Anadolu ve İHL açma şartları eşitlendi

Anadolu ve İHL açma şartları eşitlendi

MEB’in Kurum Açma, Kapatma ve Ad verme Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeye göre her ilde ölçme ve değerlendirme merkezleri açılacak. Anadolu ve Anadolu imam hatip liselerinin açılması için aranan asgari şartlar aynı olacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği”nde değişikliğe gitti. İsmet Yılmaz’ın Milli Eğitim Bakanlığı döneminde yayımlanan, “Öğretmen Strateji Belgesi”nde yer alan ve öğretmen yetiştiren eğitim kurumlarının standartları ile aday öğretmen yetiştirme, pedagojik formasyon gibi konularda çalışması öngörülen öğretmen akademileri, Bakanlığın görev alanından çıkarıldı. Önceki yönetmelikte, “Öğretmen akademisi ve hizmetiçi eğitim enstitüsü” olarak tanımlanan merkezler, dün yayımlanan yeni yönetmelikte, “Hizmetiçi enstitüsü” şeklinde değiştirildi. Yönetmelik değişikliği, pedagojik formasyon ve öğretmen yetiştirme programları başta olmak üzere, öğretmen akademilerinin yapması gereken işlerin hangi kurumlar tarafından yürütüleceğine ilişkin soru işaretlerine yol açtı.

ÖLÇME MERKEZLERİ

Yönetmelikle MEB’de yapısal değişikliklere neden olacak yeni düzenlemelere de imza atıldı. Buna göre, il merkezlerinde ve nüfusu 100 binin üzerinde olan ilçelerde, “Ölçme Değerlendirme Merkezi” açılması kararlaştırıldı. Ölçme Değerlendirme Merkezleri’nde, arşiv, baskı makinesi, optik okuma odası, çalışma odası, soru redaksiyon odası ve toplantı salonu bulunacağı bildirildi. Öğretmen özerkliğini tartışmaya açan bu karar, öğretmenlerin sınavlarda devre dışı bırakılarak tüm değerlendirmenin merkezlerden yapılacağı yorumlarına neden oldu. Ölçme ve Değerlendirme Merkezleri’nin, öğrencinin yanı sıra öğretmenin ve okulun başarısını da değerlendireceği ifade edildi.

Yönetmelikte, Danıştay’ın daha önce, “Diğer kurumlarda yer verilen, kurumların açılmasında esas alınan nüfus kriterine imam hatip lisesinin açılmasında yer verilmediği” gerekçesiyle verdiği yürütmeyi durdurma kararı dikkate alınarak düzenlemeye gidildi. Bu kapsamda, Anadolu liseleri ile Anadolu imam hatip liselerinin açılma şartlarındaki nüfus kıstası ile 9’uncu sınıfa kayıt olacak en az iki şube mevcudunda öğrenci bulunması kriterleri eşitlendi. 

VALİLİK TEKLİFİNE BAĞLI

Küçük yerleşim yerlerinde Anadolu lisesi açılmasını güçleştiren düzenlemenin kamuoyunda yarattığı tepki üzerine yetkiyi valiliklere bırakan MEB, dün değiştirilen yönetmelikle Anadolu lisesi açılması için nüfus ve şube şartını geri getirdi. Merkez nüfusu 5 bin veya bağlı mahalle ve köylerle birlikte toplam nüfusu 10 bin olan yerleşim yerleri ile 9’uncu sınıfa kayıt olacak en az iki şube mevcudu bulunan yerleşim yerlerinde Anadolu lisesi açılabileceği bildirildi. Anadolu liselerinin açılmasına ilişkin yönetmeliğe, “İhtiyaca binaen valilik teklifine bağlı olarak” ibaresi eklendi.

Anadolu imam hatip lisesi açılabilmesi için ise okulun açılacağı yerleşim biriminin merkez nüfusunun 5 bin veya mahalle ve köylerle birlikte toplam nüfusunun en az 10 bin ya da 9’uncı sınıfa kayıt olacak en az iki şube mevcudunda öğrenci olması şartı koşuldu. Bakanlık, bu okul türünün de “İhtiyaca binaen” valilik teklifiyle açılabileceğini duyurdu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.