“Demokrasi olmadan girişimcilik olmaz”

“Demokrasi olmadan girişimcilik olmaz”

 “Doğu Marmara KOBİ Zirvesi” dün Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleşti. Bakan Yılmaz, Türkiye’nin ileri bir ülke...

 

“Doğu Marmara KOBİ Zirvesi” dün Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleşti. Bakan Yılmaz, Türkiye’nin ileri bir ülke olmak adına demokraside önemli adımlar atmak durumunda olduğunu ifade ederek, “Demokrasi olmadan, düşünce hürriyetinin olmadan, adil rekabet koşullarının olmadığı bir ortamda girişimcilik olur mu? İleri bir ülke olmak istiyorsak demokraside önemli adımlar atmak durumundayız” şeklinde konuştu.  Bakan Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üretim kültürünü kaybetmiş ülkeler en küçük bir sorun çıktığında hemen bocalıyorlar. Sanayi üretimini yeniden ele almamız gerekiyor. Krizden az etkidendiysek üretim kültüründen dolayı başardık. Kalkınma Bakanı olarak bana sorarsanız kalkınma nasıl olur diye? Nitelikli insanı ve nitelikli sermayeyi hazırlayanlar kalkınabilir derim. Nitelikli insanı cezbeden ortamlar oluşturduğunuz zaman kalkınma daha fazla olur.”

KOBİLERİMİZ BİRAZ YAŞLI

KOBİ’lerin önemine değinen Bakan Yılmaz, “KOBİ’ler ekonomik olduğu kadar sosyal anlamında çok önemlidirler. Ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel taşlarıdır. Ancak KOBİ’lerin KOBİ olarak kalmaması önemli. Dünya ölçeğine göre KOBİ’lerimizi biraz yaşlı gördüm” dedi. Türkiye’deki KOBİ verimliliğinin düşük olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, “KOBİ’lerin verimliliği düşük. Mutlaka teknolojiyi daha fazla kullanmalıyız, AR-GE çalışması daha çok yapmalıyız ve verimliği daha çok artırmalıyız” diye konuştu.

KOBİ SAYISI 60 BİNE ÇIKACAK

KOBİ’lere verdikleri desteklerden bahseden Bakan Yılmaz, “Teşvik sistemi önemli yenilikler getirdi. KOSGEB çalışma sistemini değiştirdi. Tüm bölgeye destek veren teşvik sistemimiz var. AR_GE yapan firmalara önemli desteklerde bulunduk. Geleceğe yönelik olarak ise 2014-2018 yıllarında KOBİ’leri güçlendirmek ve girişimciliği desteklemek adına KOBİ ihracat sayısını 150 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. İhracat yapan KOBİ sayısını 60 bine çıkarmak istiyoruz. KOBİ’lerimiz artık dünyaya açılan dünya ile rekabet eden konumda olmak durumunda” dedi. 

YÜZDE 60 İHRACAT

KOSGEB Başkan yardımcısı Hüseyin Tüysüz 2009 yılında bütün KOBİ’leri kapsayacak şekilde hedef kitlelerinin geliştiğini söyledi. Tüysüz, “Geniş bir hedef kitlemiz oldu. 33 ilde var olan hizmet merkezi müdürlüğümüzü her ile yaydık. Yüz yüze hizmet sunma imkânı bulduk. KOBİ’ler ihracatın artırılmasında önemi kurumlardır. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de değer kazanmışlardır. İhracatın yüzde 60’ını KOBİ’ler ile gerçekleştiriliyor. KOGSEB olarak KOBİ’ler için yeni kaynaklar sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

HEDEF 25 MİLYON DESTEK

MARKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Düzce Valisi Ali İhsan Sun MARKA olarak 5 ilde KOBİ’lere önemli kaynaklar sağladıklarını ifade etti. İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra dördüncü sırada olduklarını söyleyen Sun, “KOBİ’lere 2009 yılından bu yana 24 milyon TL destek sağladık bu desteği 25 milyona çıkaracağız” diye konuştu.

OSB KÜLTÜRÜ OTURDU

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli’nin yatırımcı için cazip bir bölge olduğunu söyleyerek, “Ulaşım kolaylığı bu bölgeyi cazip kılıyor. Artık kaba sanayiden çevre hukukuna duyarlı bir sanayiye gidiyoruz. Bu bölge gerek yerli gerekse yabancı yatırımcıların müştereken çalışabildikleri bir girişimci potansiyele sahiptir. Bu bölgede OSB’lerin yoğunlaşmış olması sanayici için artık devletin getirdiği yüklerden kurutulma noktası OSB’ler olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölge sanayici için avantajın biride OSB kültürünün oturmasıdır” dedi. Topaca 48 bin KOBİ bu bölgede bulunduğunu söyleyerek, “Önemli bir KOBİ potansiyeli olan bir bölgedeyiz. Bunları desteklemek lazım bu ciddi bir avantaj bunların kapasiteleri yüksek. ARGE faaliyeti yapan ihracat yapan KOBİ’lerimiz var. Yeni kurulana KOBİ’ler içinde bu bölgede başarılı KOBİ örneği çok. Büyük sanayici kuruluşlarının burada olması KOBİ’lerin gelişmesine ciddi kaynak sağlıyor. Bu bölge KOBİ’ler için üreme merkezi” diye konuştu.

10 YILDA ÇOK YOL ALDIK

Türkiye’nin 10 yılda büyük aşamalar kat ettiğini söyleyen Bakan Yılmaz, “Türkiye 10 yıl önce 230 milyar dolar milli geliri olan 36 milyar ihracat yapan bir ülkeydi. Geçtiğimiz 11 yıllık süreçte çok şey değişti.800 milyar doları aşan bir milli gelire sahip olacağız. Türkiye yüzde 5 büyüme sağladı. İhracatımız geçen yıl 155 milyar doları buldu. ARGE harcamaları 0.53’den 0.93’lere çıktı. İçinde bulunduğumuz bu durum diğer ülkeleri kıskandıran cinsten ama bu yeterli değil. 2023 hedefimiz var” dedi.

İNSAN ODAKLI ÇALIŞMALIYIZ

 

Türkiye olarak yüksek gelirli ülkeler arasına girmeyi hedeflediklerini belirterek, “Alt gelir gurubundan orta gelir grubuna geçtik. Yüksek gelirli ülkeler arasına girmeyi hedefliyoruz. Türkiye bunu yapabilecek durumda. Ancak doğal kaynaklarla bunu başaramayız. İleri bir ülke hakine geleceksek insan odaklı çalışmalıyız. İnsana daha fazla yatırım yapmak durumundayız. Eğitime, sağlığa vb. değerlere önem vermeden kalkınmamızı istediğimiz yere götüremeyiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.