu: Bir kere başlı başlına dünya emisyonlarında arabaların payı zaten düşük. İkincisi, elektrikli arabaları kullansanız da elektriği bir yerden almanız gerekiyor. Elektrik sisteminiz tamamen yenilenebilir veya nükleer olmadığı için oradan da karbon emisyonu geliyor. Elektrikli arabaların iklim değişikliği konusunda tek başına çözüm olacağına inanmıyoruz ama şehir içindeki yerel emisyonları düşmesi için çok önemli bir avantaj. Çin’in bu konuda önderlik yapmasının nedeni birincisi şehirlerdeki lokal kirlilik, ikincisi bu konuda teknolojik önderliği ele almak” diyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.