CHP MİLLETVEKİLİ HAYDAR AKAR: “AKP yine çuvalladı”

CHP MİLLETVEKİLİ HAYDAR AKAR: “AKP yine çuvalladı”

CHP Kocaeli milletvekili Haydar  Akar, AKP İktidarının yapmış olduğu açıklamalara dikkat çekerek, “ Her yıl araç sayılarının artacağını söylüyorlar, ama Bakanlığın bana vermiş olduğu cevaplarda bırakın artışı geçen yıla göre büyük bir düşüş var” dedi.

Yap- İşlet- Devret projeleri olarak hayata geçirilen Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tünelinde yılın ilk 4 ayında geçen araç sayısı geçen yılın ilk 4 ayına göre yarı yarıya düştü.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar yap-işlet-devret projeleri olan Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneline ilişkin açıklamalarda bulundu.

Akar, AKP İktidarının yapmış olduğu açıklamalara dikkat çekerek her yıl araç sayılarının artacağını söylüyorlar, ama Bakanlığın bana vermiş olduğu cevaplarda bırakın artışı geçen yıla göre geçiş yapan araç sayılarında büyük bir düşüş var dedi.

 

SADECE 2 YILDA 4 MİLYAR 451 MİLYON TL ÖDEDİK

 

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar bu projeler deki geçiş ücretlerinin her yıl 2 Ocak Dolar kuruna göre belirlendiğinin altını çizerek 2017 ve 2018 yıllarında garanti araçlar nedeni ile şirketlere sadece 2 yıl da 4 Milyar 451 Milyon TL ödendiğini söyledi.

2017 yılına ilişkin Ulaştırma Bakanlığının kendisine vermiş olduğu cevabı paylaşan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 2017 yılında Osmangazi Köprüsü için 1 Milyar 659 Milyon TL, Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 417 Milyon TL ve Avrasya Tüneli için 132 Milyon TL işletmeci firmalara hazine tarafından ödeme yapıldığını söyledi.

 

SON RAKAMI AÇIKLAMAKTAN KORKUYORLAR

 

Garanti araçlar nedeni ile sözleşme gereği Hazinenin Nisan ayında araç farkı için ödeme yapması gerektiğini belirten Akar, ancak Ulaştırma Bakanlığının vermiş olduğu soru önergesi yanıtında ödenen tutarı açıklamadığını, çünkü bu projeler için ödenen tutarın dudak uçuklatıcı olduğunu söyledi.

 

2018 yılında geçen araç sayılarına göre Hazinenin dolayısı ile milletin sırtına bu üç proje için 2 Milyar 243 Milyon TL yüklendiğine dikkat çeken CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar bu tutarı Bakanlık açıklayamıyor ama ben açıklıyorum, buyursunlar bunu yalanlasınlar. Ancak geçen araç sayısı ortada ve malesef 2019 yılında bu tutar 3 Milyar TL’nin üzerinde olacaktır dedi.

 

GEÇEN YILA GÖRE GEÇİŞLER DÜŞTÜ

 

Akar ekonomik krizin ve geçiş ücretlerindeki artışların araç geçiş rakamlarını da etkileyediğini belirterek 2019 yılının ilk 4 ayında geçiş yapan araç sayısının, 2018 yılının ilk 4 ayına göre düşüş olarak gerçekleştiğini söyledi.

Elindeki rakamları da paylaşan Akar, 2018 yılının ilk 4 ayında Osmangazi Köpürüsünden 2 Milyon 482 Bin aracın geçiş yaptığını bu yılsa bu sayısının 350 binin üzerinde azalarak 2 Milyon 132 bin olduğunu, yine Yavuz Sultan Selim Köprüsünden geçen yılın ilk ayında  10 Milyon 489 Milyon araç geçişinin olduğu bu yıl ise bu sayısının 4 Milyon 279 Binde kaldığını söyledi.

Tablonun Avrasya Tünelinde de değişmediğini kaydenen Akar, 2018 yılının ilk 4 ayında Avrasya Tünelinden geçiş yapan araç sayısının 5 Milyon 909 bin olduğu bu yıl ise 5 Milyon 600 bin de kaldığını söyledi.

 

2019’UN FATURASI ÇOK AĞIR OLACAK

 

2019 yılının ilk 4 ayında gerçekleşen rakamların bu yıl boyunca aynı şekilde devam etmesi halinde Hazine deki kara deliğin büyüyeceğini kaydeden Akar, sadece Osmangazi Köprüsü için Hazinenin işletmeci firmaya 2019 yılı için ödemesi gereken tutarın 2 Milyar 277 Milyon TL olacağını söyledi. Diğer projelerdeki tablonun da aynı olacağına dikkat çeken Akar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü için bu rakamlarla 2019 yılında yaklaşık 700 Milyon TL, Avrasya Tünelinde 161 Milyon TL yani toplam da bu üç proje için Hazinenin 3 Milyar 138 Milyon TL’nin ödenmek durumunda kalacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.