Davada son etaba girildi... Gözler jüriye çevrildi

Davada son etaba girildi... Gözler jüriye çevrildi

ABD’de süren İran’a yaptırımların delinmesi davasında Hakan Atilla’nın çapraz sorgusuna devam edildi. Yargıç Berman, jüriye 3 haftayı aşkın süredir...

ABD’de süren İran’a yaptırımların delinmesi davasında Hakan Atilla’nın çapraz sorgusuna devam edildi. Yargıç Berman, jüriye 3 haftayı aşkın süredir dinledikleri ifadeler ve gördükleri deliller ışığında karar verirken dikkat edecekleri hususlara dair talimat dağıtacak.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının ihlal edildiği gerekçesiyle New York’ta görülen davada artık son etaba girildi.

Bugün savcılık ve savunmanın son sunumlarının ardından yarın 12 kişilik jüriye nasıl karar vereceklerine dair gerekli olan talimatlar yargıç Richard Berman tarafından verilecek.

Boğucu geçen çapraz sorguyu oldukça sakin yorumlar ve bankacılık konusunda eğitim tadınla cevaplarla tamamlayan davanın tek tutuklu sanığı Mehmet Hakan Atilla’yı ifade verdiği kürsüden inerken ilk kutlayanlar avukatları oldu. Atilla, görevi nedeniyle yılda 500-600 kişi ile görüşmesinin üzerinden yıllar geçse de birçok konuda Rıza Sarraf kadar olmasa da konuyla ilgili detaylı cevaplar vermesi dikkatlerden kaçmadı.

Atilla, savcı David Denton’un para trafiğini tam olarak kavrayamadığına işaret eden sorularına yer yer kısa, yer yer uzun bankacılık dersi gibi cevaplar verdi. Denton, Atilla’ya alt kadrodan gönderilen uluslararası haber ajanslarına ait altın ticaretini eleştiren haberlerin iletildiği e-posta mesajlarından sanığın yapılan yasa dışı ticarette söz sahibi olduğu izlenimini oluşturmaya çalıştı.

Daha sonra söz alan Atilla’nın avukatı Cathy Fleming’in yine aynı kişiden sanığa gönderilen bir başka e-posta mesajında altını çizdiği Türkiye’den İran’a yapılan altın ticaretinin yasa dışı olmadığını belirten bir Reuters haberi oldu. Savcı Denton’un tok ve yüksek perdeden seslendirdiği ve suçlama içeren kısa sorularına Atilla’nın oldukça sakin ve yumuşak tonda cevapları tezat oluşturdu.

Savcının çoğu dış kaynaklı bankacılıkla ilgili sorularına cevap verirken, “Hayır, öyle değil” diyerek sözlerine başlayan Atilla, ısrarla İran asıllı işadamı Rıza Sarraf, eski genel müdür Süleyman Aslan ve kendisinin katılımı ile İranlılarla yapıldığı iddia edilen toplantıya katılmadığını tekrar etti. Atilla, “Ben 47 yaşındayım. Bu kadar sene boyunca, hiç böyle bir şey olmadı. Ben hiç kimsenin yaptırımının delinmesi için işaretlendiği, yaptırım ihlalinin tartışıldığı ya da Rıza Sarraf ile, anlattığı şekilde bir görüşme yapmadım. Bırakın ABD’de Türkiye’de herhangi bir yasanın delinmesi için benim kimseyle bir görüşmem olmadı” dedi.

Szubin’i yalanladı

Sanık aynı zamanda savcının ısrarlı sorularına rağmen eski OFAC Direktörü Adam Szubin’in ifadesini de yalanladı. Hakan Atilla, Szubin’in kendisini bir kenara çekip “Halk Bankası’nın yaptırımları ihlal ettiğinden endişe duyduğu”na ilişkin konuşmanın hiçbir şekilde gerçekleşmediğini ifade etti. Atilla, “Bizim iletişimimizde OFAC ve ABD Hazine Bakanlığı yetkililerinin Halk Bankası’nın İran yaptırımlarını delmeye çalışmaya yönelik uyarısı doğrudur. Örnekler verildiği de doğrudur. Bizim de örnekleri detaylı olarak inceleyip kendilerine sunduğumuz doğrudur. Bizim de onlara bilmedikleri bilgileri sunduğumuz doğrudur. Ama onlar hiçbir zaman Halk Bankası ile ilgili ‘Endişemiz var’, ‘Aksiyon alacağız’ şeklinde ifadede bulunmadılar” dedi. Savcının bu ifadeyi takiben “Szubin’le özel konuşma yapmadığınızı söylüyorsunuz” doğru mudur şeklindeki sorusuna “Doğrudur” şeklinde cevap verdi.

17 Aralık vurgusu

2014 yılında Halk Bankası’nın Sarraf’la çalışıp çalışmadığını soran savcıya Atilla’nın cevabı, Sarraf hakkındaki iddianamelerin reddedilip serbest bırakıldıktan sonra bankayla çalışmaya devam ettiği yönünde oldu. Ancak Sarraf’la İran ticaretiyle alakalı hiçbir şekilde bire bir görüşme yapmadığının altını çizen Atilla, 17 Aralık soruşturmasını kastederek sonrasında herhangi bir usulsüzlük görülmediğini söyledi. Bağımsız kurumlar tarafından yapılan incelemede 17 Aralık soruşturmasında atıf yapılan, Sarraf’a imtiyaz sağlandığı yönündeki suçlamalar hakkında da iddia edilenin aksine bir sonuç çıktığını belirtti. Kredilerin usulsüz verildiği iddiasının da raporda çürütüldüğünü ifade eden Atilla, BDDK bilirkişisi tarafından hazırlanan rapor delil dosyasında olmadığı için bu konuda bilgi veremedi. Yasa dışı ticaretinde Sarraf’a metot ya da yol gösterdiğini ısrarlı sorularla ima eden savcı Denton’a Atilla’nın cevabı ‘bankacılık dersi’ tadında oldu. ‘Bankacılıkta metotların olmadığını’ ancak bankacılık kurallarının takip edildiğini vurgulayan Atilla, Halk Bankası bünyesindeki para transferlerinin bankacılık kurallarına göre yapıldığını söyledi.

Jüriye ucu açık süre

Bugün sabah yapılacak oturumda jüriye 3 haftayı aşkın bir süredir dinledikleri ifadeler ve gördükleri deliller ışığında kararlarını nasıl verecekleri yönünde rehberlik yapacak talimatlar yargıç Berman tarafından verilecek. Daha sonra nihai karar için toplanacak olan jüriye ucu açık bir süre veriliyor. Tüm jüri üyelerinin aynı kararı vermesi gerekiyor.

‘Sarraf’ın tutuklandığı gün hiç şaşırmadım’

Önceki günkü sorgusunda Rıza Sarraf’ın birçok işadamı ile beraber gözaltına alındığı haberini eşi ile kahvaltı yaparken aldıklarını belirten Atilla, vergi ile alakalı bir konu olduğunu düşünüp şaşırmadığını belirtti. Aslan’ın gözaltına alındığını ise bankada öğrenen sanık, oldukça şaşırdığını ve ofise mahkeme kararı ile gelen polis memurlarına istedikleri bilgi ve belgeyi sağladığını söyledi. Sorguya da çağırılan Atilla, bu daveti kabul ettiğini fakat verdiği ifadede bir tarih yanlışı olduğunu eşinin uyarmasıyla birlikte yazılı olarak bu hususu Emniyet birimlerine bildirdiğini anlattı. “Her zaman kadınların hafızası daha iyidir ne zaman tatile çıkıldığı konusunda” diyen Atilla’nın ifadelerine jüri üyeleri arasından gülenler oldu.

Yanlış hatırlıyor

Rıza Sarraf, cezaevinden çıktıktan sonra Atilla ve bankanın yeni genel müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu ile bir araya geldiğini ve ticaretin bırakıldığı yerden devamı için konuştuğunu belirtmişti. “Sarraf’ın hafızası yine yanılıyor” diyen Atilla, “Sarraf hapisten çıktıktan sonra kendisiyle görüşmedim. Bir iki yıl sonra 2015 sonu ya da 2016 başı, bir kere genel müdürün odasındayken gördüm. Onda da bir kredi limiti hakkında görüşüyorlardı; ben ne bu görüşmeye katıldım ne de kendisi ile görüştüm” şeklinde konuştu.

İZLENİMLER

* Dünkü duruşma oldukça gergin bir havada başladı. Hakan Atilla’nın yorgun olduğu gözlenirken savcıların da gerginliği göze çarptı.

* Şimdiye kadar kusursuz bir performans sergileyen çevirmen Bülent Bulut, Atilla’nın ifadesinde kritik soruyu çevirmeyip İngilizce ifade edince salonda gülüşmelere neden oldu. Bu, salondaki şimdiye kadarki en yüksek kahkahaydı.

* Hakan Atilla’nın avukatlarının sonuca dair olumlu bir hava izlenimi edindiklerini gözlemledik.

* Yargıç Berman’a savunma ekibi tarafından sunulan iki dilekçe vardı. Berman, davanın düşürülmesine ilişkin dilekçeyi bekletirken delillerin güvenilirliğine ilişkin dilekçeyi reddetti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.