Ballıkayalar’da yıkım yaşanacak

Ballıkayalar’da yıkım yaşanacak

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul ve Kocaeli Şubeleri, çevre katliamına maruz kalan Ballıkayalar’da basın açıklaması yaptı.  Açıklamada, yapılacak yol için Ballıkayalar da geri dönüşü ve telafisi mümkün olmaya ekolojik bir yıkımın yaşatılacağı vurgulandı.

Kuzey Marmara Otoyolu bahanesi ile çevre katliamına maruz kalan Gebze Ballıkayalar Tabiat Parkı’nda TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul ve Kocaeli Şubeleri tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.   Basın açıklamasına Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği ’de destek verdi.

Basın açıklamasını TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyesi Safiye Selin Akyol okudu.

Akyol şunları ifade etti:

“Yakın zamanda Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında yapılacak olan ve Gebze Ballıkıyalar Tabiat Parkı’ndan geçeceği açıklanan otoyol için 17 bin ağaç kesileceği açıklandı. 1. Derece Doğal Sit Alanı olan, milyonlarca yılda oluşan bu doğal tabiat parkına zarar verildiği taktirde bir daha aslı geri dönüşü olmayacak. İçerisinde birçok canlı türünü barındıran bu eşsiz eko sistem aynı zamanda nesli tehlike altında ki kuşlara da ev sahipliği yapmaktadır.

EKOLOJİK SİSTEM ÇÖKECEK

Projenin çevresel etki değerlendirmesi bilimsel olarak yapıldığı zaman görülecektir ki söz konusu yol yapımı ile sadece ağaçlar kesilmiş olmayacaktır. Ekosistem bütünsel bir ağı tarifler. Bu bütündeki herhangi bir parçayı çıkardığınızda zincirleme olarak diğer parçalar da bu durumdan etkilenecek ve ekosistem çökecektir.”

TAŞ OCAĞI İÇİN AĞAÇ KESİLECEK

Projenin sadece yolla sınırlı kalmayacağı aynı zamanda bölgeye birde taş ocağı açılacağı belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi, “Taş ocağı içinde yine bölgede binlerce ağaç kesilecektir.  Proje süresince ve bitiminde yolun kullanılmasıyla birlikte bölgedeki emisyon miktarı artacak ve kirliliğe neden olacak, oluşacak gürültü bölgedeki canlı yaşamı için stres oluşturacak, tarım arazileri ve su varlıkları tehdit altına girecektir. 

KABUL EDİLEMEZ

Tüm bu olumsuz senaryo, koruma kurullarının ve bilim insanlarının verdiği olumsuz görüşlere rağmen Ballıkayalar Tabiat Parkı’nın yönetenlerce gözden çıkarılması kabul edilemez bir tutumdur.

Ormanlık alandaki bir ağacı sadece bir ağaç olarak görmek ancak bilimsel veri yerine ekonomik kaygılarla hareket eden, rahtı doğanın önüne yerleştiren bir bakış açısında mümkündür.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projeye onay vererek bilimden ve toplum yararından uzak davranmıştır.

BAKANLIĞI UYARIYORUZ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ve tüm yöneticileri bu geri dönüşü olmayacak yanılıştan  dönmeleri için doğa kanunları ve toplum  yararı adına bir kez daha uyarıyoruz.  Yarım saatlik bir zaman kazancı için yapılacak olan yom milyonlarca yıllık bir zaman dengesini bozacak ve gelecek zamanda da insanların elinden alacaktır.  Ballıkayalar Tabiat Parkı tüm canlı bileşenleriyle birlikte 30 dakikadan daha değerlidir”.

Açıklamada herkesi bu konuda duyarlı olmaya ve ekolojik yıkıma karşı ses çıkarmaya davet edildi.  

Haber ve fotoğraflar: Cengiz Akgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.