BAKAN TURHAN: “Küresel ölçekte lojistik üs konumundayız”

BAKAN TURHAN: “Küresel ölçekte lojistik üs konumundayız”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Türkiye'nin küresel ölçekte lojistik üs konumunda olduğunu belirterek, “Sadece doğu ile batı arasında değil, kuzey ile güney arasında da küresel ölçekte lojistik üs konumundayız" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan,  Körfez ilçesindeki DP World Yarımca Limanı’nın demiryolu bağlantısı açılış törenine katıldı. Limanı TCDD demiryolu ağına bağlayan 1 kilometrelik hattın açılışı yapıldı. Hat sayesinde liman, başta Ankara, Eskişehir, Bilecik ve Kütahya olmak üzere Türkiye'de demiryolunun uzandığı her yere nakliye yapabilirken, aynı zamanda Kars-Tiflis-Bakü hattı ile İpek Yolu üzerinden Çin'e kadar uzanan bir ticaret yoluna da bağlantı sağlanmış oldu. Blok tren işletimine uygun yapılan hat, yüklü vagonları rıhtıma kadar ulaştırıyor. DP World Yarımca limanında, uzaktan kumandalı vinçler ile doğrudan vagonlara yükleme ya da vagonlardan boşaltma yapılabiliyor. Demiryolu bağlantısıyla birlikte sevkiyatı genellikle demiryolu ile yapılan maden filizi, mermer ve makineler limana, oradan da hat gemileriyle dünyanın her yerine ulaşabilecek.
“ÜÇ KITANIN GEÇİŞ YOLUNDA BULUNAN BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ”

Türkiye'nin konumu gereği dünyada lojistik bir üs konumunda olduğunu söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, "Sınırlarının yüzde 70’inden fazlası denizlerle çevrili, üç kıtanın geçiş yolunda bulunan bir ülkede yaşıyoruz. Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu’na, Süveyş Kanalı ile Arap Yarımadası ve Hint Okyanusu’na, Türk boğazlarının Karadeniz-Akdeniz bağlantısıyla Avrasya ve Uzak Doğu’ya uzanan bir ulaşım ağının tam ortasındayız. Ulaşım ve taşımacılık perspektifinden bakacak olursak, bu özellikler ülkemizi lojistik noktasında doğal üs konumuna taşımaktadır. Sadece doğu ile batı arasında değil, kuzey ile güney arasında da küresel ölçekte lojistik üs konumundayız. İlk günden bugüne 'Jeo-stratejik konuma sahip olmak yetmez, onu hak ettiği ulaşım modlarıyla donatmak gerekir' dedik ve tam bir ulaşım seferberliği başlattık. Çünkü ulaşım, modern dünyada, gerek toplumsal refahın, gerekse ekonomik yapıların temel çarkı konumundadır" dedi. DHA
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.