Demirciler konağı özüne dönüyor

Demirciler konağı özüne dönüyor

Geçmişte kaderine terk edilerek yıkılan Demirciler Köyü’ndeki tarihi konakta yenilenen yapı şekillenmeye başladı. Konağın onarımının ardından bölge...

Geçmişte kaderine terk edilerek yıkılan Demirciler Köyü’ndeki tarihi konakta yenilenen yapı şekillenmeye başladı. Konağın onarımının ardından bölge halkına açılması bekleniyor.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Dilovası Demirciler Mahallesi’ndeki, tarihi konağı yeniden inşa ediyor. Rekonstrüksiyon projesi kapsamında yenilenen yapı şekillenmeye başladı. İl günkü haline göre titiz bir çalışmayla yeniden hayat bulan yapının kendine özgü işlemleri de yerlerini alıyor. Mahalleyle aynı adı taşıyan konak geçmişin mimari üsluplarını günümüze taşıyan önemli yapılardan biri.  

 KALEM İŞLERİ

İç duvarlarda alçı sıva imalatı biten yapının dış cephede ahşap yalı baskı kaplama işleri tamamlandı. Tavanlarda ahşap kaplama imalatına devam ediliyor. Yapının kalem işi numunesi yapıldı. Konağın ocak başlarındaki karkasın yapımı devam ediyor. Dış cephede ahşap yalı baskı kaplama üzeri boya imalatı sürerken tavanlarda ahşap kaplama imalatı gerçekleştiriliyor. Demirciler Konağı olarak bilinen tarihi ev aslına uygun olarak yeniden yapılıyor. Üç katlı yapının taban alanı yaklaşık 190 metrekare. Yapının zemin katı ahır, samanlık ve kiler olarak kullanılıyordu. Üst katlarda ise 4 oda ve 2 sofa bulunuyor. 1851 yılında yapılmış olan konak uzun süredir kullanılmadığından bakımsızlıktan dolayı üst katları çökmüş durumdaydı. Bu nedenle yapı aslına uygun olarak yeniden inşa ediliyor.

 19.YÜZYIL ESERİ

19.yüzyıl Osmanlı mimari örneği sergileyen yapı kalem işi bezemelerle de dikkati çekiyor. Yapı içindeki kalem işi bezemeler ve mimari üslup açısından Kocaeli’deki tek örnek olma özelliğini taşıyor. Yapıdaki bu örneklerin yer aldığı bazı malzemeler dikkatlice söküldü. Konağın yapımı tamamlanınca bezemeli eşyalar tekrar yerine konulacak. ​

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.