CHP Termal’i yine yargıya taşıyor

CHP Termal’i yine yargıya taşıyor

CHP Darıca İlçe Örgütü, Termal Grup projesini yine yargıya taşıyacak. Başkan Gürer Yıldırım projenin Darıca için aslında bir fırsat olduğunu ancak belediye yönetiminin değerlendiremediğini söyledi.

CHP Darıca İlçe Örgütü’nde ana gündemi Termal Grup tarafından Darıca’ya yapılacak proje konulu basın toplantısı düzenlendi. CHP Darıca İlçe Başkanı Gürer Yıldırım geçen dönem de gündemde yer alan projeye dair mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı olduğunu, akademisyenler tarafından hazırlanan raporun da proje aleyhine olduğunu hatırlattı. Projeyi yargıya yeniden taşıyacaklarını kaydeden Yıldırım projenin aynı zamanda Darıca için bir fırsat olduğunu ancak belediye yönetimi tarafından değerlendirilemediğini söyledi.

BORÇ KAPATIRDIM!

Proje kapsamındaki arsa takasında üzerine tesis yapılacağı vaadine karşın kamunun zarara uğratılacağını, firmayla görüşmede bulunmadan emsal artışı verilmesinin büyük yanlışlık olduğunu kaydeden Yıldırım, “Belediye başkanı ben olsam hiç olmazsa 15 – 20 milyon TL belediye için alıp borç kapatırdım” dedi. Yıldırım, “Söylenen emsal 1.9 ama şimdi 2.4’e çıkıyor. Kat artışında da sınır tanınmamış. 100 katlı bina yapılacak olsa, firmanın önünde engel yok. Tüm bu sebeplerden ötürü konuyu yine yargıya taşıyacağız” diye konuştu.

ŞİŞECAM DA İSTERSE

Başkan Yıldırım projenin emsal alınması riski bulunduğunu da dikkat çekip, “Şişecam fabrikası da bulunduğu yeri boşalttıktan sonra aynı emsalle proje yapacağını söylerse ne olacak?” diye sordu.

YAZILI GÖRMEDİĞİME İNANMAM

Aynı zamanda İmar Komisyonu’nda başkan yardımcısı olarak görev yapan Belediye Meclis Üyesi Aydın Işık, firmanın plan tadilatına ilişkin yenilediği başvurusunda yeşil alanların projenin tam ortasında kalması hariç değişim olmadığını kaydedip, “Bu sebepten ötürü yeşil alanlara vatandaşın ulaşılamayacağını söyledik. Duvarların örüleceğini söyledik. Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, ‘Tuzla – Bayramoğlu yolu projenin tam ortasından geçecek’ dedi. Ben, projede yazılı olarak görmediğim hiçbir şeye inanmam. Burası adamın kendi mülkü. İsterse duvar örer ve duvar örerse projenin halkla bağlantısı kopar” diye konuştu.

İstanbul’daki İSMAR adlı proje gibi bir proje olacağının söylendiğini kaydeden Aydın Işık, “Darıca’da yaşayan vatandaşların gelir düzeyi ortada. 600 bin – 1 milyon TL arası bedelle konut alabilecek kişi sayısı çok azdır” dedi.

İDDİA YAPILACAK MAKAM DEĞİL

Plan notlarına göre kat yüksekliğinin serbest bırakıldığı projenin “freni” olmadığını kaydeden Aydın Işık, “Projenin yakın civarındaki alanlarda 2-3 kat arası izin veriliyor. AKP’li meclis üyesi Cafer Tayyar Demirbaş, İstanbul örneği verip meclis üyeliğinden istifasına iddia ortaya koydu. Şu unutulmamalı ki biz o koltuklarda Darıcalılar’ın haklarının emanetçisiyiz. Orası, iddia yapılacak makam değil” diye konuştu.

Eğitim, sağlık gibi kamusal alanın da “özel” ibaresiyle tahsis edildiğini kaydeden Işık, “Yani projeye yakın bir mesafede oturan vatandaş, Termal Grup içindeki okula gidemeyecek” dedi. Bu gibi hizmetlerin kamu tarafından verilmesi gerektiğini tekrarladı.

O ARSANIN PROJEDE İŞİ NE?

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık’ın proje kapsamında arsa takasının olmayacağını söylemesine karşın Fatih Sultan Mehmet Caddesi’ne cepheli 8 bin 978 metrekare büyüklüğündeki arsanın proje taslağında yer aldığını belirten Aydın Işık, “Madem projede arsa takası yok. Görüşme olmadı. Proje çiziminde o arsanın ne işi var?” diye sordu. Takas durumunda belediyenin arsasına 900 metre mesafede, Fatih Sultan Mehmet Caddesi ile ilişkisi olmayan bir yerden arsa verilip üzerine sosyal bir tesis yapılacağını hatırlatan Işık “Belediyeye ait caddeye cepheli arsa 50 – 55, diğeri 12 milyon TL tutarında. 2-3 milyon TL’lik proje yapılacak diye burası terk edilemez” dedi.

CADDE ZATEN YOĞUN

Fatih Sultan Mehmet Caddesi’nin 40 metre genişliğinde olduğunu hatırlatıp şimdi aynı bölgedeki projede emsal artışına karşın cadde genişliğinin 30 metrede tutulduğunu kaydeden Aydın Işık, “Fatih Sultan Mehmet Caddesi zaten yoğun, bu koşullarda kilitlenir hale gelecek. Osmangazi Tren İstasyonu’nun üzerinden geçen köprü, mutlaka genişletilmeli. Tuzla – Bayramoğlu yolu söz konusu ise, önce o yol açılmalı. Bu proje Darıca’nın çilesine çile ekliyor” diye konuştu.

Aydın Işık sözlerine ilaveten, “Bu proje Gebze Ticaret Odası, TMMOB’a bağlı meslek odaları ve kent dinamikleri ile birlikte hazırlanmalı idi” dedi.

ÖNERGELERE YANIT ALAMADIK

Darıca Belediye Meclisi CHP Grubu sözcüsü Şadi Güven bugüne kadar geride kalan dört meclis toplantısının özellikle son ikisinde hiçbir yazılı önergelerine yeterli yanıtı alamadıklarını söyledi. Belediyenin sosyal tesislerini örnek gösteren Güven kimlere hangi koşullarda kiralandığını sorduklarını ancak toplamda 31 adet kiralama yapıldığına dair yuvarlak, geçiştirici bir yanıt aldıklarını dile getirdi. Şadi Güven balıkçı barınağına ilişkin soru önergelerine ise net bir yanıt almayı umduklarını söyledi.

HALA YANIT BEKLİYORUZ

CHP’li meclis üyesi Önder Sarıtoprak kesin hesabın görüşüldüğü meclis toplantısında hiçbir sorularına yanıt alamadıklarını belirtip, “Cevaptan ziyade, geçen dönemki icraattan ötürü partilerini savunamadılar. ‘Bizim dönemimiz değil’ deyip geçiştirdiler. Ancak geçen dönemin Meclis Grup Başkanı, bugünkü Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık idi. Hemen her kalemde, 3-4 milyon TL tutarındaki harcamalara dair hala yanıt bekliyoruz” dedi.

Basın toplantısına ayrıca CHP Darıca Kadın Kolları Başkanı Oya Akdeniz, Gençlik Kolları Başkanı Ümit Kızılbuğa, ilçe yöneticileri ve belediye meclis üyeleri katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.