Çocuklarda Karın Fıtığı Ve Su Fıtığına Dikkat

Çocuklarda Karın Fıtığı Ve Su Fıtığına Dikkat

Bebeklerde ve çocuklarda görülen, tedavisi ancak ameliyatla mümkün olan kasık fıtığı, kendiliğinden geçebilen su fıtığı ile karıştırılabiliyor.

Tedavide geç kalınması ise hayati tehlikeye neden olabiliyor. Gebze Fatih Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fadime Nurdan NARLI, çocuklarda kasık fıtığı ve su fıtığının tedavisi hakkında bilgiler verdi.

ERKEN DOĞAN VE DÜŞÜK KİLOLU BEBEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Kasık fıtığı, normalde karın içinde bulunması gereken bağırsakların veya kızlarda yumurtalık

gibi iç organların açık kalmış bir keseden kasığa inmesi, buralarda bir şişlik olarak fark edilmesi durumudur. Kasık fıtığı zaman içinde geçmeyen ve ilerleyen bir rahatsızlıktır. Kasık fıtığına benzer şekilde, erkek çocuklarda karın içindeki suyun torbalara inerek burada şişlik oluşturmasına ise su fıtığı veya tıp dilinde “hidrosel” denir. Yenidoğan döneminde bu durum normal olarak karşılanabilir ve bebek 18 aylık olana kadar su fıtığının büyüyüp küçülmesi aile tarafından takip edilir. Bu arada çocuk 6 aylık aralıklarla çocuk cerrahı tarafından da kontrol altında tutulmalıdır. Çünkü zaman zaman su fıtığının arkasından bağırsaklar da torbalara inerek fıtık oluşturabilir. Su fıtıklarının bir kısmı zaman içinde 1-2yaşa kadar kendiliğinden geçebilir, bir kısmı ise cerrahi müdahale gerektirir.

 

KASIK FITIĞININ TEDAVİSİ CERRAHİ İLE MÜMKÜNDÜR

Fıtık ve hidroselin nedeni doğuştan önce bulunan ve doğumdan sonra kapanması gereken bir

kesenin açık kalması ve bu nedenle karın içinde bulunan bağırsakların veya sıvının bu kese içinden geçerek kasığa ve torbalara doğru yer değiştirmesidir. Bu kese kendiliğinden kapanmaz ve tek tedavi yolu cerrahidir.

 

ÇOCUK BACAKLARINI KARNINA ÇEKEREK AĞLIYORSA VE KUSUYORSA

Halk arasında “fıtık boğulması” diye tanımlanan durumlarda fıtık kesesi içinde sıkışan organların kanlanması ve beslenmesi, doğru müdahale yapılmadığı takdirde birkaç saat içinde bozulur ve çürüme meydana gelebilir. Geç kalındığında hem hayati tehlike ortaya çıkar, hem de organların çürüyen kısımlarını çıkartmak gerekir. Kasık fıtığı olan bir çocuk aniden huzursuzlanmaya başlar, bacaklarını karnına çekerek ağlar, sarı-yeşil kusmaya başlar ve kaka yapamazsa bu fıtığın boğulmuş olabileceğini akla getirmelidir. Bu durumda daha önceden kolaylıkla içeri girebilen fıtık artık içeriye girmez. Üzeri şişer ve koyu pembe bir renk alır. Bu durumlarda aileler vakit kaybetmeden, acil olarak bir çocuk cerrahisi doktoruna başvurmalıdır.

 

TANI VE TEDAVİ İÇİN GEÇ KALMAYIN

Rahatsızlığın tanısı hastanın kasıklarının ve torbalarının muayenesiyle konur. Çocuk ağladığında şişlik oluşur ve yattığında veya sakinleştiğinde kayboluyorsa tanı kesinleşir. Kasık fıtığında mümkün olan en kısa zamanda ameliyat yapılmalıdır. Çünkü torbaya veya kasığa inen bağırsaklar burada sıkışarak boğulabilir. Su fıtığı ise 2 yaşına kadar 2 aylık kontrollerle takip edilmeli, gerekirse ameliyat yapılmalıdır. Ameliyat sabahı, hastaya ameliyattan 4 saat önceden başlamak üzere ağızdan hiçbir katı ve sıvı gıda verilmez. Ameliyat, steril ameliyathane şartlarında, tam narkoz altında, çocuğun hiçbir ağrı duyamayacağı şekilde yapılır. Ameliyattan sonra çocuk derlenme odasında anestezi doktorunun takibi altında bir süre izlenir. 2 saat sonra beslenmesine başlanan çocuk, herhangi bir sorun yoksa poliklinik kontrolüne gelmek üzere taburcu edilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.