AKP başarısızdı

AKP başarısızdı

 

 

Seçimler yaklaştıkça, siyasi partiler arasındaki rekabet kızışır. Bu kızışmanın yaşandığı en önemli alanlar ise açıkhava mitinginin yapıldığı yerler ve o yerlerdeki doluluk oranıdır.

İşte, bu ''alana kaç kişi topladı'' tartışması üzerinden estirilen rüzgarın seçim sonuçlarına işaret olduğu kabul edilir. Eğer hal böyleyse, AKP, 2011'deki seçimlerde aldığı oya endeksli bir değerlendirmeye göre başarısızdır.

İl Başkanı Mahmut Civelek 100 bini bulur, biraz da üzerine çıkarız'' diyordu. Teşkilatlara verilen talimat da, bu yöndeydi. Miting günü, yani 23 Mart Pazar günü güzel bir hava eşliğinde Büyükşehir Belediyesi arkasındaki açık otoparka konuşlanan 1700 civarında otobüs alana insan taşıdı. Kent merkezinden de katılanlarla birlikte sayı 80 bine yakın olduğu görülüyordu.

Civelek, mitingten bir gün sonra da, daha önce açıkladığı rakamı aştıklarını söyledi. Emniyet ve Başbakanlık verileri, alanda 130 bin kişinin toplandığını gösteriyormuş.

İşte, bu rakam, yerel medyanın bir sonraki güne ait nüshalarında, Recep Tayyip Erdoğan'ın ağzından çıkan ''Kocaeli kararını verdi'' ve ''Kocaeli'de seçim bitmiş'' ifadeleriyle manşetlere taşındı.

Rakamlar üzerinden tartışıp da, bu başarısızlıktır demeyeceğim. Ama, alana toplanan rakama bakınca, AKP teşkilatlarının bu miting için başarılı olduklarını söylemek de pek anlamlı olmayacak.

Çünkü, AKP, 2001 seçimlerinde, bu ilde oy kullanan seçmenin yüzde 52,67'sinin oyunu almıştı. Bu da, 502 bin 675 oy demek. Mitingte koyduğu hedef bu rakamın 5'te 1'ine eşit. Bence onu bile toplayamazken mevcut kalabalık için başarı naraları atılmasını bir anlamı yoktur. 

AKP'nin bu naraları atmasına yerel medya da çanak tutuyor.

Sakarya, Karabük, Balıkesir, Düzce, Bolu gibi illerden miting için polis ekipleri getirt, alan ve civarında 3 bin civarında polisi konuşlandır, Perşembe Pazarı Alanı’na çıkan bütün yolları araç trafiğine kapat, Alana giren 6 yerde arama noktası oluştur, rahatsızlanan ve acil müdahale gerektiren durumlar için 9 doktor ve çok sayıda sağlık çalışanını görevlendirdiğin sahra çadırı kur, bu çadırda tedavisi yapılamayacak ve hastaneye gitmesi gereken vatandaşlar için Sağlık Bakanlığı’na ait ambulanslarla Büyükşehir Belediyesi’ne ait ambulansları alanda hazır beklet, alanda kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı tuvaletler, namaz kılacaklar için de mescitler kurdur, ama bunca zahmete karşılık beklenen rakama ulaşama...

Tüm bu çabaya rağmen, katılım, AKP'nin, bu kentte kendine oy veren kitleyi bile konsolide etmekte güçlük çektiğini gösteriyor.

AKP'nin Genel Başkanı, bunun acısını bir yol bulup Civelek ve Karaosmanoğlu'ndan çıkartır.

Demedi demeyin, Kocaeli Teşkilatı önemli bir fatura öder gibi...

 

 

Bu yazı toplam 80 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi