CHP Körfez’i isteyen İYİ’nin  üç ilçeden çekilmesini istedi

CHP Körfez’i isteyen İYİ’nin üç ilçeden çekilmesini istedi

Millet İttifakı’nda kördüğümün çözümü 27 Ocak tarihli CHP PM toplantısına kaldı. CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay, Çayırova’da partililerle buluştu: “Atama yapılmayan ‘üç’ ilçemiz var! İYİ Parti Körfez’i istedi. O zaman Gebze, Derince ve Çayırova’da adayınız

2-salon.jpg3-salon.jpg1-divan.jpg

Millet İttifakı’nın Çayırova ayağında düğümün çözümü, İlçe Seçim Kurulları’na gerek belediye başkanlığı gerekse meclis üyeliğine dair başvuruların son kabul tarihi olan 19 Şubat’a kadar sarkabilir. Dün akşam CHP Çayırova İlçe Örgütü’nde gerçekleşen, CHP Gebze Belediye Başkan Adayı Avukat Recep Dursun’a yakınlığı ile bilinen CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Orhan ve kurultay delegesi Deniz Kartal ile Gebze Gençlik Kolları Başkanı Savaş Gayretli’nin de takip ettiği toplantıda herkesin ortak merak konusu, Millet İttifakı idi.

Ataması yapılmayan

ilçe sayısı iki değil “üç”

 İl Başkanı Cengiz Sarıbay özetle Çayırova’daki Millet İttifakı’nın İYİ Parti çatısında olmasına şahsının, il yönetiminin, PM Üyesi Haydar Akar dâhil CHP’li milletvekillerinin de karşı olduğunu söyledi. Olası ittifakın nasıl olacağına dair kati bir dil kullanmadığı gözlenen Sarıbay, “Atama yapılmayan ‘üç’ ilçemiz var! İYİ Parti Körfez’i istedi. O zaman Gebze, Derince ve Çayırova’da adayınızı çekeceksiniz dedim” diyerek tüm olasılıklara ve “sürprizler”e hazırlıklı ve hazımlı olunması uyarısını hem aleni, hem örtülü verdi.

Tarhan kısa kesip “topu” Sarıbay’a attı

CHP Kocaeli Milletvekilleri; PM Üyesi Haydar Akar ve Tahsin Tarhan, CHP Kocaeli eski Milletvekili ve Çayırova İlçe SKM koordinatörü Doktor Mehmet Hilal Kaplan, Çayırova İlçe Başkanı Çetin Hartamacı,  SKM Başkanı Cihan Soyluçiçek, Kadın Kolları Başkanı ve BMÜ aday adayı Suna Çınar, Gençlik Kolları Başkanı Erdem Sünbül, belediye başkan adayı Selahattin Kaya ile partili yöneticiler, belediye meclis üyeleri ve belediye meclisi aday adayları ile bir grup üyenin de katıldığı toplantıda Hartamacı kısa bir selamlama konuşmasında bulundu.

Seçim çalışmalarını konuşacaktık ama!

İlk sözü CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan aldı ama kısa konuşmasında, Millet İttifakı’na hiç değinmeden “topu” CHP İl Başkanı Avukat Cengiz Sarıbay’a attı. Tarhan şunları söyledi:  “Bu toplantı daha önce düzenlenmişti. Dün gece Çayırova ile ilgili ittifaka dair çıkan ‘Çayırova çözüldü…’ türü haberlerle ilgisi yok. Sizlerle bir araya gelip, ‘Seçimde neler yapabiliriz. Seçim kampanyasını nasıl geliştirebiliriz? Çalışmalarımız ne durumda’ gibi konuları konuşacaktık. Ama biliyorum, kafanızda ittifak meselesi var. İl Başkanımız açıklık getirecektir.”

Eskişehir, İzmir, Aydın tehlikede!

CHP İl Başkanı Avukat Cengiz Sarıbay, “İttifaka inanıyoruz. İttifak bizim parti olarak üzerinde önemle durmamız gereken bir husus” diye başladığı konuşmasında şunları kaydetti: “Sadece Çayırova’yı ve Kocaeli’nin 12 ilçesini düşünmeyelim. Tüm Türkiye’yi düşünün. İttifak yapamadığımız zaman elimizde bulunan belediyelerin bir kısmı bile el değiştiriyor. Eskişehir gibi, İzmir ve Aydın da tehlikede. Bırakın yeni belediye almayı, mevcutlar bile tehlikeye giriyor.

Onun için ittifakı savunuyoruz ama ittifakı savunurken de her şeyi altın tepsi içinde diğer siyasi partiye (İYİ Parti) sunmak gibi bir şey olmaz ama ittifakın faydasını anladığımız içinde biz ittifaka adam gibi bağlı kalacağız ve uyacağız.

Kılıçdaroğlu Akşener’i kıramamış

İttifakın Kocaeli ayağında İYİ Parti’nin üzerinde ısrarla durduğu ilçeler vardı. Zaten Meral Akşener’in Kocaelili olmasından ötürü Büyükşehir konusunda genel başkanımız kıramamış ve, ‘Evet’ demiş. Bununla ilgili bazı sıkıntılar yaşadık ama atlattık. Bunun dışında bizden istedikleri bazı ilçeler vardı, bununla ilgili sıkıntı yok.

Çayırova’yı bizden okey almadan vermezler

Çayırova ile ilgili olarak, bizden okey almadan vermezler. Ama görüşmelerin devam ettiğini biliyorum. Gerek İYİ Parti gerek diğer siyasi partiler üzerinden Ankara’da bir dizi görüşmeler yapılıyor. Ben bugün (22 Ocak) Ankara’da yetkili genel başkan yardımcım ile görüştüm. ‘Çayırova ile ilgili bir sıkıntı yok’ dedi.

Üç ilçede atama yapılmadı. Körfez’de sıkıntı var

Atanmayan üç ilçemiz olduğunu, durumlarının ne olduğunu sordum. Türkiye geneli atama yapılmayan tüm ilçeler ile ilgili 27 Ocak Pazar günü Parti Meclisi toplantısı olduğunu söyledi. (Kocaeli’de atama yapılmayan iki ilçe olduğunun hatırlatılması üzerine) Körfez’de de sıkıntı var. İYİ Parti bizden talep ediyor.

Parti Meclisimiz Uslu’nun

adaylığını çekebilir ama…

 

Buna karşılık biz de, ‘Körfez’den adayımızı çekmemizi istiyorsanız siz de önce Çayırova, sonra Gebze ve Derince’de adayınızı çekeceksiniz’ dedik. Çekmediğiniz takdirde ise; biz Körfez’de adayımızı Parti Meclisi’nden çıkarttık. Adaylığı ilan edilen Bozkurt Uslu arkadaşımız çalışmalarını sürdürüyor. Parti Meclisimiz Bozkurt Uslu’nun adaylığını geri çekebilir ama siz de dediğim gibi, üç ilçede adaylarınızı çekeceksiniz.

Yıldız raporunu genel merkeze göndermiş

Yani dediğim gibi, görüşmeler devam ediyor. Bunlar tabi ulu orta her yerde konuşulacak, tartışılacak konular değil. İYİ Parti İl Başkanı Şanbaz Yıldız ve yönetimi kendi bölgelerine dair raporu genel merkezlerine vermiş durumdalar. Genel başkanlar konuyu görüştüler. Ben Çayırova ile ilgili bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.

Sıkıntının büyüğü belediye meclis üyeliklerinde

Gittiğimiz her yerde aynı şeyi söylüyoruz. Adaylık tartışmaları sürüyor ama yarın öbürgün daha büyük sıkıntılar bizi bekliyor. Belediye meclis üyeliklerinde bekliyor. Bakın Kocaeli’de Adalet ve Kalkınma Partisi, Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra 12 ilçenin 11’inde belediye başkan adayını değiştirdi. Bir tek sosyal medyada, görevden alınan belediye başkanlarından birinin partiye çalışmayacağına dair tepkisini gördünüz, duydunuz mu? Yok.

Erdoğan güzel söyledi.

Otobüsten inen binemez!

Yarın öbürgün belediye meclis üyelikleri belirlendiği zaman arkadaşlarımız, ‘Ben giremedim bu meclis üyeliği listesi iyi değil. Bu listeye oy vermem’ şeklinde tavırda bulunanları bu parti affetmez. Bu partiden gidenleri de, Tayyip Erdoğan güzel söyledi, bu otobüsten inen bir daha da binemez arkadaşlar, binmesin de zaten.

 

Bu parti her şeyin üzerinde. Genel başkan da değişebilir. Ama Cumhuriyet Halk Partisi, 95 yıldır Türkiye’nin kurucu partisi. Cumhuriyet ve demokrasinin kurucusu. Onun için her şeyden üstün. Partililerimiz için söylüyorum. Hiç kimsenin bu partiye karşı çıkması söz konusu olamaz.”

Sarıbay açıklamalarının ardından partililerin sorularını da yanıtladı. “Olası ittifakta il yönetiminin parti tabanından görüş alıp almayacağına” dair soruyu tekrarla, “Biz, il yönetimimiz, milletvekillerimiz Çayırova’nın öyle bir ortaklığa verilmemesinden yana kesin şekilde bildirdik” dedi.

Araya Tahsin Tarhan girip, “İYİ Parti de Çayırova’yı istemedi” dedi ama Sarıbay düzeltme yaptı: “Son zamanlarda biraz istemeye başladı. Biz hayır diyoruz.”

Değil Saadet gerekirse TKP’ye

bile meclis üyeliği verilir

Sarıbay’ın ittifakta parti sayısının artabileceği olasılığında partililer isim verilmese dahi üçüncü olasılığı Saadet Partisi olarak algıladı. “24 Haziran’da İYİ Parti’nin yanı sıra Saadet’ten de sandık görevlisi yoktu. Sandığa sahip çıkmayan meclis listesine konur mu?” sorusunu net yanıtladı:

“İYİ Parti’nin Çayırova’da yüzde 5 oyu var deniyor. 5 bin oy demek. Bire, beşe… hepsine ihtiyacımız var. TKP’nin varsa gücü 200 oy, 2 bin oy ona da ihtiyacımız var. Gerekirse değil Saadet, TKP’ye bile meclis üyeliği vereceksin.”

Konuya CHP PM Üyesi Haydar Akar da müdahil olup, “Biz yapın demiyoruz ki, buna siz karar vereceksiniz” dedi.

Meclis üyesi listesi kurula giderken değişemeyecek

Sarıbay da, “Belediye meclisine atamayı Parti Meclisi yapacak. Siz belirleyeceksiniz. Kurul bakacak. Şu uygundur değildir, düzelteceğiz. Aday olan her arkadaşın garantisi yok. Atama, adı üzerinde” derken Akar da listelerin İlçe Seçim Kurulu’na verildiğini doğrulayıp, “Birçok ilçede de seçim kuruluna giderken liste değişmiştir. Genel merkez, bir genelge ile duruma müdahale edecek” diye konuştu.

Sarıbay’dan basına jest

Öte yandan bir partili söz almadan önce basının salonda bulunduğunu ve her şeyi konuşamayacağını kast etti. Bunun üzerine Sarıbay, “Bu danışma kurulu toplantısı değil. Basını çıkartmamız nezaketsizlik olur. Özel bir durum varsa telefonum 7/24 açık, arayıp söyleyebilirsiniz” diye basına güzel bir jestte bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.