Bir kenara not edin (4)

Bir kenara not edin (4)

 

 

AKP adayı olarak yeniden 2014 seçimleri için Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan İbrahim Karaosmanoğlu’nun vaat ettiği projelere değinmeyi sürdürüyorum.

İşte, son gün yazısında yer alacak kalan vaat projeleri…

Çevrecilik: 2013 yılı itibariyle evsel atıklar yüzde 98 oranında arıtılarak İzmit Körfezi’ne veriliyor. Bu oran yüzde 100’e yükseltilecek. Havadan, karadan, denizden denetimler kesintisiz devam edecek.

Doğal Yaşam Parkı: Uzunçiftlik bölgesinde 1000 dönümlük alanda yeni bir hayvanat bahçesi ve Doğal Yaşam Parkı kurulacak.

Akvaryum ve Aquapark: Akvaryumda Marmara ve Karadeniz ile Okyanus canlıları yer alacak. Su sporlarının yapılabileceği dev bir Aquapark da kurulacak.

Yeni mavi bayraklar: İzmit Körfezi kıyılarında mavi bayrak standartlarında yeni plajlar kurulacak.

Doğal yürüyüş alanları: Uzunlukları 1000 kilometreyi aşan 102 doğal yürüyüş parkuru açılacak.

Atıksu geri kazanılacak: Türkiye’de ilk kez atıksuyu geri kazanım tesisleri Kocaeli’nde kurulacak. Gri su olarak adlandırılan arıtma tesislerinden çıkan sular sanayide kullanılacak.

Bugünkü yazıya denk gelen projeler açısından söylenecek çok şey yok. Evsel atıkların denize deşarj  edilmesinin önlenmesi ve denetimlerin sıklaştırılması insan sağlığı açısından çok önemli.

Doğal yaşam parkının kurulması bir lütuf değil doğadaki dengenin korunması açısından insani bir zorunluluk.

Ayvaryum ve Aquapark, özel sektör yatırımcıları özendirilerek kurulacaktır. Dolayısıyla zaten bu alana yatırım için hazırda bekleyenlere bedelsiz ya da düşük bedelle yer temini sağlanacaktır.

Mavi bayrakların nasıl alındığı biliniyor. O bayrağın asılı olduğu her yerde insanlar denizde yüzebilmelidir. Ama, İzmit Körfezi’nde bu cesareti göstermek, en azından şimdilik olası değil.

Doğal yürüyüş alanları zaten var. Sizin yeni parkurlar belirleme yerine o parkurlara insani ihtiyaçları giderecek tesisler kurulmasına öncülük edip dağ turizmini de canlandıracak yaklaşımınız olması gerekir.

Atık suların geri kazanımı önemli ve tabi ki öncelikli görevlerden biridir. Önümüzdeki 5 yıl için proje diye halkın önüne koymak yerine bugüne kadar adım atılmış olması gerekmez miydi ?

Kısacası sevgili okurlarım, ağırlıklı olarak ulaşım ve trafik sorunlarına çözüm arayacak olan yeni projeler için de zaman neyi gösterecek bilemiyorum. Ama, bildiğim bir şey var ki, ulaşım gibi projelerle göz boyama sürdürülürken, otoparklar, fuar alanının dönüşümü, kongre merkezleri, nitelikli ticaret alanları ve yeni konutlar gibi projelerle rant dağıtımında öncülük yine AKP’nin olacak gibi görünüyor.

Bunları, lütfen bir kenara not edin, çok lazım olacak…

 

 

Bu yazı toplam 89 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi