Dayanışma ruhu

Dayanışma ruhu

 

 

Yaşam içindeki yoğunluk dolayısıyla ve de gündemin ağırlığı yüzünden küçük ya da büyük, atılan olumlu adımları pek göremeyiz.

Bu unutkanlığımızı ya da o alandaki yitirdiğimiz becerilerimizi birileri geç de olsa bizlere anımsatır. Dayanışma ruhu da böyle bir şey.

Ülkemizde, sosyal ve toplumsal sorunlara eğilmek, çözüm üretmek, hiç olmasa bile o alandaki duyarlılığı diri tutmak için çaba sarfeden çok sayıda demokratik kitle örgütü ve benzer yapılar var. Onlardan biri de, son dönemde adını sıkça duymaya başladığımız Gençlikle Dayanışma Derneği (GDD) oldu.

GDD’nin bazı üyeleri, Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksek Okulu (KOÜ BESYO) öğrencileriyle ortaklaşa düzenledikleri 'Umuda Pas Ver' kampanyası kapsamında toplanan spor malzemelerini, Mardin ve Dersim'deki öğrencilere ulaştırdı. 

GDD üyeleri ve KOÜ BESYO öğrencilerinin katıldığı etkinlikle toplanan spor malzemeleri, Dersim'in Ovacık ilçesindeki Hoca Ahmet Yesevi Yatılı Bölge Ortaokulu ve Yeşilyazı İlkokulu öğrencilerine ulaştırıldı.

Bölgedeki öğrencilerin yüzünü güldüren bu dayanışma çalışması, bölgesel farklılık gözetmeksizin dayanışma ruhunun yeniden canlanmasına önemli katkı sunacaktır.

Bu çalışmaya, Ovacık’ın Türkiye Komünist Partisi’nden seçilmiş Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun verdiği desteği de unutmamak gerekir. Maçoğlu, eğitim ve üretim alanındaki dayanışma ölçekli tüm çalışmalara destek vermekten geri durmuyor. 

GDD’nin dayanışma ruhunun yansıtıldığı bir başka adres de, Mardin'in Savur ilçesi oldu.

GDD üyelerinin katıldığı etkinlikle toplanan malzemeler Savur Pınardere Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencilerine ulaştırıldı.

İlkokul, ortaokul ya da lise öğrencileri, bölge açısından hiç farketmiyor. Ülkenin ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bunca kaynaklarına rağmen eksikliklerle eğitimini sürdürmek zorunda kalan o çocuklarımıza, dayanışma ruhunu öne çıkartan bu tür destekler ilaç gibi geliyor.

Bakanlık ve resmi ideoloji, oralarda daha çok gericiliği çağrıştıran yayınları dayattığı için bömlge insanının genetik yapısı ve kültürel donanımlarıyla ter düşüyorlar. Bu yüzden de, oradaki çocuklarımız yeterli eğitimi alamıyor.

İşte, GDD üyeleri ile KOÜ BESYO öğrencilerinin toplumsal duyarlılığı o açıdan çok önemli.

Mardin’in Savur ilçesi Pınardere İlkokulu'nda 1. sınıf öğrencilerinin "Okuma Bayramı" etkinliğini de ziyaret eden GDD üyeleri ve KOÜ BESYO öğrencileri, çocuklarla kurdukları dayanışma diyalogunun bir meşale gibi geleceğe taşınacağı inancıyla bölgeden ayrılıyor.

İçinden geçtiğimiz bu dönem, hepimizin böylesi duygulara ihtiyacı olduğu bir dönemddir. O nedenle, GDD üyeleri ve KOÜ BESYO öğrencilerinin başlattıkları dayanışma kampanyası sonucu attıkları bu adım çok önemlidir.

Umarım benzer çalışmalar giderek artar.

Umarım, erozyona uğrayan toplumnsal dayanışma ruhu yeniden canlanır.

Ve umarım, bu tür çalışmalar sıkıştırılmış cemaatler ya da dinselleştirilmiş devlet baskısı dışında gerçek duygularla yeniden  şahlanır.

Bu temennimin altında, geleceği karanlığa teslim etmemek inancı yatıyor. Bu inancın daha da artacağını görmek, herkesi mutlu kılacaktır.

Umarsızlıktan, umutsuzluktan ve yalnızlıktan kurtarılmış kişi ve toplumun gelecek günleri aydınlıktır. Şimdi, bir adım daha İLERİ atma zamanıdır.

 

Herkese düşen görev, HAYDİ demektir.

Bu yazı toplam 80 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi