‘Almanya-Türkiye ilişkisi bu stres testini geçecek’

‘Almanya-Türkiye ilişkisi bu stres testini geçecek’

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Almanya'nın saygın dergilerinden Spiegel'e konuştu. Şimşek, son dönemde sarsıntılı günler geçiren Ankara-Berlin...

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Almanya'nın saygın dergilerinden Spiegel'e konuştu. Şimşek, son dönemde sarsıntılı günler geçiren Ankara-Berlin ilişkisinden, FETÖ'ye kadar birçok konuda soruları yanıtladı. İşte o röportajdan öne çıkanlar:

– Yatırımcıların Türkiye hakkında bazı soruları olmasını anlıyorum. Türkiye karanlık zamanlardan geçti fakat en kötüsü arkamızda kaldı. İş dünyasına Türkiye’nin hala açık, liberal ve işletme dostu olduğunu garanti edebilirim.

– (Türkiye’nin Almanya’ya ilettiği 700 şirketin yer aldığı kara liste sorulduğunda) Listeyi medyadan öğrendim ve öğrenir öğrenmez adalet bakanı ve içişleri bakanını aradım. Her ikisi de bana tek bir Alman şirketinin bile terörü desteklediği şüphesiyle soruşturma kapsamında olmadığını söyledi. Listenin amacı FETÖ’nün Türk şirketleri yurt dışında iş yapmasıydı. Türkiye İçişleri Bakanlığı, bu şirketler ile ilgili bilgi alışverişi için Interpol’le iletişime geçti, yabancı partnerlerle değil. Sadece Aalmanya’dan değil dünya genelindeki 50 ülkede bulunan 9800 şirketin olduğu bir liste verdi. Henüz bu şirketler hakkında devam eden bir işlem yok ve biz de yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırmak için listeyi geri çektik.

– (Almanya’nın Türkiye’ye karşı değişen politikası sorulduğunda) Almanya AB’nin lideri ve Almanya’nın söylediklerini çok ciddiye alıyoruz. Fakat Alman hükümetinin tepkisinin yanlış bilgi üzerine inşa edildiği apaçık ortada. Listenin bir endişe yaratmış olabileceğini anlıyorum. Almanya ve Türkiye arasındaki dostluk yüzyıllara dayanıyor. Evet şu an bazı anlaşmazlıklarımız var ve evet terörle mücadelede Almanya’dan daha çok destek istiyoruz. Fakat Almanya-Türkiye ilişkisi bu stres testini geçecek.

– Yaşadıklarımızdan sonra 2016 bizim için oldukça zor bir yıldı. Göçmen krizi, terör saldırısı, Rusya ile tansiyonun yükselmesi, başarısız darbe girişimi… Bunlar sağlam bir ekonomiyi bile çöküşe sürükler, Türkiye ekonomisi aslında büyüyor.

– Gülen teröristlerini Türkiye devletinden temizlemek bizim görevimiz. Biz Türkiye demokrasini rafa kaldırmıyoruz onun devam etmesini sağlıyoruz. Halkı suç örgütünden koruyoruz. Gülen’e momentum sağlayan sadece AKP değildi. Fethullah Gülen, Türkiye’nin birçok başbakanıyla iyi geçiniyordu. Onun suç şebekesinden daha önce haberimiz olsaydı daha önce harekete geçerdik fakat Gülen tarikatı tarafından kandırıldık.

– (Ahmet Şık’ın ‘İmam’ın Ordusu’ kitabı hakkında soru gelince) O dönemde dini bir hareketle ilgili dedikodular dönüyordu. Biz Gülen hakkında 2013’te spesifik kanıtlar olunca harekete geçtik. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:SÖZCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.