Bu, başka bir mücadele

Bu, başka bir mücadele

 

 

Bu toplumda muhalif bir kimliğiniz varsa,

Emperyalizme, kapitalizme, liberalizme, dayatmacılığa karşıysanız tepkiniz hiç dinmez ve giderek de büyür.

Ama, ekmek parası uğruna mücadele ediyorsanız, bazen gözünüz çok kararır ve olmaması gereken işler de yaparsınız.

İzmitli fırıncı Cevahir Köse belki de bu duruma geldi, getirildi. Kendisini, ben de ilk eylem yaptığı dönemlerde tanıdım. Yani, tam 6.5 yıl önce.

Ne yapmıştı da, neye karşıydı ki 6.5 yıldır eylem yapıyor ?

Cevahir Köse fırın sahibi. Anılan süre önce açtığı fırınına ruhsat alamadığı için işletmede sıkıntı çekiyor, yani ekmekten ekmek parası kazanmasına izin verilmiyor. O da, doğal olarak tepki gösteriyor, isyan ediyor. Hedefinde de, doğal olarak İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan var.

Köse, daha önceleri de çok sayıda bireysel eylem yapıp sorunun çözülmesi talebini iletti, ama kimse oralı olmadı.

Birkaç gün önce akşam saatlerinde yine İzmit Belediyesi önünde görüldü Fırıncı Köse. Bir kez daha geldiği belediye binası önündeki tek kişilik eyleminde kendi hazırladığı dövizleri açıp Nevzat Doğan’a seslendi. Meraklı gözlerle kendisini izleyenlere sorununu anlatan fırıncı Köse, “Ey Nevzat Doğan, benden sana bir abi tavsiyesi. Nefsine yenilme, hak olan neyse onu yap. Benim düşmanım yoktur. Ama başıma bir şey gelirse, tek düşmanım Nevzat Doğan’dır” diye konuşup, ruhsatının verilmesini talebini yineledi.

Düşünebiliyor musunuz, fırın açıyorsunuz ama ruhsat alamıyorsunuz. Herhalde, yasal açıdan eksikleri olduğu için ruhsat verilmediğini düşünemeyeceğiz. Çünkü, o tür eksikler kısa sürede tamamlanır ve ruhsat gereği yapıldıktan sonra alınır.

Oysa, durum böyle değil…

Nevzat Doğan’ın, 30 Mart seçimleri öncesinde kendisine ruhsat sözü verdiğini anlatan Cevahir Köse’nin iddialarını özetleyen cümleler, yine kendi ağzından çıktı. Diyordu ki;

“Seçimler öncesinde bana gönderdiği elçiler vasıtasıyla sulh yaptık. Ben hiç konuşmadım bu olayla ilgili. O da ruhsatı verecekti. Ama seçimlerden sonra bana dirsek çevirdi. Yaptığım konuşmalar nedeniyle polise şikayet etti. Hiç bir sabıkam yokken 6 yıl ceza aldım. İkinci kez şikayet etti, bir ceza daha aldım. Böyle bir şey olamaz. Ben hakkımı istiyorum…………………”

Bu ifade, Belediye Başkanı Nevzat Doğan’ı zan altında bırakır. Bu yüzden, acilen yanıtlanmalıdır. Cevahir Köse’nin ruhsat sorununun gerçek nedeni kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

Neden ruhsat verilmemektedir, kent halkının bunu bilme hakkı vardır ?

Yoksa, Nevzat Doğan serbest ticarete karşı mıdır ?

Yoksa, fırıncı Cevahir Köse boyun eğmediği için cezalandırılmakta mıdır ?

Bu arada, İzmit Belediyesi Meclisi’nin CHP’li üyelerinin de sorumluluğu vardır. Bu sorunun gerektiği gibi çözülmesi için üzerlerine düşeni geç olmadan yapmalılar. CHP’li üyelerden Emrah Efe, not aldığı olayın gereğinin yapılması için kendi grubunu ikna etmeli, bir an önce adım atmalıdır.

 

Mesela ‘kan davasına’ dönüşmeden önlem alınmalı. Ne de olsa ekmek parası, insanın gözünü rahatlıkla karartır.

Bu yazı toplam 85 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi