Belediyede işçi maaşının  Yüzde 42’si “insan tüccarı”na

Belediyede işçi maaşının Yüzde 42’si “insan tüccarı”na

DSP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ziya Topal, belediyede çöpçülük yapan çalışan için taşerona 3 bin 800 TL ödenirken işçinin 2 bin 200 TL aldığını belirtip isyan etti: Böyle insan tüccarlığı olmaz

ziya-izmit-toplu.jpg 

Türkiye’de taşeronluk sistemi, “çağdaş köle tüccarlığına dönüştü. DSP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ziya Topal,  “Belediyeye çalışan çöpçünün maaşı 2 bin 200 TL ama işçi başına taşerona 3 bin 800 TL ödeniyor. Bir işçinin sırtından, 1600 TL kazananlar var. Böyle insan tüccarlığı olmaz. Bu şekli değiştirmek zorundayız” dedi.

İZMİT’TE BASIN TOPLANTISI

DSP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ziya Topal, İzmit merkezli il basını ile bir araya geldiği basın toplantısında sözlerine toplantıyı projelerini ve gerçekleri anlatmak için düzenlediğini kaydetti. Topal, “Kocaeli bölgesinde bize göre acil yapılması gereken yedi iş var. Bu işleri yapabilirlik açısından değerlendirirken bütçeyi de bilmeliyiz” dedi.

FAİZ GİDERİYLE 320

OKUL YAPTIRIRDIK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin güncel borç tutarının  6.5 milyar TL olduğunu kaydeden Topal, “2019 bütçesindeki faiz yükü 376 milyon TL’dir. Bu bilgiye belediye internet sitesinden ulaşılabilir. Biz bu paraylaz 12 ilçeye ortalama 30’ar adet, 24’er derslik 320 ilkokul yaptırabilirdik” dedi. Topal şöyle devam etti:

MAAŞ ÖDEYEMEYECEK HALE GELECEKLER

“Belediyelerimiz öyle noktaya sürüklenmiştir ki faizle kredi alarak personel maaşı öder hale geldik. Böyle devam ederse 1 - 1.5 yıl içinde belediyeler personel maaşı ödeyemeyecek hale gelecek çünkü borçlanabilir kapasitesi doldu. Belediyelere ait mal mülkün yüzde 90-95’ini sattıklarından kredi başvurusunda gerekli olan, ipotek gösterecekleri yerleri de kalmadı.”

TARIMIN BAŞKENTİ OLUP

AYAKTA KALABİLİRİZ

Gebze’deki basın toplantısında ve diğer ziyaret ettiği yerlerde olduğu gibi İzmit’teki basın toplantısında da çözümün öncelikli üretimden geçtiğini kaydeden Topal, “Tekrar köy statüsü edinilebilir, özelliğini kaybetmeyen 200 köyümüz kaldı. Şayet tarımsal üretimde bulunur ve yanı başımızdaki 29 milyon nüfuslu İstanbul’a ürünü satabilirsek, tarımın baş kenti bir kent haline gelir ve o şekilde ayakta kalabiliriz” dedi.

BİRİLERİ TOHUM VERMEZSE

TARIMSAL ÜRETİM YAPAMAYIZ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin her tür denetimden uzak 6-7 şirketinden birini köylerden her birinde kurulacak kooperatiflere yönlendireceklerini kaydeden Topal, “Kooperatifle iş bitmiyor. Ne tür ürün yetiştiği araştırılacak. İş yine bitmiyor. Türkiye’de uluslararası anlaşma gereği tohum üretemiyoruz. Maalesef yurt dışından satın almak zorunda kalmışız. Birileri bize patates, soğan, buğday mısır tohumu vermezse üretemiyoruz” diye konuştu.

HESABI BİLMEDEN PROJE

VAADİ HALKI ALDATMAKTIR

İnşaat mühendisi ve iktisatçı olduğunu belirtip, “Proje bizim işimiz. Ama çok basit bir konutta dahi metraj üzerinden maliyet hesabı yapmalıyız. Bu hesabı yapmadan, elinizdeki paranın tutarını bilmeden, ‘Şu projeyi hazırladım. Şunu yapacağım’ demek doğru olmaz. Halkı aldatmak olur. Zaten 15 yıldır birileri aldattı. Ayrıca bu kadar borç yapıldığına göre nereye harcandığını da araştırmak gerekir. Bizim birinci projemiz tarımdır. Umut ediyorum ki, Türkiye’nin projesi olur. Proje diyorum, bu projeler küçük ekonomik dokunuşlarla hayata geçebilecek. Faize ödenen paranın yüzde 20’si, bu proje için yeterlidir” dedi.

KARTAL VAKASI UYARIDIR

UYANMAK ZORUNDAYIZ

Kocaeli’nin deprem bölgesinde olması ve 1999 depremine karşın 20 yıldır depreme dair bir şey yapılmadığını öne süren Ziya Topal, “Depremde bina değil, kötü bina insan öldürür. Kötü binaları, irdelemeliyiz. Bir ay önce Kartal’da çöken tek bir binanın zemin katına ancak üç günde ulaşılabildi. Bu bir uyarıdır ve artık uyanmak zorundayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurumları bir an önce çalışmaya geçmeli” dedi.

Kandıra Çadır Restaurant’ta düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, DSP İzmit İlçe Belediye Başkan Adayı Hülya Yıldırım, Kartepe Belediye Başkan Adayı Temel Ofluoğlu, Kandıra Belediye Başkan Adayı İdris Demir, Derince Belediye Başkan Adayı Kenan Baş, Başiskele Belediye Başkan Adayı Mahir Tanta ve meclis üyesi adayları katılım gösterdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.