“AKP`nin denetim kılıflı müdahalesine geçit yok”

“AKP`nin denetim kılıflı müdahalesine geçit yok”

 Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi  7. Dönem Yönetim Kurulu, EMO’nun da aralarında bulunduğu 11 odanın idari ve mali denetimini Çevre...

 

Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi  7. Dönem Yönetim Kurulu, EMO’nun da aralarında bulunduğu 11 odanın idari ve mali denetimini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlayan Bakanlar Kurulu kararına tepki gösterdi.

EMO'nun bütçeden ya da kamudan herhangi bir kaynak kullanmadığı, üyeleri dışında gelir kaynağının olmadığı ve üyelerine de demokratik ve şeffaf bir biçimde açık bir denetim süreci işletildiği anlatılan açıklamada, AKP'nin asıl amacının demokratik kitle örgütlerine müdahale etmek olduğu ortaya konuldu. Açıklamanın devamında, “11 yıllık iktidarında devlet içinde tarikat yapılanmalarıyla kol kola siyasal ve ticari yandaş kadrolaşmasını görülmemiş düzeye çıkaran AKP, bugüne kadar bağımsız ya da kısmen bağımsız olan kurumları ele geçirmeye yönelik de her türlü yönteme başvurdu. YÖK gibi karşı olduğu kurumları bile ele geçirdikten sonra kendi hedefleri doğrultusunda şekillendirip sahiplenen AKP; 12 Eylül Darbesi'yle hesaplaşma görüntüsü altında kamuoyuna kabul ettirdiği Anayasa değişikliğinin ardından kontrolsüz gücünü genişletti. Bugün ise üniversiteler, yargı, medya ve sendikalar gibi büyük yapılanmaların ardından seçimlerde ele geçiremediği, baskı ve korku ile sindiremediği meslek örgütlerini 12 Eylül Darbesi'nin ürünü yasal mevzuatla vesayeti altına almaya çalışıyor” denildi.

BİLİMSEL DEĞERLENDİRMEYE ENGEL OLUNUYOR

 

Odaların idari ve mali denetim adı altında bakanlıkların vesayeti altına alınması, iktidarın ileri demokrasi söylemi altında mutlak güç dayatması arayışında olduğunu bir kez daha göstermektedir diye belirtilen açıklamada, “TMMOB ve odalarının denetimden kaçınması değil; Türkiye'nin demokrasi tarihinde önemli bir yere sahip meslek örgütlerinin demokratik yapılanmaları yok sayılarak, siyasal iktidarın müdahale alanı haline getirilmesine karşı çıkılması söz konusudur. Siyasal iktidarın bu müdahalesinin ardındaki amacı açıktır: Karar ve uygulamalarının mesleki bilimsel ve teknik anlamda değerlendirilmesine ve denetlenmesine engel olmaktır” diye ifade edildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.