Eğitim sendikalarından ortak tepki

Eğitim sendikalarından ortak tepki

  **Gebze’de Eğitim Bir Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş Sendikaları çıkarılmak istenen Öğretmen Performans Değerlendirme...

 

 

**Gebze’de Eğitim Bir Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş Sendikaları çıkarılmak istenen Öğretmen Performans Değerlendirme Sistemi ile ilgili olarak okulları gezerek öğretmenlere sistemle ilgili olarak bilgi verdiler.

 

 

Öğretmenin performans değerlendirmesi karşı duran Eğitim-İş Kocaeli 2 nolu Şube Başkanı Bülent Metin, Türk Eğitim-Sen Kocaeli 2 nolu Şube Başkanı Orhan Kütük, Eğitim-Bir Sen Gebze İlçe Temsilcisi Fazlı Yağmur, Eğitim-Sen Gebze Şube başkanı Oğur Aydın önceki gün Gebze’deki bazı okulları ziyaret ettiler. Sendika temsilcileri ve başkanları Gebze ilçesinde Ticaret Odası Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gebze Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mustafa Üstündağ Ortaokulu ve Yavuz Selim İlkokulunu ziyaret eden ekip uygulamanın yanlışlarını anlattılar.

ÖĞRETMENLER HEDEF TAHTASINA KONULUYOR

Sendikalar tarafından yapılan ortak açıklamada, “Eğitim sistemimiz kangren haline gelmiş birçok sorunu barındırmaktadır. Asıl görevi bu sorunlara çözüm bulmak olan Milli Eğitim Bakanlığı her uygulaması ile ‘eğitim sisteminin en önemli bileşeni’ olan öğretmenlerimizi hedef tahtasına koymaktadır. Üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmekte yetersiz kalan MEB, eğitimdeki yanlış politikaların sonucunda ortaya çıkan başarısızlığı üzerinden atmaya ve sorumluluğu öğretmenlere yıkmaya çalışmaktadır.

HİÇBİR SORUNU ÇÖZEMEYECEK

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini arttırmak için uygulanacağı iddia edilen performans değerlendirme sistemi eğitimin hiçbir sorununu çözemeyeceği gibi tam tersine yeni sorunların doğmasına sebep olacaktır. Öğretmenlerin performansı için yapılacak değerlendirmede ortaya çıkacak olan performans notu okul müdürü, zümre öğretmenleri, zümre dışı öğretmenler, veliler, öğrenciler ve öğretmenin öz değerlendirmesi sonucunda elde edilecektir. 4 yılda bir yapılacak sınav notu da o yıl değerlendirmeye eklenecektir.

BASKI VE TEHDİDİN ÖNÜNÜ AÇACAK

MEB'in performans değerlendirme uygulaması öğretmenlerin birbirine ve öğrencilerine karşı güvensizliğini arttıracak, sürekli performans baskısı ve tehdit altında çalışmasının önünü açacaktır. Performans değerlendirmesiyle öğretmenlerin yaptıkları işin niteliğinden çok yüksek performans üzerinden bireysel değerlendirmeye tabi tutulması, okullarda herkesin birbirinin rakibi olduğu düşüncesinin gelişmesine ve iş barışının tamamen bozulmasına neden olacaktır. Öğretmenlik rekabetle değil dayanışma ile yapılacak bir meslektir.

HAK KAYIPLARINA SEBEP OLACAK

MEB‟in uygulamaya çalıştığı performans değerlendirme yönteminin dünyanın hiçbir yerinde yakın bir örneği yoktur. ‘Performans değerlendirmesi’ bahanesiyle öğretmenleri; öğrenciler ve velilerle karşı karşıya getirecek, öğrenci ve veliyi 'memnun edilecek müşteri' öğretmeni, satış görevlisi olarak gören bu uygulamayı kabul etmemiz mümkün değildir. Bilimsel ve objektif karşılığı olmayan performans değerlendirme sonuçlarının görevde yükselme, yer değiştirme, sözleşmenin yenilenmesi, hizmet puanına katkı, ücretlerin belirlenmesi’ gibi alanlarda kullanılması birçok mağduriyetin doğmasına ve hak kayıplarına sebep olacaktır.” denildi.

 

Haber: Hanifi Surun


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.