“Döviz artışı yükselen enflasyonda belirleyici oldu”

“Döviz artışı yükselen enflasyonda belirleyici oldu”

TUİK tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, döviz kurlarındaki artışın yükselen enflasyonda belirleyici olduğuna dikkat çekerek “Enflasyonun zirveyi henüz görmemiş olabiliriz.

 

 

 

ÜFE’deki mevcut yüksek seviyelerin TÜFE’ye yansıması tehlikesi de var. Umalım ki döviz kurları tersine döner enflasyon düşüşe geçer.” dedi.

 ARTAN DÖVİZ KURLARI

Döviz kurlarındaki artış nedeniyle üretici fiyatlarının hem aylık hem yıllık bazda sıçrama yaptığına dikkat çeken Zeytinoğlu, “Ağustos ayında ÜFE’de aylık yüzde 6.6, yıllık yüzde 32.13 seviyelerinde rekor artışlar var. Artan döviz kurlarının maliyet kaynaklı enflasyonu uyardığını ve bunun ÜFE’ye hızlı bir şekilde yansıdığını görüyoruz. Üretici fiyatlarında yıllık bazda en yüksek artış yüzde 120 ile kok ve rafine petrol ürünlerinde olurken,  ham petrol ve doğal gazda ise yüzde 106 artış dikkat çekiyor. Ana sanayi gruplarında ise aylık en fazla artış ara malında ve yıllık en fazla artış enerjide gerçekleşti. Maalesef maliyetleri etkileyen bu artışlar fiyatlara da yansıyacaktır.” dedi.

 TÜKETİCİ FİYATLARINA YANSIYACAK

Ağustos’ta yıllık TÜFE’nin yüzde 17.90 seviyesine yükseldiğine ve ÜFE ile TÜFE arasındaki makasın daha da açılarak 14 puanlık fark olduğuna dikkat çeken Zeytinoğlu, “Üreticiler fiyatlardaki bu artışları piyasalara henüz tam olarak yansıtamıyor. Piyasalar müsait oldukça bu fazlalıkların tüketici fiyatlarına yansıyacağı düşünüyoruz. Ancak talep daralmasını da göz önünde bulundurursak bu yansıma daha sınırlı da olabilir.” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.