Çevre kirliliğini ortaya çıkardı başına gelmeyen kalmadı

Çevre kirliliğini ortaya çıkardı başına gelmeyen kalmadı

Barış istediği için tutuklanan ve 5.5 ayın ardından geçen hafta tahliye edilen akademisyen Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Dilovası’nda ki çevresel kirliliğine dönük araştırmalarından sonra cezaevine değin uzanan gelişmelerin yaşandığını kaydetti.

Barış istediği için tutuklanan ve 5.5 ayın ardından geçen hafta tahliye edilen akademisyen Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Cumhuriyet’e konuştu.

Halk sağlığı uzmanı Hamzaoğlu,  “Özellikle sanayinin insana ve doğaya olan etkisini görünür kılmak gerektiğini düşünüyordum. Dilovası’nda 10 yıldan fazla yaşayanların kansere yakalanma riskinin yaşamayanlara göre 4.4 kat fazla olduğunu tespit ettik. 2006’da TBMM’de Dilovası Araştırma Komisyonu kuruldu. Daha sonra ise doğum yapan kadınların anne sütünü ve bebeklerin ilk kakasını araştırdık ve her ikisinde de hava kirliliğine neden olan ağır metalleri saptadık. 2011 Ocak ayında bu gündeme gelince başka bir hayat başladı. Bu tartışmalar ışığında bir daha araştırma fonu verilmedi, asistanları kongrelere gönderilmeyen bir boyut yaşandı.

 DAYANIŞMA AKADEMİSİ

2016’da KHK ile Kocaeli Üniversitesinden 19 akademisyen ile birlikte ihraç edildik. 1 ay sonra da Kocaeli Dayanışma Akademisini kurduk. Toplumun içinde, toplum için eğitim ve bilim nedir onu deneyimliyoruz. Bir yandan üniversiteye yeniden dönmek adına hukuksal mücadele sürerken bir yandan da akademide çalışmalar sürüyor. Çalışmalarımıza da burada devam edeceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.