BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Cebimizden çıkmayacak(mış) !

Cebimizden çıkmayacak(mış) !

Bu başlığa bakarak peşinen şu soru sorulabilir ve sormak da haktır. Peki, neremizden çıkacak ?
Halkı aldatmak, halkı enayi yerine koymak, muhafazakar, milliyetçi ve mukaddesatçı siyasetçilerin vazgeç(e)mediği tarzdır. Bu tarza süreklilik kazandıran en önemli argümanları ise dindir.
Şimdi gelelim asıl meseleye…
‘Cebinizden 1 lira bile çıkmayacak’ diye propaganda edilen başta Osmangazi Köprüsü olmak üzere geçiş garantisi verilen projelere, AKP’nin propaganda deyimiyle ‘yüzyılın projeleri’ne bugüne kadar Hazine’den 6.3 milyar lira ödendi. 
Konuyu gündeme getiren CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar.
Akar, Osmangazi Köprüsü ve diğer geçiş garantisi verilen projelerin vatandaşa verdiği zararları açıklarken, şu ifadeleri kulklanmış:
“Köprüden bir vatandaşın 30 gün çift yön geçmesi, 401 liradan 12 bin liraya mal oluyor. Çift yön geçiş ücretinin, 201 lirasını vatandaş direk ödüyor, 200 lirasını da vatandaştan aldığı vergiyle devlet ödüyor. Aynı vatandaş, Fatih Sultan Mehmet ya da Boğaziçi Köprüsü'nden geçse, 8 lira 75 kuruştan ayda 262 lira ödüyor” derken Osmangazi Köprüsü'nden geçiş ücretinin 35 dolar, Avrasya Tüneli'nden geçiş ücretinin ise 4 dolar karşılığı Türk Lirası olduğunu hatırlatarak “Biri 1 milyar 300 milyon dolara, diğeri 1 milyar 245 milyon dolara yapıldı. İnşaat maliyeti aynı olan iki yatırımdan biri neden 4 dolar, diğeri 35 dolar? Geçiş garantisi nedeniyle sadece 2018 yılında Hazine'den ödenen para, Osmangazi Köprüsü için 1 milyar 412 milyon lira… Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 463 milyon lira, Avrasya Tüneli için de 155 milyon lira.” 
Yolcu ve geçiş garantisi verilen havaalanları, köprü ve tüneller ile “Hazine’nin soyulduğunu” savunan Akar’ın verdiği bilgiye göre, garanti edilen yolcu sayıları nedeniyle devletin kasasından geçen yıl 6.3 milyar lira ödenmek zorunda kalındı. 
Şimdi kabaca hesaplayalım…
Bir vatandaş Osmangazi Köprüsü'nden 30 gün çift yön geçerse 401 liradan 12 bin lira ödemek zorunda. 401 liralık çift yön geçiş ücretinin, 201 lirasını vatandaş direk ödüyor, 200 lirasını da vatandaştan aldığı vergiyle devlet ödüyor. Yani yine vatandaş ödüyor. 
Fatih Sultan Mehmet ya da Boğaz Köprüsü'nden geçerse 8 lira 75 kuruştan ayda 262 lira ödüyor. 
Osmangazi'ye kimsenin maaşı yetmez. 
Dünyada eşi benzeri yok…
Sözleşmelerine bakıldığında, Osmangazi Köprüsü için günde 40 bin araç, Avrasya Tüneli için de 70 bin araç geçiş garantisi var. Osmangazi'den geçiş ücreti 35 dolat, Avrasya'dan ise 4 dolar. Biri 1 milyar 300 milyon dolara, diğeri 1 milyar 245 milyon dolara yapılmış. 
Öyleyse, sormak gerekiyor. İnşaat maliyeti neredeyse aynı olan tünel ve köprüden geçiş için niye birine 4 dolar, diğeri ise 35 dolar ödemek zorundayız ?
İşin özeti şu;
AKP’nin ‘yüzyılın projeleri’ diye propaganda ettiği söz konusu yatırımlardan olan İstanbul Havalimanı için yıl sonunda ödeyeceğimiz garanti miktarı da 600 milyon Euro olacak.
Hepimize kolay gelsin; 
Daha çok çalışıp, daha çok tüketip, daha çok vergi vermeliyiz ve daha çok kemer sıkmalıyız ki, taahhüt edilen borçları ödemek için cebimiz delinmesin…

Bu yazı toplam 1885 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi