Eğitimimiz Endüstri 4.0  ve bilime uygun olmalı

Eğitimimiz Endüstri 4.0 ve bilime uygun olmalı

MMO Gebze Temsilciliği Başkanı Sinan Yücel ülkemizdeki eğitim müfredatı ve mühendislik eğitiminin bilimsel çalışmalara uygun, Endüstri 4.0 gerçeğine paralel olması gerektiğini söyledi 

15-001.jpg14-002.jpg13-002.jpg12-002.jpg11-007.jpg10-006.jpg9-(1).jpg8-022.jpg6-046.jpg7-035.jpg5-053.jpg4-129.jpg3-142.jpg2-331.jpg

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Yücel, şube yönetiminin iş birliğinde temsilcilik tarafından gerçekleştirilen Endüstri 4.0 ana konulu sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada eğitim sistemimize dair uyarılarda bulundu. Yücel, ülkemizdeki eğitim müfredatı ve mühendislik eğitiminin bilimsel çalışmalara uygun, Endüstri 4.0 gerçeğine paralel olması gerektiğini söyledi

Enine boyuna Endüstri 4.0

Sinan Yücel sempozyuma dair temsilcilik yürütme kurulu üyeleri ve üyelerden oluşan geniş bir heyetin uzun soluklu ve titiz çalışma sürdürdüğünü belirtip sempozyumda tüm emeği geçenlere teşekkür etti. Yücel, Endüstri 4.0’ın çok farklı yönleri ile ele alınacağını; dijitalleşme, robotik sistemler, istihdam sorunu, akıllı enerji sistemleri, insana etkileri gibi birçok konuyu iki gün konuşacaklarını söyledi. Yücel konuya dair şunları kaydetti:

GELİŞMELER ÜLKEMİZDEN YÜKSELMELİ

“Bölgemiz bir sanayi havzası, teknoloji ve sanayide yaşanan tüm gelişmeler anında buralarda hayat buluyor. Bizler artık endüstride yaşanan gelişmelerin dışarıdan değil ülkemizden ve bölgemizden yükselmesini istiyoruz. Avrupa’da, Amerika’da veya Uzak Doğu’daki bir teknolojik gelişmeyi maalesef bizler çok sonra öğreniyoruz.

ENDÜSTRİ 4.0’IN TEMEL AYAKLARI

Eğitim müfredatımızı ve mühendislik eğitimlerimizi gelişen bilimsel çalışmalara uygun hale getirmeliyiz. Endüstri 4.0’ın temel ayaklarını fen bilimleri, tasarım teknikleri ve matematik oluşturuyor. Eğitim sistemimizde bu alanlara daha çok önem vermemiz gerekiyor.

ARGE PAYI: YÜZDE 0.9!

Son TÜİK verilerine göre mühendislik mesleklerinde işsizlik her geçen gün artıyor. 2017 yılı verilerine göre mühendislik mesleklerinde işsizlik yüzde 10 seviyelerinde. Ayrıca ülke olarak ARGE harcamalarımız dünya genelinde iyi noktalarda değil.

OECD verilerine göre gayrisafi yurtiçi harcamalarda İsrail yüzde 4.3, Kore yüzde 4.2, Japonya yüzde 3.3’ünü ARGE çalışmalarına harcarken ülkemizde ise bu oran yüzde 0.9. Teknolojiyi ithal etmekten artık uzaklaşmamız gerekiyor. Bunun yolu da üniversitelerimizde nitelikli ve akılcı bir eğitim olmasından geçiyor.

HAYATIN HER ALANINDA…

Endüstri 4.0 sadece sanayide değil sağlık, ulaşım, eğitim, iletişim gibi çok farklı alanlarda da gelişimini sürdürüyor. Diğer devrimlere oranla hızı, genişliği, derinliği ve sisteme etkisi çok güçlü olan Endüstri 4.0 artık hayatımızın içinde. Biz teslim olmadan, bu gelişmeye hâkim olma ve kontrolü ele alma zamanıdır.”

POLİGON MÜHENDİSLİK SPONSORLUĞUNDA

MMO Gebze Temsilciliği ev sahipliğindeki sempozyumda sponsorluğu merkezi İstanbul’un Ümraniye İlçesi’nde yer alan Poligon Mühendislik üstlendi. Firmaya bu katkısından ötürü Gebze Kültür Merkezi’nin fuaye bölümünde stant açıp firma ve ürün tanıtımı yapma hakkı tanındı.

Poligon Mühendislik’in standında Satış Mühendisi Gizem Uslu ile Kurumsal İletişim ve Pazarlama bölümünden Erhan Ünal görev yaptı. Firmanın kurucu ortaklarından Okan Sami Nahit de sempozyumun ikinci gününde, “Katmanlı imalat teknolojileri ve geleceği” konusunda bilgi paylaştı.

A’DAN Z’YE MÜHENDİSLİK HİZMETİ

HP ve Zortrax marka üç boyutlu yazıcıların Türkiye distribütörü olan Poligon Mühendislik; üç boyutlu tarama, kalite kontrol/raporlama, tersine mühendislik, hızlı prototipleme, hızlı imalat ve ürün geliştirme konularında hizmet veriyor. Ürün geliştirmede tasarım, mühendislik, simülasyon ve analiz hizmetleri de başlıklar altında yer alıyor. Kalite kontrolünü üç boyutlu ölçümle yapan firma tüm mühendislik hizmetlerini A’dan Z’ye yerine getirecek deneyim, ekip ve ekipmana sahip.

MONTAJSIZ, TEK PARÇA ÜRETİM

 Her iki markanın ana cihazı ile birlikte parçalarının yetkili satıcısı olan Poligon’un İstanbul’un yanı sıra Bursa ve Manisa’da da satış ofisleri var. Manisa’daki ofisi Celal Bayar Üniversitesi bünyesindeki teknopark içinde. Henüz üç boyutlu yazıcılar olmasa da o yazıcılarla üretimde bulunan firma sempozyumda onlardan bazılarını standında sergiledi. Başka cihazlar tarafından parçalar halinde üretilip montajla birleştirilen kimi malzemelerin Poligon firması tarafından montajsız, tek parça halindeki üretimleri teşhir edildi. 

MAGG4 DERGİSİ DÖRDÜNCÜ SAYISIYLA KATILDI

Sempozyuma sektörsel basından MAGG4 Dergisi de ilgi gösterdi. Magg4, Endüstri 4.0 ve unsurlarına iletişim zemininde adapte olan içerik üretim platformu Contentbigg’in bir ürünü. Yayına, magg4.com üzerinden erişilebilen; dinamik, genç bir dijital platform olarak kurgulanırken; sanatsal ve estetik kaygının ön planda olduğu, Türkiye’nin en seçkin kurum, kuruluş ve isimlerine iletilmek üzere senede 3 kez hazırlanan baskılı ve ücretsiz bir yayın olarak da faaliyetini sürdürüyor. Derginin dördüncü sayısını MAGG4 Dergisi Genel Yayın Koordinatörü Yardımcısı Berfin Gülbahçe sempozyum konuklarına ulaştırıldı.

İKRAM TEDARİKÇİSİ MERTÇE CATERİNG

Sempozyumda her oturum arası 10 dakika mola verilirken bu esnada çay ve meyve suyu ile kuru pasta türevlerinden oluşan aperatif ikramında, Gebze’nin Tatlıkuyu Mahallesi’nde kurulu Mertçe Yemek Catering firması marifetiyle bulunuldu.

 

Sempozyumda sunumu MMO Gebze Yürütme Kurulu’ndan Mehtap Demir üstlendi. Her oturum sonunda konuşmacıya günün anısına onurluk takdim edildi. Sempozyumu MMO’nun diğer şube ve temsilciliklerinden başkanlar ile birlikte Gebze ve Kocaeli’nin yanı sıra ağırlığı İstanbul olmak üzere çok sayıda ilden konu ilgili mühendisler de katıldı. TMMOB Gebze bileşenlerinden Mimarlar Odası Gebze Temsilciliği Başkanı Nilay Dinçer Çelikel de sempozyumun izleyicileri arasındaydı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.