Aşçıların statüsünün  tanınmasını hedefliyorlar

Aşçıların statüsünün tanınmasını hedefliyorlar

2007 yılında kurulan ŞEFDER, yeterli sayıda şube sayısına eriştikten sonra tüm dernekleri çatısına alacağı federasyonu kurarak daha da güçlenecek.

Sektörde eğitimi ve yardımlaşmayı da amaçlayan derneğin belli başlı hedefleri şöyle:

STATÜMÜZ TANINMALI

 “Bağlı bulunduğumuz aşçılık camiasının maalesef bir sınıfı yoktur yani aşçı denen bir kavram yoktur. Aşçı, işçi sınıfından çalışır, asgari ücret üzerinden sigortası yatar. Derneğin ilk amaçlarından biri aşçılara sınıf kazandırmak.

İSG’DE TEHLİKELİ SINIFTA OLMALIYIZ

 

Aşçılık ve pastacılık devlet statüsünde, İSG mevzuatına göre tehlikesiz sınıfındadır. Oysaki aşçılık ve pastacılık ölümcül ve iş yapamama gibi kazalarla yüz yüzedir. Amacımız aşçılık ve pastacılığı tehlikeli sınıfına koydurup tüm haklardan yararlanmasını sağlamaktır.

CİNSEL TACİZE KARŞI

KADIN AĞIRLIKLI YÖNETİM

 

Kadın aşçılarımızın yaşadığı çok önemli sıkıntılar vardır. Birçok yerde cinsel tacize uğramakta, iş kaybı endişesiyle sesini çıkartamamaktadır. Tacizlere boyun eğmeyenler de çalıştığı yerde barındırılmamakta, işten çıkartılmaktadır. Derneğimiz bu sorunla mücadele edebilmek için yönetimini kadın ağırlıklı kurmuştur.

ŞİDDETE KARŞI DA MESLEKİ EĞİTİM

Derneğimizin en büyük projelerinden birisi de eğitimdir. Özellikle şiddete maruz kalan ev hanımlarımız, var bu hanımlarımızın çoğu ne yazık ki eğitimsiz. Mesleki bilgileri yok ve çoğunun ailesi de olmadığından şiddete boyun eğiyor. Biz dernek olarak bu hanımlara mesleki eğitim vererek kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlayacağız.

YURTTAN ÇIKAN ÇOCUKLAR…

Devlet yurtlarında 18 yaşına kadar barındırılıp sonra bırakılan çocuklara iş imkânı sunulamıyor. Sokaklara bırakılıyor. 18 yaşında bir genç kızın, üstelik mesleği de olmadan sokaklara bırakılması kabul edilemez. Aynı durum erkek çocukları için de geçerli ve fuhuşa, suça sürüklenme olasılıkları yüksek. Bu bağlamda onlara da mesleki eğitim verilecek ve topluma kazandırılmaları sağlanacaktır.

CAMİA İÇİ DAYANIŞMA

Camiamızda yardımlaşma, birlik ve beraberlik neredeyse bitmiştir. Ne hasta ziyaretlerine gidilmekte, ne düğün dernek ve cenazelerde bir araya gelinmektedir. Derneğimiz bu konudaki eksiği, henüz kuruluş aşamasındaki iken dahi gidermek için çalışmalara başlamıştır. Ayrıca işsiz aşçılarımıza ekonomik destek, havuz sistemi üzerinden sağlanacaktır.

GELİR GETİRİCİ ETKİNLİKLER

Derneğe gelir temini ve bütçe oluşturmak için değişik projelerimiz vardır. Derneği bir şirket gibi yöneterek alım, satım, imalat gibi faaliyetlerle kaynak oluşturacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.