‘Andımız kararına derhal uyulmalı’

‘Andımız kararına derhal uyulmalı’

Eğitim-İş Kocaeli 2’Nolu Şube Başkanı Bülent Metin, “Milli Eğitim Bakanlığı Danıştay’ın ‘Andımız’ kararına derhal uymalıdır.” dedi.

Eğitim-İş Kocaeli 2’Nolu Şube Başkanı Bülent Metin, Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında öğrenciler tarafından hep bir ağızdan okunan ‘Öğrenci Andı’nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesiyle ilgili olarak yazılı bir basın açıklaması yaptı. Bülent Metin yaptığı açıklamada, “ Türk Milleti’nin doğru, çalışkan ve Atatürk’ün izinde olduğunu yarının geleceği olan çocuklarımızın zihnine yazan ‘Öğrenci Andı’, 5 yıldır sürdürdüğümüz hukuk mücadelesinin ardından okullara geri dönmüştür. Ulusal değerlerle kavgalı olduğunu her uygulamasında ortaya koyan AKP’nin, ümmet toplumundan ulus toplumuna geçişin sembolü olan Öğrenci Andı’nı, bir yönetmelik değişikliğiyle kaldırmasıyla başlayan hukuk savaşında üst yargı, son noktayı koymuştur.

DANIŞTAY’DAN GERİCİLİĞE TOKAT

Danıştay 8. Dairesi öğrenci andının okunmasının kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin iptaline karar vermiş, bu kararında; Öğrenci Andı’nda yer alan kavram ve ilkelerin, Anayasamızda anlamını bulan kavram ve ilkeler olduğu gibi milli eğitim sistemimizin Kanun ve Yönetmelikte belirlenen, düzenlenen temel amaçlarını ortaya koyduğu vurgulanmıştır. Danıştay, Japonya’dan ABD’ye kadar birçok ülkede ulus bilincini güçlendirmek amacıyla kullanılan öğrenci andını, ülkemizde ırkçılık olarak tanımlayanlara böylece gereken yanıtı vermiştir.

KARARIN DOĞRULUĞUNUN SAĞLAMASIDIR

Anayasanın öngördüğü yurttaş olma bilinci ve vatandaşlık temelinde bütünleştirici vurgular içeren bu ulusal kardeşlik ritüelinin kaldırılması, AKP'nin ulus devleti tahrip etme girişimlerinden bir tanesidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mayasını, özünü oluşturan Türklük vurgusu bir “ırkı” ifade etmemektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün dünyanın faşist ırk milliyetçiliğine teslim olduğu dönemde ırkçılığı mutlak bir kararlılıkla reddettiği tarihi belge ve hukuki metinlerle sabitken, aynı dönemde uygulamaya sokulan Öğrenci Andı’nın ırkçı vurgular içerdiği, dayatmacı, ayırımcı, dışlayıcı olduğu iddiasına itibar edilmesi mümkün değildir.

Ortak kültür birliğine dayalı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu iradesi ve özüyle çelişen bu çarpık bakış açısını şiddetle kınıyoruz. Kararın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından acilen uygulanmasını ve öğrenci andının tekrar mevzuata girmesini talep ediyoruz.”

Haber: Hanifi Surun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.