Asırlık çınarların röntgeni çekiliyor

Asırlık çınarların röntgeni çekiliyor

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın tarafından verilen talimat doğrultusunda İzmit Yürüyüş Yolu’nun asırlık çınarlarının tedavisine devam ediliyor. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi iş birliğinde İzmit Yürüyüş Yolu’nda bulunan asırlık çınarların röntgeni çekiliyor. Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyelerinin Akustik Tomografi Röntgeni teknik ekipmanları ile başladığı çalışmalara, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın da katılarak yerinde inceledi.
 
BİLGİ ALDI

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi öğretim üyeleri ve diğer uzmanlar, İzmit Yürüyüş Yolu’ndaki teknik çalışmalarına bugün başladı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın da başlanan çalışmayı yerinde inceledi. Başkan Büyükakın, akademisyenler Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret As, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Dündar ve Ormancılık Meslek Yüksek Okul Müdürü Doktora Öğretim Üyesi Ahmet Hakyemez’den  gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

 BİLİMSEL BAKIŞ 

Akustik Tomografi Röntgenleme çalışmalarını yerinde inceleyen ve akademisyenlerden bilgi alan Başkan Büyükakın, “Bilindiği üzere geçmiş günlerde, İzmit Yürüyüş Yolu’nda talihsiz bir kaza yaşanmış ve tarihi çınar ağaçlarından birisi devrilmişti. Yaşanan bu olay, ağaçlarımızın sağlık durumu hakkında daha detaylı bir inceleme yapma konusunda bizi harekete geçirdi. Yürüyüş yolumuzda 1800’lerin sonunda dikilmiş toplamda 81 tescilli ağaç bulunuyor. Zaman içerisinde bu ağaçların incelenmesi gerekiyor. Bizde bu işi ehline teslim etmemiz gerekiyordu. İstanbul Üniversitesi’nden öğretim üyesi hocalarımız buradaki ağaçların taramasını yapıyor. Burada tıpkı insanlarda olduğu gibi ağaçlarımızın da ultrasonu çekiliyor. İçeride herhangi bir çürüme veya sorun var mı bunlara bakılıyor. Bu tespitler yapıldıktan sonra tedavi safhasına geçilecek. Sadece gövde değil kök ve dallarda da incelemeler yapılacak. Böylelikle hem bu tarihi çınarları bilimsel bir bakış acısı ile yaşatmış olacağız hem de çevreye yaşatabileceği riski ortadan kaldıracağız. İnsanlarımızın burada rahat bir şekilde yürüyebilmesini kendilerine duyuruyorum” ifadelerini kullandı.
 
ZARAR VERMEDEN

Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret As, “Biz Kocaeli’ne başkanımızın da daveti üzerine buradaki tarihi ağaçların mevcut durumları ile ilgili araştırma çalışması için geldik. Çevre şartlarından dolayı ağaçlarda da belli zamanlarda stres oluşmaktadır. Yaşa bağlı olarak da içeriden çürümeler ve kovuklaşmalar oluşabilmektedir. Bu gibi durumlarda ağaca zarar vermeden bu olumsuzlukların ortaya çıkarılabilmesi önem taşıyor. İşte bu yöntemlerden birisi de Akustik Tomografi yöntemidir. Bu yöntemle ağaca zarar vermeden iç yapısal durumun görüntüsünü elde ediyoruz” dedi.  
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.