Banliyö trenini özlemiştik

Banliyö trenini özlemiştik

 

Yüksek Hızlı Tren Projesi, İstanbul-Adapazarı hattında ulaşımını sağlayan banliyö trenlerinin devre dışı kalmasına neden oldu. Ve, söz konusu hattaki ulaşım sistemi adeta felç oldu.

Üç yıla yakın zamandır İzmit-İstanbul arasında karayolu taşımacılığına hatta bu düzlemdeki tekelleşmenin ellerine teslim edildik. Hizmette kalite düşüşüne, hizmetin pahalı oluşuna ve sıkça yaşanan bireysel mağduriyetlere itiraz bile edemez hale geldik.

Bu yüzden ‘’banliyö trenlerimizi istiyoruz, hem de kısa sürede’’ dedik hep…

Bu sıkıntıyı iyi bilen CHP Milletvekili Haydar Akar, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’a yönelttiği bir soruya verilen yanıtı kamuoyuyla paylaştı, ama gelen bilgiler endişelerimizi azaltmaya yetmemişti. Çünkü, Bakan Elvan ‘’24 ay daha bekleyin’’ diyordu. Beklemeye alışmıştık da, yaşanan mağduriyeti nasıl tazmin edileceğini bilemiyorduk.

Ama, sonra takvim birden değişti ve 5 Ocak’a randevu kesildi. Yani iki gün sonra Arifiye-Pendik arasındaki banliyö seferlerinin başlayacağı duyuruldu.

Ne olmuştu da ani bir değişiklikle, bu kadar öne çekilebilmişti seferlerin başlangıcı, işte bunu anlamak pek olası değil.

Ama, çıkar elbet kokusu.

Neyse, gelelim banliyö seferlerinin programlanmasına…

Banliyö trenleri öncelikle Arifiye, Sapanca, İzmit, Gebze ve Pendik istasyonlarında durup yolcu alabilecek ya da indirebilecek. Yılın ortalarından itibaren Büyükderbent, Derince ve Körfez, 2016’da ise Diliskelesi, Tavşancıl, Hereke, Kırkikievler ve Köseköy istasyonlarında duruş olacak.

Yani, bölge insanının on yıllara dayanan alışkanlıkları üzerinde yükselen ihtiyaca kademeli olarak yanıt verecek bir planlama yapılabilmiş…

Trenler, Arifiye-Pendik hattında hergün karşılıklı 4’er sefer yapacak. Bu yolculuğun tamamlanma süresi 76 dakika olacak. Dolayısıyla, İzmit-Pendik yolculuğunun yarım saatte tamamlanması olası.

Anlayacağınız, yolculuk YHT ile olduğu kadar değilse bile banliyö ile de süratli geçecek…

Yıllardır karayolu taşımacılığında pahalı yolculuk yapan halkımız, tren yolculuğuna daha az ücret ödeyecek. Yani, bütçemiz, bu yolla sağlanacak ulaşım nedeniyle çok fazla tahrip olmayacak.

Adapazarı’ndan Pendik’e tam bilet 16 TL olacak. Gidiş-dönüş alan 13 TL ödeyecek. Öğretmen ve öğrenci bileti de aynı mesafe için 13 TL olarak belirlenmiş. 65 yaş üzerindekiler ve 8 yaşından küçük çocukların aynı mesafedeki yolculuğu 8 TL olacak.

Bu bilet fiyatları oldukça uygun. Kaldı ki, seferlerin başlayacağı gün belirlenecek olan İzmit-Pendik ve İzmit-Adapazarı arasının fiyatları, elbette daha düşük olacak.

Ülke imalat sanayinin yüzde 15’ini karşılayan, genel bütçeye önemli oranda katkı sağlayan bu kent, demiryolu ulaşım hakkına sahip olmak için sabırla bekledi. Bu sürede, sıkış tepiş yapılabilen karayolu taşımacılığının kahrını çekti.

O yüzden, banliyö treni ile ulaşım, ciddi rahatlama yaratacaktır. Sağlayacağı pek konfor olmasa bile, herkes belli bir konfora kavuştuğunu düşünüp memnun kalacaktır. Çünkü, şehirlerarası ulaşımdaki alternatifsizlikten bunalmışlardır.

 

Banliyö trenlerimizin, bir daha elimizden alınmaması umuduyla…

Bu yazı toplam 107 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi