CHP KOCAELİ MİLLETVEKİLİ HAYDAR AKAR:  “Rant var taşıma yok”

CHP KOCAELİ MİLLETVEKİLİ HAYDAR AKAR: “Rant var taşıma yok”

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar TCDD’nin yapmış olduğu ihaleler ve yaşanan sorunlara ilişkin Meclise Araştırma önergesi verdi. Akar, “Rant var taşıma yok”dedi.

Ülkemizde 12 Bin 740 KM demiryolu hattı bulunurken yıllar itibari ile hem yolcu hem yük taşımacılığında gerileme yaşanmaya devam ediyor. 1950’li yıllarda yüzde 42 olan yolcu taşımacılığında yüzde 3’lere düşülürken yük taşımacığında da yüzde 78’lerden yüzde 4’lere düşüşler yaşandı.
CUMHURİYETİN İLK YILLARI ATILIM ÇAĞI
Yük taşımacığında Demiryolunun önemine değinen Akar, 1923-1940 yılları arasında Demiryolunda atılım çağı yaşandığını belirterek, ‘1923 yılında 4559 km olan demiryolu hat uzunluğu 1940 yılında 8637 km olmuş, yılda 240 km demiryolu inşaa edilmiştir. Bugün AKP iktidarı demir ağlarla biz ördük diyor ama savaş yıllarında bile yılda 240 km inşaa edilen demiryolu 18 yıllık AKP iktidarı döneminde ancak yılda 96 km olmuştur. dedi.’
1 İHALE DE 425 MİLYON VURDULAR
Önergesinde Demiryolu ihalelerine dikkat çeken CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Sayıştay raporlarında açık açık belirtilen tutarlara değindi. İhalelerde 4734 Sayılı Kmu İhale Kanunun arkasından dolanan firmaların ihalelerde işin önemli bir bölümünü oluşturan iş kalemlerine aşırı düşük teklif vermek suretiyle ihaleleri aldıklarını projelerinin büyük bölümünün yapılmadan sözleşme bedelinin tamamlandığı söyledi.
Akar, firmaların güzergah kazı işlerinin maliyetinin 9 katı, dolgu işlemleri için 22 katı fiyat tekliflerinin olduğunun altını çizerek yaklaşık maliyet ağırlığı yüzde 12 olan bu işlerin toplam teklifteki ağırlığının yüzde 94 olduğunu söyledi. Akar, yüklenici firmanın teklifle yaklaşık maliyeti 84 Milyon TL olan güzergah işlemlerini 517 Milyon Tl ye yapmayı ancak yaklaşık maliyeti 627 Milyon olan projenin geri kalan kısmı 31 Milton TL’ye yapmayı taahhüt ederek işleri aldığını sonuç olarak asıl kısmı yapmadan yaklaşık 231 Milyon TL imalat karşılığında 658 Milyon TL firmalara ödendiğini söyledi.
MECLİS DERHAL KOMİSYON OLUŞTURMALI
Meclisin bu konuda insiyatif alması gerektiğinin önemine değinen CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, TCDD yaşanan sorunların ve ihalelerin Meclis tarafından oluşturulacak Komisyon tarafından incelenmesini istedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.