Halil Yeni

Halil Yeni

Dilovası ve Hereke Halkı Mücadele Etti Kazandı

Dilovası ve Hereke Halkı Mücadele Etti Kazandı

 

5 organize sanayi bölgesi, 1 sanayi sitesi, 193 sanayi kuruluşu bulunan ve sürekli çevre sorunu ve kanser vakalarıyla gündeme gelen Dilovası'nda geçtiğimiz günlerde klor paniği yaşandı. Geri dönüşüm firması olan Assan' da katı atık ayrıştırma işi yapıldığı sırada klor gazı sızıntısı meydana geldi. Sızıntıdan etkilenen 12 kişi hastanelerde tedavi altına alındı.

 

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü de 1995-2004 arasında, Sağlık Bakanlığı verileri ve ölüm kayıtlarını tarayarak, Dilovası'nda her 3 ölümden 1'inin kanserden olduğu tespit etmişti. Şimdi tüm bunlar yetmezmiş gibi birde yukarı Hereke ve Dilovası sınırları içerisinde ki bir bölgeye ''Atık Bertaraf Tesisi'' kurulmak istendi. 

 

Büyükşehir Belediyesi tarafından katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisi yapılması gayesiyle ormanlık alandan yer tahsis edilmesi için istenen izne Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından olumlu yanıt verildi. Bakan Eroğlu, Dilovası’na bağlı Çerkeşli Köyü’nde orman arazisi statüsünde yer alan 1 milyon 518 bin 891 metrekarelik arazi için izin verdiğini söyledi.

 

Halk 'da ''Nedir bu Dilovası'nın çektiği, yeter'' dedi. Yukarı Hereke Birlik, Beraberlik ve Dayanışma Derneği öncülüğünde bir eylem gerçekleştirildi.  vatandaşlar Atık Bertaraf tesisini istemediklerini kaydetti.

 

Kocaeli Büyükşehir belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Dilovası merkez camii açılışı sırasında Dilovası Ekoloji ve Sağlık Derneği  üyeleri tarafından protesto edildi. Daha önce Dilovası'nda ki Kanser gerçeğini ortaya çıkartan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'na ''Şarlatan'' diyen Karaosmanoğlu, Dilovası Ekoloji ve Sağlık Derneği  üyelerini de  ''Terörist'' olmakla suçladı. 

 

Tepkiler üzerine Tesisin Dilovası dışında yapılacağını dile getiren Dilovası Belediye başkanı Ali Toltar, açıklamasında, “Halkımız böyle bir tesisin ilçelerinde yapılmasını istemiyor. Biz de ilçe halkının bu talebini gerekli birimlere, yetkili kişilere aktardık. Yaptığımız uyarılarımız neticesinde tesisin burada yapılmayacağı belirtildi. Dilovası’na bu tesisi yaptırmayacağız” dedi.

 

 

Büyükşehir Belediyesi’nin yapılan meclis toplantısında Başkan Karaosmanoğlu, büyük tepkilere sebep olan Dilovası’nda geri dönüşüm tesisi ile ilgili projeden, siyasi olarak vazgeçtiklerini söyledi.

 

 

Böylece çevresine, sağlığına ve geleceğine sahip çıkan Hereke ve Dilovası halkı mücadele ederek hedeflerine ulaştı.

Bu yazı toplam 977 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi