Halil Yeni

Halil Yeni

Çayırova Kanserova mı Olacak?

Çayırova Kanserova mı Olacak?

 

 

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde yaşayan halk, Kanser hastalığına dünya ortalamasından 30 kat daha fazla yakalanıyordu. Bölgede 100 ölümden 33'ü kanserden oluyor,  yapılan araştırmalar da doğum yapan kadınların sütlerinde, yeni doğmuş çocukların ise dışkılarında ağır metallere rastlanıyordu.

 

Devlet erkânı ortaya çıkan bu bilgileri önemsemezken eski sorunlara yenileri ekleniyor, Dilovası halkının çilesi katlanarak devam ediyordu.

 

Halkın istememesine rağmen kurulan ve faaliyetlerini artırarak devam eden Dilovası kömürcüler organize sanayi bölgesi, kenti kömür tozuna boğuyor, çocuklar nefes ve solunum yetersizliğinden şikâyet ediyor, astım hastaları her geçen gün daha zor koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını bildirip kömürcüler OSB’nin kaldırılmasını talep ediyorlardı.

 

Oysa Kenti yönetenler kâr mı? Yoksa insan mı? Tercihin çoktan yapmış, Dilovası yetmezmiş gibi Çayırova ya da Lastik geri dönüşüm tesisinin temelini attırmıştı.

 

Geri dönüşüm tesisinin faaliyete başlamasıyla birlikte halktan şikâyetler de gelmeye başladı. Çayırova ilçesinde son bir yıldır faaliyette bulunan tesis ilçede hayatı tehdit ediyor. Çünkü havaya kanserojen gazların salındığı geri dönüşüm tesisi 10 bin kişinin yaşadığı Çağdaşkent Konutları’na yalnızca 200 metre mesafede bulunuyor.

 

Bölgede yaşayan Halk işletmenin faaliyete geçtiği günden beri çevreye gaz kokusunun yayıldığını, bacadan çıkan karbon siyahı nedeniyle evlerinin pencerelerini açamadıklarını, bazı günler dışarıya çıkıp oturamadıklarını ve nefes ve solunum yetersizliği yaşadıklarını bildiriyor. Durumu başta işletme yetkilileri olmak üzere İl Çevre Müdürlüğüne, Çayırova Kaymakamlığına ve Kocaeli Valiliğine birçok kere iletmişler. İletilen şikâyetle ilgili ise yetkili kurumların ne yaptığı bilinmiyor. Sanıyorum hiç. Bölge halkının onayı olmadığı halde tesise olumlu ÇED raporu verilmiş olması zaten insan sağlığının ‘hiç’e sayıldığını göstermez mi?

 

Aylardır Çağdaş kent halkı isyanda… İkinci bir Dilovası tehlikesi yaşanmaması için imza toplayıp, eylem yapıyor, bizlere Haziran direnişini hatırlatıyorlar.   

 

Şimdi, Gezi eylemleriyle Kocaeli sokaklarını dolduran binlerce insanın talepleri iyi bilinmeli, Kocaeli sanayi kenti diye, her istediğini yapabileceğini sanan, insanı gözden çıkaran, hukuku hiçe sayan, çevreyi kirleten, hayatı zehreden, havayı mahveden, yaşamı kahreden, bizi kanser eden politikalardan vaz geçilmelidir.

 

 

Bu yazı toplam 917 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi