Belediye bakanlığa iptal için başvurmuş

Belediye bakanlığa iptal için başvurmuş

Hürriyet ve Yavuz Selim Mahalleleri’ndeki kentsel dönüşümün iptaline karşı açılan davaya dün sahadaki keşif “duruşması” ile devam edildi.

Gebze Belediyesi proje alanının iptali için Bakanlığa başvuruda bulunmuş.

Gebze’nin Hürriyet ve Yavuz Selim Mahalleleri’nde kangren haline gelen kentsel dönüşüm konusunda bugün kritik bir gün yaşandı. Kocaeli 1’nci İdare Mahkemesi’ne projenin iptali için açılan dava kapsamında dün bilirkişi heyetince yerinde keşif gerçekleşti. Bu esnada mahkeme heyetinin başkanı dünkü keşfin mahkeme salonundaki duruşma niteliğinde olduğunu belirtip basının fotoğraf ve görüntü almasını yasakladı. 
PROJE ALANININ İPTALİ İÇİN!
Gebze Belediyesi’nde proje müellifi olan bürokrat belediyenin, proje alanının iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunduğunu söyledi. Aynı bürokrat dünkü keşif ve duruşma esnasında mahalle sakinlerinin bir kısmını, “işgalci” diye tanımlayınca ortam biraz gerildi ama herhangi bir tatsızlık yaşanmadı. 
RAPOR HAZIRLAYACAKLAR 
Yavuz Selim Mahallesi Güzelleştirme Derneği Başkanı Osman Karaman ve Hürriyet Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Cebeci ile çok sayıda mahalle sakini de keşif esnasında hazır bulundu. Kocaeli Büyükşehir ve Gebze Belediyeleri CHP Meclis Üyesi Gökhan Yamen de keşif esnasında yer aldı. Bilirkişi heyeti Yavuz Selim Mahallesi’ndeki rezerve alanı ile Hürriyet Mahallesi’nde bir bölgeden fotoğraf da aldı. Bilirkişi heyetinin keşfe dair raporunun 1.5-2 ay içinde hazırlanacağı öngörülüyor.
RANT PROJESİ OLDUĞUNU BELEDİYE DE KABULLENMİŞ
2012 yılında kurulan Gebze Rantsal Dönüşümle Mücadele Platformu’nun hukuk danışmanlığını avukatlığını yapan Recep Dursun bilirkişi heyetinin keşif çalışmasının ardından yaptığı açıklamada belediyenin bakanlığa proje alanının iptali için yaptığı başvuruya dair, “Proje aslında Bakanlığa değil belediyeye ait. 2017 yılında belediye bakanlığa dosyayı getirdi ve onayını aldı. Ben o iptal başvurusunun projenin iptali için olduğunu sanıyorum. Bu tutum, bu projenin bizim dediğimiz gibi rant projesi olduğunun belediye tarafından da kabulüdür” dedi. Dursun ayrıca özetle şunları kaydetti:

İNSAN ODAKLI OLMALI 
“Mevcut planlama ve dönüşüm buradaki vatandaşlarla yapılmalı. Sadece taşınmaza odaklanarak bu bölgeyi boş bir alan görmek suretiyle olmaz. Burada 27 bin 500 vatandaş yaşıyor. Bu vatandaşların geçmişi ve geleceği var. Onlara ve haklarına saygı duymak suretiyle, onların da kabul edeceği şekilde yeniden revize edilmek suretiyle burada sorun çözüme kavuşur diye düşünüyorum. Kentsel dönüşüm insan odaklı olmalıdır. Beklentimiz bu yöndedir. Belediye başkanının sözü var. Biz de bekliyoruz. Ama öncelikle Bakanlıkta onaylı olan rant projesini çözüme kavuştursun. Vatandaşın sabrını sınamasın.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.