Ebeveynlere Deniz ve Havuz Uyarısı!

Ebeveynlere Deniz ve Havuz Uyarısı!

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, tatil sezonunun gelmesiyle birlikte bebek ve çocukların; deniz veya havuza ne zaman/nasıl gireceğiyle alakalı önemli bilgiler verdi.

“Zamanında doğmuş bebekler; cilt altı yağ dokusunun yeterince kalınlaştığı, kafasını dik tutma kabiliyetine eriştiği ve yaklaşık 6-7 kiloya ulaştığı 4’üncü aylarından itibaren; denize ve evlerindeki özel havuza girebilirler. Erken doğmuş prematüre bebekler ise düzeltilmiş yaşları 4 aya ulaştığında ve tartıları da söylenen kiloya eriştiğinde suya sokulabilirler” diyen Bostancıoğlu, açıkladı!

 

Bebekler Genel Havuzlara Sokulmamalıdırlar!

 

Deniz suyu sıcaklığı 26-30 derece aralığında ve hava ısısı da bu suyun ısısından en az 3 derece yüksekse, rüzgar yoksa ve deniz çok temizse bebekler suya sokulabilir. Bebek için genel yüzme havuzları, uygun değildir. Bu havuzların; ishal, orta kulak iltihabı, mantar ve diğer cilt sorunları, kaşıntı, bulaşıcı hepatit, özellikle kız bebekler için idrar yolu enfeksiyonu riski vardır. Evde özel aile havuzu varsa, iyi dezenfekte edilip, iyi ısıtılmak koşuluyla bebekler 4. aydan sonra havuza girebilir. Ama unutulmamalıdır ki; temiz bir denize sokmak havuza nazaran daha doğru bir tercihtir. Havuzlarda sterilizasyon için kullanılan ozon veya klor gibi kimyasallar bebeğin cildinde hassasiyet oluşturuyorsa bebek, havuza sokulmamalıdır.

 

“Bebeklerin Suya Girmesi İçin Aşılarının Tamamlanması Gerekmiyor”

 

Çok güneşli havalarda saat 11.00-16.00 arası bebek denize sokulmamalıdır. İlla girileceksek de bebeğin başına şapka takılmalı, başı ıslatılmalı ve omuz-yüz gibi açıkta kalan bölgelerine güneş koruyucu krem sürülmeli ve riskli saatlerde 5-10 dakikadan fazla güneş altında denize girilmemelidir. Aşırı sıcakta su kaybını önlemek için bebek ve çocukların yeteri kadar sıvı almaları sağlanmalıdır. Bebekler her defasında suda en fazla 30 dakika tutulmalıdır, zira güneşte su kaybına maruz kalırlar ve vücut sıcaklıklarını uzun süre koruyamazlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.