Büyük Zafer gençlere anlatıldı

Büyük Zafer gençlere anlatıldı

Kocaeli İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri” anma etkinliği gerçekleşti.

gulten-madendag-(medium).jpg

Programa; İl Kültür ve Turizm Müdür vekili Ercan Yamen, Müdür Yardımcısı Ayhan Zeren, İl Halk Kütüphanesi Müdür vekili Gülfem Öztin, şube müdürleri, çalışanlar ve öğrenciler katıldı.

 

İzmit Sabancı Kültür Merkezi Küçük Salonu’nda gerçekleşen etkinlik; Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Doktor Gülten Madendağ, 18 Mart Çanakkale Zaferini ve o tarihlerde yaşanan perde arkası olayları anlattı. Dönemin İngiliz komutanı Winston Churchill’in ‘İki günde boğazı geçeriz. Beş çayımızı da boğazda içeriz” sözlerini hatırlatarak, sonucun hiçte böyle olmayacağını aktardı.

 

CEPHEDE İLGİNÇ DİYALOGLAR YAŞADI

 

Madendağ, Hatta bu savaşın Churchill için kariyerinde uzun yıllar kötü bir iz bırakan büyük bir askeri bozgun olarak ifade etti. ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’ diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük zaferi kendini kanıtlaması olarak değerlendirdi. Deniz savaşlarından başarısız olan İngilizlerin kara savaşlarında kazanma hırsı ve sonrasında aşı güven ve büyük mağlubiyetini anlattı. Öte yandan o yıllar sömürge ülkesi olan Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin (ANZAK) büyük baskı sonucu, hiç düşmanlık duymadığı halde sanki seyahat ve Avrupa’yı görme heyecanıyla savaşa katılmaları, sonrasında cephede yaşanan ilginç diyalog ve pek bilinmeyen olayları gençlerle paylaştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.