AKP adayları nerede?

AKP adayları nerede?

Yerel seçimler yaklaşıyor ancak Cumhur İttifakı’nın bir adayı dahi tam anlamıyla sokaklarda görülmüyor. Bütün kampanya Erdoğan etrafında. Bu durum bir anlamda strateji ama diğer anlamda da Cumhur İttifakı için bir zorunluluk

Cumhur İttifakı bir kez daha yerel seçimler için adayları masaya yatırdı. İttifak tüm ülke sathına yayılacak. İktidar sözcüleri bile dolaylı da olsa bu hamlenin arkasında kaybetme korkusunun olduğunu kabul ediyor. Erdoğan-Bahçeli ikilisi hafta sonu bir araya gelerek tüm ülkede tek bir parti anlayışıyla seçime girecek adaylara son şeklini verecek. Adaylıkların teke indirileceği yerlerde küçük çapta itirazlar olsa bile artçıları çok uzun sürmeyecektir. Özellikle Erdoğan’ın tüm gücüyle yüklendiği yerel seçim süreci bu sorunları en aza indirecektir.

ERDOĞAN’DAN GERİSİ YALAN

Cumhur İttifakı’nın seçim siyaseti son iki haftalık pratikle netleşti. Neredeyse adayların bile konuşmadığı, sadece Erdoğan’ın olduğu bir kampanya öngörülüyor. Bahçeli bile sadece Erdoğan’ın boş bıraktığı alanları yine onun izin verdiği ölçüde doldurmaya gayret ediyor. Üç büyük kentin adayları bile neredeyse ortada yok. Soğandan Suriye’ye, imardan EYT’ye ve belediyelerin yapacağı projelere kadar her şeyle ilgili sadece Erdoğan konuşuyor.

ÖRGÜTÜ ÇALIŞTIRMA GAYRETİ

AKP örgütü son üç seçimdir beklenin çok altında. Enerjisi düşük, inandırıcılığı kalmamış, ANAP’ın son dönemlerini andıran bir görüntü çiziyor. ANAP’la farkları Erdoğan’ın sahadaki varlığının devam etmesi. Erdoğan kampanyaya o denli el koydu ki neredeyse ev toplantılarına da katılacak. Özellikle mahalle aralarına kadar ilerlettiği seçim çalışmaları çok açık ki aynı zamanda bir çeşit örgütü sürükleme gayreti.

SOYLU NEDEN ÖNE ÇIKTI?

Son iki haftadır Erdoğan’dan sonra ekranlara en çok çıkan isim Süleyman Soylu. Ciddi bir toplumsal olay ya da iç tehdit vakasının yaşanmadığı günlerde İçişleri Bakanı’nın her gün televizyonlarda olması ve AKP’nin organize ettiği toplantılarda çok sık boy göstermesi alışık olduğumuz bir durum değildi. Soylu’nun bu kadar öne çıkması tesadüf sayılmamalı. Cumhur İttifakı’nın beka söylemi, iç-dış tehdit vurgusu 31 Mart’a kadar en çok duyacağımız argüman olacağı açık. Bu alanda da en iddialı isimlerden biri hiç kuşkusuz Süleyman Soylu. Üstelik AKP politikalarının ekonomik ve siyasal alanda yaşadığı başarısızlığın güvenlik alanında yaşanmaması, Soylu’yu birkaç adım öne çıkardı. Erdoğan-Bahçeli ikilisinin de buna yol verdiği çok açık. Yerel seçimler bitene kadar Soylu, Erdoğan’dan sonra Cumhur İttifakı’nın ikinci ekran yüzü olacak.

KRİZDE GÜÇLÜ LİDER ARAYIŞI

“Krizli durumlarda halk güçlü liderin/liderlerin etrafında kümelenir” lafı çok bilinir. Örnekleri de var. Bu anlamda Cumhur İttifakı’nın yerel seçim dahi olsa Erdoğan ismi etrafında kampanya yürütmesi doğru bir strateji olarak kabul edilebilir. Üstelik onu aşacak ne kolektif ne de bireysel bir alternatifin olmaması durumu tek kale maça dönüştürdü. Yaklaşık dört seçimdir benzer vaatleri verip hiç birini yapmadan hâlâ iktidar kalmak ayrı bir meziyet. Bunda Erdoğan’ın başarısı kadar muhalefetin hakkını da teslim etmemiz gerekiyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.