Başka bir dünya vaadi

Başka bir dünya vaadi

 

Önceki dönem Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından ilk kez dillendirildiğinde ‘’ütopik proje’’ olarak karşılanmış, iş dünyası dahil çok sayıda kişi burun kıvırmıştı.

Yavaş da olsa, adım adım ilerleme sağlandı. Şimdilerde, sanayi kuruluşlarının yoğunluğu nedeniyle halen en fazla göç alan yerleşim birimlerinin başında gelen Gebze'de, Bilim Vadisi heyecanı yaşanıyor.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Kocaeli’nin AKP’li Milletvekili Fikri Işık'ın yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlayacak Bilişim Vadisi'nin kurulacağı Gebze Muallimköy'de çalışmaların başladığını açıklaması, dikkatleri bölgenin üzerine çevirdi.

Bilişim Vadisi’nin bir kat daha önem katmasına kesin gözüyle bakılan Gebze, gerçekten de çok önemli bir merkez. Halen TÜBİTAK, TSE, TÜSSİDE, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE) gibi birçok stratejik ve kritik kurum-kuruluş burada. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun en önemli geçiş güzergahı. Körfez Köprüsü ile ulaşım imkanları daha da zenginleşmiş bir merkez. 9 organize sanayi bölgesi, TEM ile D-100 Karayolu'nun geçiş güzergahı burada. Sabiha Gökçen Havaalanı'na yakınlık, Yüksek Hızlı Tren hattı, Eksihisar-Yalova Topçular feribot hattı iskelesi, bunların hepsi Gebze’yi öne çıkartan değerler.

Bir de bütün bunlara 420 futbol sahası büyüklüğünde, 150 bin kişiyi istihdam edecek bir yatırım katarsanız, önem derecesinin ne kadar artacağına siz karar verin.

TÜBİTAK, GYTE ve TÜSSİDE'nin Bilişim Vadisi'yle bütünleşmesi, teknoparklarla inovasyonların ve prototiplerin oluşması anlamında önemli bir yer haline gelmesine kesin gözüyle bakılan Gebze, üniversiteden yetişen gençlerin de istihdamını devam etmesini sağlayacak.

Bundan büyük olanak düşünülebilir mi ?

Bu proje, yalnızca ‘’sanayinin desteklenmesi’’ yani ‘’sermayeye yeni alan açılması’’ anlamında değerlendirilemez. Çünkü, sistem kapitalizmin gereklerinin yerine getirilmesi için çırpınan siyasal iktidarların elindeyse, kapitalizmin doğası gereği gelişkin hale dönüşmesi, işçi ve emekçi sınıfının da daha örgütlü hale gelmesine kaçınılmaz olarak yol açacaktır.

Ar-ge yatırımlarını artıran firmaların çoğalması demek, yeni istihdam projelerine altyapı oluşturulması anlamına gelmektedir. 2015 yılına kadar alt yapı çalışmaları devam edecek olan bu Bilişim Vadisi projesi, uzun bir süreçte yabancı yatırımcıların da dikkatini çekecektir.

Yani, Gebze, gelecek 10-20 yıl bandında uluslar arası tekelci kapitalizmin, sermaye transferinde çekinmeyeceği bir bölge haline gelecektir.

Dolayısıyla, bu proje, ‘’başka bir dünya vaadi’’ olarak değerlendirilebilir…

Projenin gerçekleşmesi yerli ve yabancı sermaye akışını hızlandıracak, üretim bandı genişleyecek, istihdam artacak ve emek sömürüsü tavan yapacak. Bunların yanı sıra örgütlü yaşam da paralellik gösterip ivme kazanacak.

Sonuçta kim ne kadar kazanacak, görmek için beklemek gerek…

Bu ve benzeri projelerin kazancı emekçi halka ne olarak geri döner, bu bilinen bir durum. Mesele, bu dönüşün ‘’biz başka alem isteriz’’ diyenler için ‘’başka bir dünya vaadi’’ olarak algılanmasındadır.

Algı iyi yönetilirse, gerçekleşme oranı da artar.

 

AKP’nin yaptığının tam tersi neden yapılamasın ki ?

Bu yazı toplam 82 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi