Bu ses susmayacak !

Bu ses susmayacak !

 

Türkiye'de, iktidar, sermayeyi temsil eden hangi siyasi organizasyonun elinde olursa olsun, sorunları hiç bitmeyen ve katlanarak büyüyen bir kesim var, emekliler...

Emekliler, insanca bir yaşam için, çalışma hayatında olduğu gibi örgütlü mücadeleyi sürdürmek zorunda bırakılıyor. Bu da, vahşi kapitalizmin insanlık ayıplarından biri. Ama, olsun, emekliler mücadeleden vazgeçmedi, vazgeçmiyor ve vazgeçmeyecek.

Emeklilerin mücadeleyi önüne koyan biricik örgütü de, DİSK bünyesinde varlığını sürdüren Tüm Emekiler Sendikası'dır (EMEKLİ-SEN). Sendikanın üyeleri, bugün örgütlü oldukları tüm merkezlerde emekli maaş zamları konusunda protesto içerikli bir basın açıklaması yapıyor.

Dertleri, bilindik. Her dönem söylediler, söylemeye de devam ediyorlar. Çünkü,  1980’lerden beri dünyada ve ülkemizde uygulanmakta olan yeni liberal anlayışın en has uygulayıcısı konumundaki AKP, emeklileri hep tepki göstermeye yöneltti.

AKP iktidara gelir gelmez, Sosyal Güvenlik Reformu diye topluma sunduğu sağlıkta dönüşüm programını hayata geçirmek için yoğun bir çaba harcadı ve sözde reformla sosyal devleti tasfiye etti. Devlet tarafından herkese eşit ve parasız verilmesi gereken sağlık, eğitim, sosyal güvenlik, yaşanabilir bir çevre gibi en temel hizmetleri bile özelleştirildi. Bunun sonucunda, emekçi ve dar gelirliler gibi emeklinin de sağlık hizmetlerine ulaşması gün geçtikçe olanaksız hale geldi.

İşte, EMEKLİ-SEN'de, çeşitli aralıklarla bu gerçeğe dikkat çekip, hükümetlere gereken anımsatmaları yapıyor.

Tabi anlayana...

Tekrar ediyorum, emekliler hiç susmayacak, sesleri hiç kısılamayacak. İktidar, sermayenin çıkarlarını koruyan-kollayan hangi siyasal organizasyonun elinde olursa olsun, emekliler, örgütlü biçimde taleplerini yineleyecek ve ısrarcı olacaklardır.

Yaşamaları için bu zorunlu...

Memur emeklilerine 2014 yılının tamamı için brüt 175.00 TL aylık artışı verildi. Bu, aylıklara 143.00 TL. olarak yansıyor. Rakam seyyanen büyük bir artış gibi görünse de, yılın tamamı için verildiğinden, aylıkların reel olarak gerilemesine yol açacak ve yoksulluğu arttıracaktır. SSK ve BAĞKUR emeklilerinin aylıkları ise1 Temmuz-31 Aralık arasındayüzde 3.27 oranında artacak.

Ne yaparsınız, TÜFE artışı böyle...  

Son söz olarak;

Hükümet, övünerek açıkladığı büyümeden emeklilere pay vermediği gibi aylıklarını, enflasyon hesaplama yöntemindeki rakam oyunları ile düşük gösterdiği enflasyon artış oranı kadar artırmak suretiyle, milyonlarca emekli ile emekli dul ve yetimi sefalete mahkum etmeye devam ediyor. 

Bir an önce bu yaklaşımdan vazgeçip, emeklilerin de sesine kulak vermeliler. Yoksa, bu ses hiç susmayacak.

 

 

 

Bu yazı toplam 84 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi